КЗК разширява проучването за поскъпването на храните

Разглеждат се доставките на продукти
Обновена: 7 мар 2023 15:16 | 7 мар 2023 15:16, Росен Стойчев
17
КЗК разширява проучването за поскъпването на храните
Снимка: БГНЕС

 Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разширява обхвата на проучването за нелоялни търговски практики от страна на големите хранителни вериги при доставката на селскостопански и хранителни продукти, съобщават от комисията.

До настоящия момент са изискани данни от Комисията за защита на потребителите (КЗП), от асоциации на производители на хранителни продукти и от доставчици на определени продукти.

Още по темата

 Поетапно се очаква да постъпват документи. Целта на проучването е събирането на надлежни данни и доказателства относно поведението на големите търговски вериги в отношенията им с техните доставчици – дали същите понасят необосновано тежки търговски условия, което рефлектира при формирането на цените към крайните потребители.

 По-конкретно подобно поведение би могло да се изразява в неправомерното налагане на такси, отстъпки и други търговски условия, които са в ущърб на доставчиците и водят до намаление на доставните цени, от една страна. От друга страна, следва да се установи дали това се отразява при формирането на крайните цени към потребителите или ползите от наложените условия остават само за търговските вериги, и още повече дали цените на дребно дори се увеличават, пишат от КЗК.

 Служебният кабинет планира да въведе изискване, ако търговец иска да сложи надценка по-висока от 25% върху дадена стока, да информира Комисията за защита на потребителите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
2
 
! Отговори
Пенсионер 69 преди 1 година
Така и не разбрах, какво ще си купя с това проучване?
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Спрян е вносът от Турция, защо не се знае, внос от Гърция и др.
13
1
 
1
 
! Отговори
Държавни преди 1 година
Гранрътнуци
12
0
 
1
 
! Отговори
Търговия преди 1 година
С органи не наивни сме затворен цикьл водещи медицински специалисти с протекции и чанти от човешка кожа
11
1
 
4
 
! Отговори
Държавен служител преди 1 година
Заплатите са хубави в КЗП, и бонуси има, ама чак пък да овладяваме инфлация и цени... И с едно "проучване" ще минете. Даже ви е много. А колко още комисии и агенции има в държавата. Има място за всички наши хора. А вие работете за жълти стотинки и не се оплаквайте, че и санкции налагаме на непослушните...
10
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
КЗК защо сега къде бехте Една година
9
1
 
4
 
! Отговори
Всичко е точно преди 1 година
Председател на КЗК: Юлия Ненкова - била е зам. кмет на Тикквата, синчето - Александър Ненков, настоящ политик от ГЕРБ, бащата Румен Ненков - конституционен съдия...
8
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ФТМАК, КВА Е ТАЯ РУЗКА ИНФЛАЦИЯ БЕ? ТО БИВА РУСОФИЛИ - МЛЯКО 4 ЛВ ЛИТЪРА!
7
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще проучват, ще проучват, накрая всички заедно ще седнат да се черпят и ще установят, че няма никакви нарушения. Така се върши работата по нашенски.
6
0
 
5
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 1 година
Ха ха ха....ами досега не знаехте ли откъде са доставките??? въъъй ...не знаете ли откъде идват всички хранителни доставки????? ау ау ау....дето стъпите все ако... айде пак опитайте да видим , какво следва?
5
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Преди малко взех новата брошура на Метро от пощата, кашкавал 11.75 лв. килото с ДДС. Не, няма спекула, не е имало и никога няма да има, а оня Маджаров с кашкавала за 50 лева да ви кажа кремвиршите му като ги попарих водата стана жълта от натриевия глутамат, той е много честен да знаете.
4
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво има да се проучва...Да си вдигнат дебелите з***дниЦи и да скокнат до близкия магазин.Като се наредят на касата и им свирнат ушите от надценки ще им се изяснят нещата
3
0
 
8
 
! Отговори
лениви смешшковвцции преди 1 година
докато умните се наумуват лудите се налудуват или бая дни година храни
2
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
КЗК няма какво да проучват. Простото Киро и ококореният Асен откраднаха милиарди. Тези пари трябва да се възстановят от народа като им се увеличат цените на всичко. И все още никой не знае къде изчезнаха 9 милиарда лева за 9 дни.
1
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия ще се превърнат в невероятно информирани статистици! Благодарим!