Откриват 34 места за продажба на маршрутни карти на ГКПП-тата

Когато трафикът е интензивен, ще се включва и мобилен пункт
20 фев 2020 01:00, Анисия Иванова
4
Откриват 34 места за продажба на маршрутни карти на ГКПП-тата
Снимка: БГНЕС

34 допълнителни места, в които ще се продават маршрутни карти, ще бъдат разкрити по граничните пунктове, за да улеснят шофьорите на тежкотоварните превозни средства при стартирането на тол системата от 1 март 2020 г. Това съобщи проф. Олег Асенов, член на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“ на среща с представители на чуждестранни медии.

Ще бъде увеличен капацитетът на най-натоварените пунктове като „Капитан Андреево“, "Калотина" и „Кулата“,  съобщиха от АПИ.

На всеки гранично контролно-пропускателен пункт ще има обучени хора, които говорят езика на съседната държава. Те ще информират шофьорите за новия начин на таксуване, ще им помагат в закупуването на маршрутни карти и ще представят информация за текущите ограничения на пътя, за да могат шофьорите да изберат най-подходящия маршрут.

Освен това на граничните пунктове ще има терминали за самообслужване на 7-те езика, с които работи системата (английски, немски, сръбски, турски, руски, румънски и гръцки). В тези зони ще има консултант от тол управлението, който ще е на разположение за въпроси.

Когато трафикът е интензивен, има готовност да се включи и мобилен пункт за продажба с две работни места, който да се пренасочва при необходимост.

„В първите месеци мобилните екипи на тол контрола ще бъдат по-скоро за подкрепа и консултация на шофьорите. Това не означава, че ще има гратисен период, защото камерите на рамките ще работят денонощно. Задачата ни е да създадем условия за събиране на пътните такси, а не да санкционираме“, каза проф. Асенов.

При установяване на нарушение, за транзитно преминаващите тежкотоварни превозни средства важат същите санкции, както и за останалите водачи. Те ще имат възможност да платят компенсаторна такса, а ако откажат, ще им бъде съставен акт за установяване на административно нарушение. Преди да напуснат страната, минималната санкция, която трябва да платят е т.нар. максимален тол. В противен случай, като крайна мярка, регистрационните номера на тези превозни средства ще бъдат свалени.

Проф. Асенов посъветва шофьорите да преценят кога да активират закупените маршрутни карти в случай на засилен трафик и опашки на граничните пунктове.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още по темата: АПИпродажбикартиГКПП
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
4
 
! Отговори
ГОЛАТА ИСТИНА преди 4 години
И сега ще зависнат едни калинки по граничните пунктове...Ще се залепят и те доживот на хранилката. Може и шофьорска книжка да нямат, но ще "информират" TIR-аджийте, кой път е по - удачен.Как не се пръснаха от преяждане тези?
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пълна простотия! 2020 половината хора имат навигация в колите си а останалите имат поне смартфони. Ако има изключения, то със сигурност хората са се подготвили за пътуването си.
2
0
 
7
 
! Отговори
anon преди 4 години
WTF is маршрутнa картa
1
0
 
4
 
! Отговори
ффф преди 4 години
Голяма лъжа !!!