Нарушенията по морето най-често за неспазени почивки

Инспектори подсилиха проверките в активния летен сезон
10 авг 2021 15:22, Петя Славова
4
Нарушенията по морето най-често за неспазени почивки
Снимка: БГНЕС

 Инспектори по труда подсилиха от началото на август проверките по морето. Екипи на трите дирекции "Инспекция по труда" – Бургас, Варна и Добрич тръгнаха из морски курорти.

Целта е с активизирането на летния сезон да се обезпечи засиленият контрол в сезонните обекти, за да се гарантира в по-пълна степен спазването на трудовото законодателство. Акцент при тях, освен превенция на недекларирания труд и контрол по спазване на разпоредбите за разпределение на работното време и заплащането на труда, е още законосъобразното наемане на граждани на трети държави и на непълнолетни лица, както и осигуряването на здраве и безопасност при работа, включително дали са въведени противоепидемични мерки за превенция на разпространението на COVID-19.

Още по темата

Само за седмица в рамките на кампанията са извършени 241 проверки с 4200 заети в проверените обекти. Случаите на работа без трудов договор са 22. Двама граждани на трети държави са установени да работят без право на достъп до пазара на труда у нас. Само едно непълнолетно лице е работило без необходимото разрешение от Инспекцията по труда. Съставени са 46 актове за установяване на административно нарушение.

Сред най-честите нарушения традиционно са свързаните с разпределението на работното време, с режима на междудневна и седмична почивка. Такива нарушения за седмица са 86. Инспекцията по труда напомня на работодателите, че имат ангажимент да държат в проверяваните обекти на разположение на контролните органи документи, свързани с разпределението на работното време, графиците за периода, за който е установено сумираното му отчитане и др.

В рамките на настоящата кампания се установява също, че работодатели не заплащат с увеличение от минимум 1 лев на час положения нощен труд съгласно промяната, която е в сила от началото на 2021 г. Те продължават да го заплащат по ставката от преди изменение от 0.25 лв. на час. Нарушенията по заплащането на труда, установени през седмицата са 22.

Планирано е кампанията да продължи до края на август.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
работа и почивка преди 2 години
не вървят заедно!
3
0
 
1
 
! Отговори
Мутрата Очите събра преди 2 години
първия милион от лов на рапани.Много неуморно ще е работил, но не съм го видял един път да лови.
2
0
 
4
 
! Отговори
Арматура преди 2 години
Целият летен туризъм в бг си е едно голямо нарушение, от незаконното презастрояване, до неплащането на заплати.
1
0
 
10
 
! Отговори
Работете преди 2 години
роби! По 15 часа на ден, 7 дни в седмицата. Вашите алчни мутри робовладелци трябва да папкат.