Никой лекар не искал да стане шеф на болницата в Раднево

Общинският съвет решава утре съдбата на здравното заведение
13
Никой лекар не искал да стане шеф на болницата в Раднево
Снимка: архив, БулФото

Извънредно заседание на общинския съвет в Раднево утре ще реши съдбата на фалиралата общинска болница.

Нито един лекар не е приел до днес поканата да бъде избран за временно управляващ болницата. Разговорите продължават, съобщи в интервю за БТА кметът д-р Тенчо Тенев. На общинската сесия трябва да се избере нов управител на болницата, който да подпише нов договор с НЗОК.

Още по темата
Болницата се издържа от Общината, която всяка година осигурява 730 хиляди лева, и от НЗОК. По последни данни дълговете й са над милион и половина, показват незаверените финансови отчети. От тях 800 000 лв. са задължения за заплати и осигуровки.

Четирима, сред които управителят на болницата д-р Мая Узунова, са обект на разследване, трима от тях с мярка "постоянен арест". Въпреки огромните задължения на здравното заведение, те са получавали заплати между 3-5 хиляди лева, а фиш свидетелства, че управителят е взел и 12 775 лева на месец.

На щат в здравното заведение са 130 души лекари, медицински сестри и санитари. Над 70 на сто от тях всеки ден пътуват от Стара Загора до Раднево. От три месеца, освен задържаните в ареста, никой не е получавал заплати.
Три от отделенията в болницата не работят, въпреки че не са закрити.

По този начин продължават да се трупат разходи за заплати и осигуровки. Пациенти приемат само в четири отделения, но в тях не се осигурява болнична храна. Д-р Тенев е издал заповед закуските, обедите и вечерите да се приготвят от социалната кухня в града.

Населението на Община Раднево, по последни данни, е 19 300. По думите на кмета е необходим прецизен анализ колко от отделенията трябва да бъдат запазени и необходимо ли е да се закрият тези, които не са печеливши.

Утре 17-те общински съветници, петима от които от управляващата партия, имат правото да решат бъдещето на болницата в Раднево.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ако се махне централизацията... нали знаеш кога татко ще ми купи колело ?
10
4
 
1
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
То пък една болница.
9
3
 
0
 
! Отговори
Сп??нс преди 4 години
За 20 хил.души със сигурност не е лесно да поддържаж болница с редица отделения и стотици здравни работници на заплата. Да оставят един спешен център с една линейка, какви болници , какви пет лева.
8
0
 
4
 
! Отговори
до 7 преди 4 години
Ако се махне централизацията, София няма да е най-богатата община
7
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Важно е да имаш финансови ресурси, но още по- важно е онова което имаш да можеш да го управляваш.
6
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
в една от най-богатите общини да няма болница е трагедия предвид мините и тецовете----в България има само една богата община , Столичната , останалите са бедни като църковни мишки , всичките данъци текат там ...
5
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Честито още едно закрито здравно заведение това е демокрацията и най вече тази на Б.Б защото първо то него почнаха да се закриват болници по малките населени места с оправданието че били в разход само да ви кажа че във Франция има такива болници по малките градове и то не само с лекари а и със психолози и социални работници назначени към тях у нас дори и в големите градове болниците нямат психолози за пациентите
4
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Билета за рейса за Европа е 20 евро.Защо все още има хора които изнемогват да съществуват в ограбената и разрушена от червените бандити България?
3
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
в една от най-богатите общини да няма болница е трагедия предвид мините и тецовете. Тази докторка толкова ли мрази хората, че разори болницата или е за една друга болница в същия град
2
1
 
13
 
! Отговори
Посетител преди 4 години
Винаги съм се чудил какво се прави с хората фалирали или ущетили държавата .....
1
0
 
21
 
! Отговори
Без думи преди 4 години
По думите на кмета е необходим прецизен анализ колко от отделенията трябва да бъдат запазени и необходимо ли е да се закрият тези, които НЕ СА ПЕЧЕЛИВШИ. Болестите да не са билети от лотарията - едните печеливши, а другите не. Радневци да потърсят сметка от кмета си за хомофобското изказване. Не може всички да сме болни от печеливши болести.