"Напоителни системи" в критично финансово състояние

Одит показа, че задълженията на дружеството са два пъти повече от вземанията
13
"Напоителни системи" в критично финансово състояние
Снимка: БГНЕС, архив

"Напоителни системи" е в критично финансово състояние, с много ниска степен на ликвидност и финансова устойчивост. Размерът на задълженията е два пъти по-голям в сравнение с размера на вземанията.

Това констатира одит, извършен от Сметната палата на дружеството за периода от 01.01.2018 г. до 31.12.2019 г..

"Напоителни системи" ЕАД е търговско дружество със 100 процента държавно участие в капитала, като правата на собственост на държавата се упражняват от министъра на земеделието, храните и горите. Дружеството стопанисва 21 значими язовира, които са публична държавна собственост.

Една от причините за състоянието му е липса на финансиране от Министерството на земеделието храните и горите на извършени разходи през предходни периоди за изпълнението на възложени дейности.

Вземанията на дружеството за 2018 г. са в общ размер на близо 18,9 млн. лв., а за 2019 г. - близо 20,8 млн. лв., формирани от свързани лица в лицето на Министерството на земеделието храните и горите, продажби, предоставени аванси, съдебни спорове и други текущи вземания.

Задълженията на "Напоителни системи" за 2018 г. са в размер на около 38,4 млн. лв., а за 2019 г. - 37,8 млн. лв., формирани от: доставчици, свързани лица под общия контрол на Министерството на земеделието храните и горите, банков дългосрочен кредит и овърдрафт, такси за водоползване към Басейнови дирекции и др.

Към края на 2019 г. за 29 на сто от недвижимите имоти (897 земи и сгради) и за 60 на сто от язовирите (88 бр.), дружеството не притежава документи за собственост, въпреки предприетите мерки от ръководството му.

Сметната палата констатира проблеми в тази област още през 2010 г., когато отказа да завери финансовия отчет на тогавашното Министерство на земеделието и храните заради незаведени в баланса му хидросъоръжения, сред които 11 язовира.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
продадоха каквото има за продаване, машини за чистене на дерета на гъция, тръби от отводници на туркестанците и тъй. черни бесилки за всички работили в тези т.нар. държавни предприятия. и кокалите им да се белеят 100 години за назидание. бива бива ама...
9
3
 
12
 
! Отговори
Възмутен преди 2 години
Че то напоителни системи май се състои само от директори на водопади и разни калинки заплатаджии!Едно време имаше малки язовири..канали...всичко!Иванкостовците почнаха да ликвидират комунистическите стопанства и сега даже и помен няма от съоръженията!Какво напояват тия?Загубена държава!Хората от пустините правят градини а тука от градината направиха пустиня!
8
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Където мине гербераст трева не никне.
7
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пак ли Бойко?
6
2
 
2
 
! Отговори
Руский фигурант бумм преди 2 години
За ко са ви тез системи мистеми ва? Закривайти ги сигъ стига харчили паръ ва.
5
6
 
13
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
НЕ Е ПЪРВОТО ИЗТОЧЕНО ДРУЖЕСТВО ПРИ УПРАВЛЕНИЕТО НА ГЕРБ! СЪЩОТО БЕШЕ И С ДЪРЖАВНОТО ВИК ПЕРНИК КЪДЕТО ВЗЕХА ГОЛЯМ НЕНУЖЕН ЗАЕМ И ГО ИЗТОЧИХА ТУТАКСИ! А ЗАЕМА БЕШЕ ОДОБРЕН ОТ СЪВЕТНИЦИТЕ ОТ ГЕРБ В ОБЩИНА ПЕРНИК!
4
20
 
8
 
! Отговори
Поредния резултат преди 2 години
от управлението на Радев и служебното му, поредното разсипано предприятие в червения хаос и разруха в които ни вкараха само за няколко месеца
3
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всичко това беше наричано от Баце "стабилност".
2
4
 
14
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Яко са напоявали и източвали държавната банка :)))
1
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А крадливото герберастче Харизанов кво вика?