Министър Шишков: Ускоряваме строителството на скоростния път Видин-Ботевград

Даваме ясен хоризонт за развитие на Северозапада, посочи той
19
Министър Шишков: Ускоряваме строителството на скоростния път Видин-Ботевград
Снимка: МРРБ

С решението на правителството за отчуждаване на имоти по трасето на пътя Видин-Ботевград започваме да компенсираме забавянето на този изключително важен инфраструктурен обект и ускоряваме изграждането му. Това заяви след заседанието на Министерския съвет министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков, цитиран от пресслужбата на МРРБ.

Правителството прие решение за отчуждаване за изграждане на обект „Модернизация на Път 1-1 (Е-79) „Видин - Ботевград“  на имоти и части от имоти – частна собственост, намиращи се в землищата на селата Ружинци,  Плешивец,  Гюргич и  Черно поле, община Ружинци, област Видин, село Каменна Рикса, община Георги Дамяново, селата Белотинци,  Смоляновци,  Клисурица, Винище, Горна Вереница, Долна Вереница и  Войници, община Монтана, област Монтана.

Средствата, необходими за финансиране на процедурата по отчуждаване, ще бъдат осигурени от Агенция "Пътна  инфраструктура".

"С  решението си днес Министерският съвет даде един ясен хоризонт за развитие на Северозапада", каза министър Шишков и благодари на експертите от АПИ, които са работили изключително активно през последните 4 месеца, за да може да се навакса изоставането. Министър Шишков прогнозира, че за по-малко от три години трасето от Ружинци към Монтана ще бъде построено.

Той коментира, че изграждането на скоростния път от Видин до Монтана не само е жизненоважно за Северозапада, но и ще даде възможност за изграждането на другото алтернативно трасе – от Монтана до София с тунел през прохода „Петрохан“, което би могло да се реализира с концесия. А това ще подобри свързаността не само в региона.

В отговор на журналистически въпрос за казуса с натрупаните глоби на жителите от село Пролеша, министър Шишков каза, че решението е да се измени Законът за движение по пътищата, така че санкцията  да не може да надвишава стойността на три глоби за година.

Той отправи апел към депутатите да внесат тази поправка в закона, за да бъде решен казусът не само за жителите на Пролеша, а и за всички други, получили актове на несъизмеримо висока стойност.

Архитект Шишков уточни, че е най-добре предложението да дойде от народните представители, защото, ако инициативата е негова, е необходимо обществено обсъждане, което ще отнеме много време.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ускоряват го, защото в Сърбия ще става напечено.
16
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Божков дал нареждане на пп да плюят Борисов и да съсипят държавата.
15
2
 
2
 
! Отговори
Фънки преди 1 година
Ако ГЕРБ бяха на власт, досега щеше да е готов.
14
2
 
2
 
! Отговори
Язе преди 1 година
От както си отиде ББ не са построили и 1 метър магистрали. Не им харесват инхаус поръчките защото не могат да взимат комисионни и лобистки за о. поръчки от чужди ко пании. Каквото и да разправят срещу инхаус поръчките, чрез тях парите за строежа остават в БГ и данъците се плащат тук. Новите политици обаче стопираха всичко, оплюха всички с глупости за чували с пари и др. И така вече 2 г. Камък върху камък не са сложили. Сега ще видите колко струват децата и внуците на ДС, БКП и Русофилите.
13
0
 
10
 
! Отговори
Празни обешания преди 1 година
Г-н Шишков в няколко интервюта споделихте, че ще пуснета магистрала Европа до края на годината на временна асфалтова настилка е не го спазихте !!! Дадохте обещание, че ще пуснете движение поне в единия тунел Железница, както и, че едното свлачище не е сериозно, е не го спазихте, а даже и огромна сума ще се изхарчи за нечия грешка. Дадохте обещание за ускорено изграждане на отсечката Мездра Ботевград и там греда. Кажете ни що се мъчите и давате само гръмки обещания без покритие, срам нямате ли?
12
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С колко го ускорявате? Само да не е с 200....
11
5
 
5
 
! Отговори
Радослав преди 1 година
Ех тези пътища все са приоритет, все някое направление ударно ще се прави и накрая какво? За последните 20+ години ремонт на ремонта и 0 нови километра построени. Ако нещо все пак се построи, то е с качеството на турски сладки от герберски вносител. Милиарди се изливат в това АПИ и резултата са 2000 тлъстака които по цял ден вегитират на бюрото и чакат да стане 3 часа, че да си ходят.
10
0
 
3
 
! Отговори
Един Българин преди 1 година
До 11: Тунел на концесия и заплащане само за тежкотоварния трафик! Ако на лек автомобил наложиш такса 10лв всеки ще минава отгоре, ще трябва да чистите и ще има много повече катастрофи. Леките коли с винетка да минават.
9
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А тунел през Петрохан ?
8
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да питат столичната кметица,тя е спец по принудителното отчуждаване,бързо ще вземат земята на хората...
7
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще отчуждават....значи,че ще обезщетят собствениците на имоти с по 20-30 ст. на метър! Ха честито,собственици,ще станете много богати!!!!
6
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кирил Петков умишлено беше спрял това разширение, за да може по существуващата козя пътека да загиват колкото де може повече хора!
5
2
 
9
 
! Отговори
До 5 преди 1 година
И с какво вие софийските селяни сте по-важни от габровските или разградските или смолянските да речем, че те ще плащат винетки а вие - не?Да не говорим че всичките бачкате в София и взимате по-големи заплати от тях. И се скръндзате за 90 лева на година. Аман от селски тарикати. А и доколкото разбрах щели да опростят повечето ви нарушения.
4
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А бе защо никой не пита Бойко и гербавите защо излъгаха хората от софийско че няма да плащат винетки и дори мутрата изпрати шефа на АПИ да бие тъпана във всички села около София, че няма да плащат винетки, дори министъра Аврамова тогава в НС обяви че тези села няма да плащат винетки. Питам, защо тези които имат глоби не отиват в Банкя и пред централата на гербавите където трябва да реват.
3
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А бе защо никой не пита Бойко и гербавите защо изкъгаха хората от софийско че няма да плащат винетки и дори мутрата изпрати шефа на АПИ да бие тъпана във всички села около София, че няма да плащат винетки, дори министъра Аврамова тогава в НС обяви че тези села няма да плащат винетки. Питам, защо тези които имат глоби не отиват в Банкя и пред централата на гербавите където трябва да реват.
2
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
НЯМА ТАКАВА НАГЛОСТ, КАТО ЕЛИТНИТЕ ОТБОРИ НА ФИГУРАНТА
1
1
 
19
 
! Отговори
да знаете преди 1 година
Този път като цяло, няма да стане готов още минимум 5 години......