Как да се предпазим от разпространяващия се коронавирус?

На територията на България все още няма регистрирани случаи на заразени
25 фев 2020 15:14, Ния Христова
30

Днес властите у нас свикаха кризисен щаб, за да вземат превантивни мерки, въпреки че за момента няма регистрирани случаи на заразени на територията на България. Доц. Михаил Околийски, който е управляващ офиса на Световната здравна организация в София, намира превантивните мерки за правилни.

"Не виждам нещо, което е нужно да се направи допълнително. Трабва да сме нащрек, от нашата дисциплина зависи да не се заразим. В никакъв случай не трябва да се изпада в паника. Не наблюдавам паника в действията на нито едно правителство. Да, в Италия има над 170 заразени, но смъртните случаи не са повод за паника. Има 7 починали, но смъртта касае по-скоро възрастни хора и такива с хронични заболявания", посочи доц. Околийски пред Bulgaria ON AIR.

Той смята, че е въпрос на време заразата да дайде и в България. Той смята, че има шанс и да се ограничи разпространяването на вируса.

"Надяваме се, че пикът е достигнат, но не можем да бъдем сигурни. Екип на СЗО заминава за Иран, за да работи с иранските власти в тази локална епидемия. Нашият генерален директор е в Белград, за да работи с Министерството на здравеопазването на Сърбия", допълни доц. Околийски.

Той отбелязя, че българите могат да се научим как да се предпазваме от инфекция. Миенето на ръцете е от голяма важност и то по правилен начин, а ние не знаем как точно да го правим, отбеляза председателят на СЗО.

"Избягването на хора със симптоми е ключово. Ако спазваме това нещо, има много голяма вероятност да не се заразим", изтъкна доц. Околийски. Той отхвърли информацията за открита ваксина срещу коронавируса. Той смята, че с идването на топлите месеци разпространението на коронавируса ще спадне.

"Няма смисъл да се изследваме за коронавирус, ако не сме развили симптоми на заболяването. Най-важната препоръка е запазването на спокойствието и изследването на пътя на болестта", коментира още доц. Михаил Околийски.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Смъртта касаела преди всичко възрастни хора и затова нямало причини за притеснения" Гледай правителство и държавник. Бягайте Българи Бягайте и не се обръщайте назад. Не се връщайте дори на стари години в Бг
25
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 20А защо от тензух? Имаше едни маски с филтър, този филтър от какъв плат е по-точно (ако някой знае) от вата за подплата на дрехи ли?
24
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най обикновени санитарни маски липсват навсякъде,тия взели да ръст мозък"как да се предпазим от разпространяващия се коронавирус"
23
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вирус расист и монархист може да бъде победен само от марксист-ленинист.
22
1
 
2
 
! Отговори
само стари... преди 4 години
Да, навсякъде чета "стари и болни ще умират" - значи, те като умират, да ни е все тая, нали? Еми супер. Само да ви светна, има достатъчно видея и информация из нета за вируса. Не умират само стари и болни, деца също.
21
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Немците казват да се вика личния лекар в къщи и да не се ходи в болницата, където има табелка: Корона вирус -> тука.
20
0
 
1
 
! Отговори
Професор преди 4 години
Кантарджиев каза, че вируса мре от спирт - така, че по една ракийка профилактично всяка вечер мисля да вземам. И също каза, че в БГ медицинските центрове не знаели да вземат проби и да ги съхраняват и транспортират при правилната температура, така че поради тази причина в БГ всички проби ще са отрицателни както и досега. Пък и пациента да вземе направление от личен лекар за да отиде в болница да му вземат проба ще разпространи вируса просто до повече хора, повечето от които с хронични болести.
19
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ям чесън,лук и люти чушки,мажа се с оцет и газ,ям сланина с праз и всичко живо мре!Вируси,животни,хора-всичко бяга.Ще живея.
18
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Маските още отдавна отпътуваха към Китай. Някой направи едни бързи милиони от епидемията. Ушийте си предпазни маски от тензух. Перете, накисвайте със спирт, после изгладете.
17
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма предпазни маски из аптеките, дали не е ангажимент на държавата да ги осигури? Май никой не смее дори да говори по въпроса.
16
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Как да се предпазим от бавноразвиващи се политици", наръчник за начинаещи.
15
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
СПОРЕД СТАТИСТИКАТА ВИРУСЪТ Е ФАТАЛЕН ЗА ВЪЗРАСТНИ ХОРА С КОМУНИСТИЧЕСКИ ВЪЗГЛЕДИ.
14
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
КАТО СТОИМ ДАЛЕЧ ОТ БОЙКО
13
4
 
18
 
! Отговори
Корки преди 4 години
"...но смъртните случаи не са повод за паника. Има 7 починали, но смъртта касае по-скоро възрастни хора и такива с хронични заболявания"Ти нормален ли си бре? Как да не се притесняваме, всички имаме възрастни родители с хронични болести и малки деца...или те не са хора за теб. Така ли ще решите пенсионната криза, като ги оставите да си отидат - наглец.
12
1
 
9
 
! Отговори
чичо киро преди 4 години
Аз за Коледа си измих ръцете.За 3-ти март ще пропусна, ама за Великден задължително пак ше ги измия.
11
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колкото можем да се предпазим от банален грип толкова ще се предпазим и от коронавируса.
10
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 4Сигурно си прав.Индийците са на една граница с китайците, а нямат грам заразен.Може да е от куркумата и другите подправки.
9
0
 
13
 
! Отговори
Ром"с преди 4 години
Еми спазвайте хигиена и избягвайте местата с много народ ,а маските с нищо няма да ни помогнат ... .И късмета да е с нас .
8
1
 
6
 
! Отговори
Georgiev преди 4 години
Стига сте се плашили от тоя корона вирус. От грип в БГ умират повече годишно.
7
0
 
8
 
! Отговори
Зозо преди 4 години
Маски има в строителните магазини, в оръжейните има противогази :)))))))))))))))))))))))