Държавната закъсня да овладее поскъпването

Това обявиха експерти
11 мар 2023 20:02, Росен Стойчев
209
Държавната закъсня да овладее поскъпването

Контролът на държавата за овладяване на високите цени на храните у нас е закъснял. Това коментираха бившият председател на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов и доц. Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания към Българската академия на науките. Според тях административната регулация няма да помогне. Един от начините за противодействие на високите цени е потребителят да купува директно от производителите. Икономическият министър Никола Стоянов обяви пред Дарик, че служебното правителство не обсъжда таван на цените на храните, но планира административни мерки, защото на пазара имало изкривявания.
Още по темата

Експертите са категорични – правителството няма да се справи с овладяването на високите цени на храните. Икономистите са скептични и относно появилото се предложение за въвеждане на таван на цените.

"Таван на цените си е жив комунизъм от 80-те години. Унгария въведе таван на няколко ключови стоки и постигна следното – дефицит на тези стоки и най-високата инфлация в ЕС", коментира икономистът Николай Василев.

Според Огнян Боюклиев в българското законодателство никъде не се споменава думата спекула. Той определи термина като "политическа дъвка".

 Оказва се, че служебния кабинет също не обсъжда тази мярка.

"Не подкрепям такива административни и принудителни мерки. Вярвам силно в пазара и съм сигурен, че той е най-доброто, което може да се случи на българските граждани - да функционира добре", отбеляза служебният икономически министър Никола Стоянов.

Той все пак отчита изкривявания на пазара.

"Нормално е - в много други държави в Западна Европа производителите се сдружават и тогава те са равностойни на веригите, с които преговарят. В случая виждаме тази неравнопоставеност и смятаме, че тя води до това да има изкривявания", каза още Стоянов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


209
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Държавата освен, че закъсня иска да ни набуте в еврозоната та сегашната инфлация и спекула да ни се стори малка.
9
4
 
3
 
! Отговори
miami_heat преди 1 година
До АнонименИ с какво точно ти е виновен Радев?
8
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вече сме в стагфлация. Оборотът навсякъде пада драстично и за да излезе сметката на плюс се вдига рязко маржа на печалбата. Но това е спирала. Води до още по-голямо намаление на оборота и до по-високи маржове ... Как да се излезе от ситуацията? С рецесия и обедняване. Няма друг начин. Колкото повече се отлага, толкова повече ще се обеднява после. А има и война, санкции. Трябваше Путин да фалира, но малко се изгърби работата.
7
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Та къде те викате видяхте държава?Последните две години освен хаос и безвластие основна заслуга за което има лицемерният ушат индивид Радев аз държава не съм срещал!
6
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Държавата не иска да овладява поскъпването. Действията и се ръководят от ЕС.
5
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма такова нещо като "закъсня"! Вдигнете си зад ниците и почнете да работите и да отстоявате интересите на избирателите си. Ама ние сме си виновни, че не сме на улицата като французите и англичаните.... толкова сме се обезверили, че няма на къде.
4
1
 
24
 
! Отговори
NoWay преди 1 година
Е то България е държавата на дивия капитализъм в най-изкривения му вариант. Цени - като в Европа, заплати - 3 пъти по-ниски. И да кажеш, че нямаме родно производство, че нямаме АЕЦ с евтин ток... очевидно повсеместната корупция, липсата на адекватни регулаторни режими и като цяло липсата на мислещи за населението държавници ни докараха до това положение. Всеки ден слушаме за глупости като дали Гешев да е главен прокурор и как да се гласува, а народът да се оправя както може...
3
1
 
17
 
! Отговори
дедо Груйо преди 1 година
Държавата е малко закъсняла от 1974г
2
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Закъснея от момента като сложи кокорчо за служебен министър
1
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ква държава бе, клоуните в парламента мислят само за далаверките си, всичко е на самотек!