Емил Димитров: Неизчистените корита причинила наводненията в Карловско

Според него причината за бедствието не е незаконната сеч
10 сеп 2022 14:55, Петя Славова
51
Емил Димитров: Неизчистените корита причинила наводненията в Карловско
Снимка: БГНЕС

Продължава затрудненото положение в Карловско след наводненията. Още се чакат проверките дали бедствието е предизвикано от незаконна сеч в района.

Още по темата

Според бившия министър на околната среда и водите Емил Димитров - Ревизоро, пари за чистене на речните корита не се отпускат, затова се стига до бедствия с такива мащаби. "Не е виновна незаконната сеч.", коментира той пред Нова тв.

"Коритата на реките трябва да се чистят от областните управи, но затова трябва да им се дадат пари. А никой не им дава пари. Когато има проблем се започва – ама защо нищо не е направено?  Областните управители всяка година подават молби за бюджет за чистене на речните корита, а такъв не им се дава", обясни Димитров.

"В населените места кметът не може да каже на общинския съвет – "Дайте пари да изчистим реката". Защото тези пари ще трябва да ги вземат или от физкултурния салон, или от детската градина", коментира бившият министър.

"Ако в тези три села бяха изчистени речните корита, щяха да пострадат по-малко къщи", смята той и даде пример с река Искър в София.

"На река Искър от Панчарево до Нови Искър проводимостта е 30 кубика в секунда. Когато има голям дъжд и реката е пълна, спираме реката, за да се вместим в тези 30 кубика. В противен случай имаме диги, където трябва да се изкопаят, водата да се излее в полето, за да не наводни населените места", обясни Димитров.

В Пловдив се балансират 3 язовира, за да не наводнят града, обясни още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
1
 
2
 
! Отговори
Gogo преди 1 година
Слугата на герберастката мафия ревизиро да си затваря мръсната устичка
35
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Неизчистените корита причинила наводненията в Карловско" позор!
34
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Напротив, дават се пари на областните управи бол, тяхно е и задължението да почистват речните корита. Не знам сащо пишат молби за бюджет за нещо, което им е вменено по Закона за водите. Ако не го правят, а се чудят как да занимават кметовете и общинския съвет с несвойствени за тях проблеми, значи са за прокурор за причиняване на щети в особено големи размери с действия и БЕЗДЕЙСТВИЕ.
33
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Важното е че кууухите *** в хор ни убеждават,че идва страшна сила а това че половин България е под вода явно не им прави впечатление!
32
1
 
4
 
! Отговори
До Shark преди 1 година
Интересно е как пазиш равновесие с тоя "акъл" бе фигурантски трoлe
31
2
 
2
 
! Отговори
Shark преди 1 година
до 33. КИлеш, *** да питаш кмета на Карлово колко сигнала е подал до вашата любима Здравка Каназирева, т.нар Дани, когато беше областен за въпросната дига!!! ВИНОВНИ СА! Гербаджийските *** са супер притеснени и са плъзнали навсякъде с мръсните си усти. Не могат да спорят, пръво защото са порстиЧКИ, второ защото знаят, че хората са наясно кой кога и колко е управлявал и кой е виневон и са сечта, и за непочистените корита, и кой беше областен на Пловдивска област до скоро.ЩЕ ГО ОТНЕСЕТЕ НА 2ри
30
1
 
6
 
! Отговори
Shark преди 1 година
А защо не са почистени коритата на реките?! Марица е същата, поне в Пловдив. В нея има повече дървета, отколкото в градската градина. Ако се напълни, както стана преди няколко години, ще залее половината град. Тогава беше почистена и пак заля наоколо, а сега ако прелее не знам докаде ще стигне. И това, че сечта не е причина са пълни глупости, прикриват някого, защото и те са вътре. Пак нищо няма да се разбере, бития бит, еб..., еб...Жалко за хората. Ама на изборите хубаво да мислят!!!!
29
0
 
5
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Да питат Емил Кабаиванов знае ли защо не са почистени деретата. Да го вкарат във съда и да го съдят седесарското кметче. Ако не му потърсят отговорност хората от селата ще го съдят има колективни искове, трябва да го съдим за милионите щети които нанесе на хората.
28
0
 
6
 
! Отговори
toti преди 1 година
ТОЯ ПИНОКИО БЕШЕ НА ВЛАСТ И НИЩО НЕ НАПРАВИ,НО НАЙ МНОГО ЗНАЕ ПРИЧИНИТЕ ЩОТО Е СЛЕДСТВИЕ ОТ ТОВА !!!
27
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще се вземат мерки, когато голямата вода залее повечко от Пловдив
26
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е като нямаме машини за чистене на речни корита, не трябва ли да си купим? Не може всеки път да викаме Кирчо с лопатата да чисти! Верно, че прилича на общ работник, ама е хилав и до никъде няма да стигне с чистенето. По-добре да си купим машини. Цивилизованите държави си имат.
25
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 27 Сексът не подлежи на държавен контрол, така че - не!
24
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Кюстендилското село Пелатиково, се сексът вековни гори, май не по правилата. Няма ли нещо проверки, контрол?
23
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абсолютен отп адък е тоя, а герб и ДПС фирмите изкопаха реките за инертни материали и изрезаха горите навсякъде в България и продаваха за Гърция и Турция или не е вярно а ?
22
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не било незаконна сеч. Значи е законна! Кметовете и областния управител са виновниците да се стигне до тук. Ако беше само наводнение нямаше да има толкова повлечени дървета които да задръстват. А тези отсечени дървета не се отсичат в коритата, защото ако беше такъв случая значи щеше да има почистване. Банда мърлячи докара положението до тук и трябва да си понесат отговорността.
21
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И по какви точно е експерт Ревизоро? Бихте ли уточнили? Може би по крадене и по източване на язовир Студена, осигуряващ вода за родния му град Перник.
20
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя само като му прочетеш мутренския прякор Ревизоро и ти става ясен що за птица е.
19
3
 
3
 
! Отговори
до 20 преди 1 година
Те, твоите приятелчета ги продадоха... разни кметове и партийни величия.
18
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А евентуално да си купим малко машини за почистване на речни корита? Че нашите, дето ги имахме от лошия комунизъм, ги продадохме на безценица на Гърция...
17
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не знам кой трябва да ги почиства, държавата или общините. Общините си пеят само една песен - нема паре. Те друго не знаят. Всеки иска на гювеч, ако може обществото да плати.