Заплатите изостават от инфлацията, тази година трябва да се увеличат

Според икономисти, така ще се балансира пазара на труда
2 яну 2023 12:35, Петя Славова
281
Заплатите изостават от инфлацията, тази година трябва да се увеличат
Снимка: БГНЕС

Темата за цените след празниците продължава да вълнува голяма част от българите. правляващия директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева. И тя каза, че за икономиките ще има затруднения”, коментира пред Нова тв бившият социален миристър Христина Христова.

Още по темата

По думите ѝ прогнозата за инфлацията в световен мащаб е поне до средата на годината тя да остане двуцифрен процент. Според нея трябва да се продължава да се мисли за подкрепа за най-беззащитните.

Георги Ангелов - старши икономист в "Отворено общество" обаче е на различно мнение. Според него миналата година е била толкова рискова и проблемна, че тази ще ни се стори по-добра. По думите му очакванията са инфлацията да намалява и да забравим, че е имало инфлация.

За него основният въпрос е, че миналата година скочиха цените, но и печалбите на фирмите. Сега по думите му, е важно да скочат и заплатите за да се балансира пазара на труда. Заплатите изостават от инфлацията и пазарният натиск е за вдигане и това трябва да се случи тази година.

"Заплатата трябва да изпреварва инфлацията, особено при такива свръх печалби, които се виждат от бюджета", категоричен бе още Ангелов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


281
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
244
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ех, а при банкянския крадлив похотливец какви заплати взимахме ......Отделно от това всичко беше без пари......Всеки имаше по чекмедже пълни с пачки и кюлчета......
243
1
 
0
 
! Отговори
Високи заплати преди 1 година
Висока е била заплатата ти ако си взимал 7к преди година две, сега те са равни на 3к джуниър няма какво да разбираме.
242
0
 
9
 
! Отговори
Away преди 1 година
Хора разберете едно, заплатата е висока когато сте някакви специалисти в дадена област, имате достатъчно опит и съответното обучение,говорите чужди езици и не разчитате на тоя и оня да ви нареди някъде. Без нужния ценз няма кой да ви даде много пари. Същото се отнася и за чужбина.
241
0
 
6
 
! Отговори
Хан Крум преди 1 година
Ако Бойко Борисов върне всичко което е откраднал ще има аутобани между всички големи градове в България. А сега какво - дупка до дупка. Парите за ремонти на пътищата също са окрадени. Ако Бойко върне крадените пари минималната пенсия в България ще стане 2000 лв, а минималната заплата 5000 лв.
240
0
 
9
 
! Отговори
Петров преди 1 година
Домусчиев се сърди че дава високи заплати от 500 лева и нямало желаещи. Щели да внасят хора от Судан ама те не могат да четат и пишат. Но какво от това? БГ феодалистите обичат ефтинията!
239
0
 
12
 
! Отговори
Пена преди 1 година
Скоро ще вдигнат заплатите двойно и тройно и пак няма да има кой да им работи. Вижда се края на псевдокапитализма в Бугарско.
238
1
 
10
 
! Отговори
Младияпремиерсхарема преди 1 година
Докато не стане мрз колкото получават брюкселските зеленчуци в Брюксел нищо няма да е както трябва, 780 бруто е 600 нето, е кой да ви работи това е все едно да роба да работи и да си плаща на робовладелеца, още повече, че народа кандидатства по-десетки обяви и никъде не го взимат, колкото и образован да е. Всички престъпни политици и олигарси ще върнат всичко.
237
0
 
4
 
! Отговори
Младияпремиерсхарема преди 1 година
Какви заплати 2 милиона трайно безработни нерегистрирани в бюрата по-труда не получават месечен доход, а още не е въведен безусловен базов доход, никой няма да ви гласува партията на безпартийните ще ви оправи всичките до един, докато едни получават доходи като топ артисти, спортисти, политици, архитекти,инженери а други нямат и една мизерна минимална заплата и минимална пенсия , тридневна или четиридневна работна седмица нищо няма да е ок
236
0
 
15
 
! Отговори
Аноним преди 1 година
Една човешка заплата трябва да започва от 1800 лв чисти а не да лъжат и да заблуждават онези в парламента с някакви стотинки дето не отговарят на инфлацията дошла от назначените черепи тоест подмяната
235
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Целта на Централните банки е да смачкат потреблението и харчовете защото е видно че има повече пари отколкото стоки,услуги и производство като цяло.Така че стягайте коланите .
234
15
 
10
 
! Отговори
Пеко Таков преди 1 година
Аз вярвам на това, което виждам, а не на стъкмистиката. Народа харчи като обезумял. Да, нфлация има, но народа има повече пари, отколкото инфлацията може да стопи.
233
2
 
11
 
! Отговори
Истукан преди 1 година
Не направите ли живота добре за вас, няма кой друг да го направи.
232
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нека сега да напише тук пак някой програмист как взимал 7к чисто, ами взимал си 7к, сега те са все едно джуниър с 3к преди 2 години, та върнаха ви в детската градина.
231
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кога заплатите не са изоставали от инфлацията?За пенсиите да не говорим.
230
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никога в историята заплатите не са победили инфлацията !Никога !Запомнете това и си го запишете,независимо кой какво Ви говори.Вдигането на заплати носи само още и още и още инфлация и още по скъп живот.Инфлация се бори или с повече стоки и услуги или с ограничение на харченето ,заплатите ,криза и безработица!
229
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вдно време в България не е било точно фашизъм.След това не е бил точно комунизъм.Е,явно душманите са решили да се завърнат,за да може пак да издевателстват.Ще ги познаете по това,че все им се привиждат комунисти въпреки чв такива няма."Рипни Калинке да тропниме да се пукат душманите,да се пукат душманите, хем и моите хем и твоите.'
228
3
 
33
 
! Отговори
Мда преди 1 година
Традиция и при баце герб ни дьржаха с най ниските доходи докато те караха бентлита купуваха острови имоти и какво ли не
227
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 247:Нещо си в грешка.Само от Възраждане и БСП искаха да увеличат МРЗ.Другите блокираха гласуването и искаха даже да я намалят да стане 500.Накрая служебното правителство сложи край на техния спор .
226
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Докато конците в управлението се дърпат от наведеното фелдфебелче Радев,повишаване на доходите и заплатите недейте очаква,през 2022 година услужливото"президентче"чрез своите лобистки правителства наля над десет милиарда субсидии за червеният"бизнес"когато обаче дойде моментът за вдигане на доходите и МРЗ то се направи на ударено с мокър паарцал по ушата капацина и отново заработи за червената олигархия,като отхвърли чрез служебното си правителство всички предложения за повишаване доходи!
225
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 145 Марин:Фашистите така казват "популизъм" на истинската демокрация.Много стана модерна тази дума.Тя оправдава защо се държат зле с обикновените хора и ги докарват до мизерия.Иначе въпросните антипопулисти си гласуват с две ръце увеличаване на техните доходи,но когато е за народа не можело.Усещаш ли се как всъщност си фашист?Душманин.