Заради едно стадо Украйна забрани родното сирене

Към момента статусът на страната е "несвободна от чума"
5 ное 2020 10:17,
24
Заради едно стадо Украйна забрани родното сирене
Снимка: БГНЕС

Украйна забрани вноса на козе и овче сирене от български производители заради неликвидирано огнище на чума по дребните преживни животни, пише "Стандарт". Украинските органи визират фермата на Анна Петрова от Болярово, заради която България все още "свети в червено" в системата на Световната организация по здравеопазване на животните (OIE).

Към момента статутът на България в OIE е на страна "несвободна от ЧДПЖ", което се дължи на фермата на Анна, останала единственото действащо огнище от общо седем през 2018 година. Сагата около тази ферма изглежда безкрайна на фона на силния "обществен" отпор срещу евтаназирането на стадото ѝ и съдебния спор за възстановяването на регистрацията ѝ.

През лятото на тази година съдът отмени заповедта на директора на ОДБХ-Ямбол, с която фермата се заличава от регистрите на БАБХ, а регистрацията беше възстановена от ветеринарните власти. Решението на съдебния орган обаче по никакъв начин не отменя установените положителни резултати от изследваните проби от овцете на Анна, потвърдени в европейската референтна лаборатория във Франция. Не се отменят и разписаните в европейското законодателство мерки при установяване на положителни за заболяването животни. Ето защо обектът все още е активно огнище на чумата по дребните преживни животни и българския фермер търпи последиците.

Символичният на пръв поглед акт по възстановяването на регистрацията днес струва скъпо на други стопани на дребни преживни животни, коментират от бранша. Докато след възстановяването Анна би могла да си продава млякото, да кандидатства за субсидии и изобщо ѝ бъдат възстановени всички права и задължения като фермер (стига да пусне на проверка ветеринарите на БАБХ, което още не е направила, както отбелязаха от институцията), то други събират негативите от това обстоятелство.

Така например, през месец юли тази година, Северна Македония отказа внос на 250 български живи агнета от врачанска ферма, пак поради причината, че страната ни не е свободна от ЧДПЖ. Откази за износ на живи дребни преживни животни има и от други страни извън ЕС, потвърдиха от БАБХ.

Днес родни производители на млечни продукти от дребни преживни животни – кози и овце, се оплакват, че "почти уговорени сделки" пропадат в последната минута, заради невъзможността фирмите да представят задължителен сертификат за внос в Украйна на овче и козе сирене.

"Този сертификат се издава в уверение на това, че млякото, от което са произведени храните, е добито в последните 21 дни в страна или зона, свободна от ЧДПЖ. При положение, че България е в червения списък, няма как да получим такъв сертификат и сделката ни отиде в канала", недоволстват производители. Те твърдят дори, че считано от 21 октомври т.г. Украйна изобщо е забранила вноса от България на козе и овче сирене. От контролния орган БАБХ потвърдиха тази информация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
3
 
! Отговори
Нико преди 3 години
Май тази чума е като Covid по хората.:)
21
0
 
5
 
! Отговори
Ангелина преди 3 години
Стадо болно от чума, без нито едно умряло животно и така повече от година?Или резултатите на лабораториите са фалшиви или госпожата знае да лекува чума.Остава въпросът- защо целенасочено се убива българското животновъдство?
20
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какъв ви е проблема, нашия пазар е пълен с отпадъци, пуснете го тук и честно укажете кой и от какво го е направил. Това с укропския пазар е просто чудесно, отрежете им бонбоните и всичко за което се сетите за срок от 2г. Същото и за макетата.
19
1
 
6
 
! Отговори
няма значение преди 3 години
Много ги бърка корумпираните, ако някой им даде отпор. След като стадото е живо, ясно е че няма чума. Как ще обяснят това от БАБХ? Защо заради шепа корумпета, които получават пари от фондовете без да имат животни, изтребвате бизнеса на истинските производители с измислени епидемии по животните?
18
11
 
1
 
! Отговори
бай Спиро преди 3 години
Българския съд за пореден път демонстрира, че се продава за едно чеверме от фермата на Ана !
17
6
 
20
 
! Отговори
sante_dog преди 3 години
като са чумави животните от 2018 - как така са живи? Самоизлекуваха се от чума ли, що ли? Ако Анна от Болярово лекува успешно чума - пък поканете я да изкорени и по другите държави...Ама май чумата е друга и се казва ГЕРБ!
16
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ся трябва да се осъди френската лаборатория за фалшиви резултати.
15
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хубаво де, нали е заразено стадато? защо толкова време все още е живо? Да не би пробите, че има заболяване да са фалшиви?Да направят контролни проби и ако няма зараза, да удсотверят, че няма заразено стадо. Или някой трябва да си признае, че е манипулирал резултати, когато избиваха стадата?
14
3
 
2
 
! Отговори
Болни, не болни... преди 3 години
Все тая защо не се намери някой да "прибавя" на анкиното стадо и се решава проблема?!? После и износа спасен и Ана доволна - компенсирана на 100% , с ново стадо.
13
2
 
20
 
! Отговори
А защо преди 3 години
Внасяме ние отровноте им псевдошоколадови бонбони Рошен и трябва ли да го правим ???
12
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Айде да не вменявате вина на жената.Вината за ситуацията е изцяло на БАБХ.
11
4
 
18
 
! Отговори
123 преди 3 години
До АнонименА дали са болни?
10
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трябва ни Сталин да изтрепе половината българи, а останалата половина бой до. Само тогава ще отлепим, ако до тогава Мангър и мангърообразни не ни изтрепят всичките. За останалия свят няма да е голяма загуба.
9
4
 
16
 
! Отговори
Целта преди 3 години
Ако *** всички стада, още по няма да имаме какво да изнасяме. Само ще внасяме. То това е и целта.
8
17
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами те така е - бай *** защитава нарушителката Анна, а после се пита защо всички му казват - Ти си нарушител, няма да купуваме от теб.
7
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Проблемът е в корупцията на въпросната уж здравна международна организация.
6
1
 
66
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А ние внасяме некачествен мед разреден със захарен сироп от Украйна даже без мита. Така обричаме нашите пчелари на фалит. Но явно пак изпълняваме чужди поръчки и се грижим повече за чужди интереси.
5
1
 
7
 
! Отговори
Стадо преди 3 години
Овце и кози.
4
14
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нормални новини. Поредната "фермерка" с еко био organic и как ли не рекламирани продукти, продаваща заразено месо и мляко. Не е новост.
3
9
 
20
 
! Отговори
Ончо преди 3 години
Анна си е накичила кошарата с български знамена, всички моторджии и футболни фенове я пазят, патреотите я гласят за депутат, Карбовски засне възхваляваща лента за героизма й.