Жилищата стават недостъпни, спад в цените няма да има

Феномен на българския пазар е, че предлагането е по-слабо от търсенето
13 мар 2023 18:30, Росен Стойчев
220
Жилищата стават недостъпни, спад в цените няма да има

Очакваният ръст на лихвите по ипотечните кредити и растящите разходи на строителите остават основните предизвикателства пред пазара на имоти у нас и вдигат крайната цена. Това обясни в ефира на ефира наBulgaria ON AIRмениджърът на Imoti.net Снежана Стойчева.

По думите ѝ за миналата година сме отчели средно 18% ръст на цените на имотите, в момента обаче се наблюдава задържане.

Още по темата
Въпреки това, прогнозите на експертите са, че спад на цените няма да има, някои имоти дори ще поскъпнат, обясни тя.

Анализ на Националната асоциация на строителните предприемачи (НАСП) показва, че инфлационните процеси са довели до 27% повишаване на разходите за строителство в рамките само на една година, обясни председателят на НАСП инж. Георги Шопов. Крайната цена обаче е скочила с 18 на сто, посочи той.

"Къде е големият проблем - че жилищата вече стават недостъпни за населението. Запитванията и огледите при нас са се увеличили, но сделките са намаляли доста, защото бюджетът на хората вече не им стига за покупката на апартамента, който им е необходим", обясни още Шопов пред Bulgaria ON AIR.

Феномен на българския пазар остава, че предлагането е по-слабо от търсенето, което е още един двигател за цените.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


220
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
184
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЩЕ СИ ГИ ДЪРЖИТЕ В ТОВА СЪСТОЯНИЕ 20 ГОДИНИ ДОКАТО ОКОНЧАТЕЛНО ФАЛИРАТЕ,А СЛЕД ТОВА ЩЕ ГИ СЪБОРИМ И ЩЕ ПОСТРОИМ НОВИ В СЪОТВЕТСТВИЕ С ИКОНОМИЧЕСКАТА ЛОГИКА НА НОРМАЛНИЯТ ПАЗАР!!!
183
2
 
9
 
! Отговори
Кк преди 1 година
Има балон при жилищата. Няма при земята и гаражи те. Един гараж ми излезе 10ка, а го давам на 200 лева за три дни и плащат напред. Една гарсониера втори месец не мога да я дам... Наемите на жилищата ще падат още, а след тях е самите жилища. Обратното не е логично. А тая да си при казва, като няма кой да купи, цените падат.
182
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колко ти е вноската, преди да ти я увеличат с 150 лв?
181
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Балонът се надува, надувайте момчета, да стане на парчета! Ще дойде време да ми надуете.....
180
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Банките така ще крадат до еврозоната и Шенген. Защото смее ЧАКАЛНЯТА. След това Европа ще си постави свойте регулации отива крадене ще спре . Свързаните нерегламентирани Партиини фирми от енергетиката , строителни, земеделски и подобни фирми са в сивия сектор . Печалбите - Парите им пътуват за офшорни банки. Всичко бедния народ търпи . Затова си трябва ЕС да помага
179
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На мен ми увеличиха вноската с 150 лв.Постоянно се появяват някакви такси и банкерски машинации. Станах пишман, че го взех този апартамент, а трябва да го изплащам още 17 години. Направо се гръмнах сам.
178
0
 
11
 
! Отговори
Observer преди 1 година
Лесните пари свършиха, банките вдигнаха лихвените %, инфлацията всеки ден става по висока и по висока, цените растат на повечето разходи са съсредоточени върху основното като храна, сметки,ипотеки,данъци. Отделно банки почват да гърмят лато фойерверки(това ми хареса някой го е писал по надолу) И в цялата тая какафония която сега типърва започва, някой си псевдо Експерт продължав да разправя поредните щуротии.
177
1
 
25
 
! Отговори
Хм преди 1 година
В България се строи калпаво, но за сметка на това - скъпо. Строителите много обичат да използват думата "Хай енд" за щяло и нещяло. Супер лукс комплекси, една плъзгаща дограма не могат да инсталират както трябва. За пожарообезопасяване да не говорим, такова няма. Но най-зле е градската среда. Няма паркове, градини, паркоместа, детски площадки, спортни центрове. Само блок до блок , и коли по тротоарите.
176
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Жилищата са строени не за хората, а за банките. За да може банките да заемат пари срещу нещо, защото няма как да дава пари срещу пари. А спонсориране на бизнес е по рисковано. Та само печеливш е банката.
175
10
 
17
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
И защо трябва да са достъпни? Нали скачахте за капитализъм? При капитализма има 100 дето живеят в къщи и 2000 дето живеят в мазите. Някой да ви е обещавал на скачащите про'с'таци, че вие ще сте в къщите?!
174
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В държавата с най-бързо намаляващото население в света и огромно строителство, в която 30 процента от жилищата са необитаеми, има ръст на цените. Ама хич няма балон.
173
3
 
1
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 година
Жилищата не поскъпват, а националните валути губят стойността си. -----////------ Е, разбира се, че не е само това. Поскъпването на материалите си е обусловено от намалени обеми производство и очаквания за голямо търсене.
172
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ФЕД и ЕЦБ ако продължат да вдигат лихви на следващото заседание това ще е сигнал че не им пука за последствията. Така че ипотекарите да пият студена вода и да си търсят втора работа.
171
4
 
14
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
Лихвите са нагоре. Няма евтини кредити вече. Ся тези, дето се набълбукаха със заеми за апартамент ще изгорят като бобини :))))))))))))))))))))))))))))))))
170
3
 
6
 
! Отговори
Lina преди 1 година
Едни познати продават очертание на парко място за 30 000 евро сф .
169
10
 
4
 
! Отговори
До икономистче преди 1 година
В грешка си. Парите поскъпват от юни 2022 и стават кът заради QT. А цените на имотите са такива защото ПАРИТЕ БЯХА ЕВТИНИ. това свърши. Евтините пари да превърнали мозъците ви в каша. Забравете за тях. Цените на активите вече си отиват на мястото просто за имотите трябва време те не са крипто за да се сринат за една вечер
168
1
 
14
 
! Отговори
Аз Кочо преди 1 година
Смешна статия, предлагането било по слабо от търсенето а сделките са се сринали. Повишаването на лихвите водело до повишаване на цените, това е невежество. Цените нямало да падат, да но сделките се сринаха. Цените ще си стоят без да има. сделки. Това е всичко друго но не е пазар.
167
4
 
13
 
! Отговори
Икономистче преди 1 година
Жилищата не поскъпват, а националните валути губят стойността си. Това е същността на инфлацията драги ми неуки псевдо експертченца.
166
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Банките почнаха да гърмят като пиратки, тука некви нищоправци брокери се натискат с платени статийки, аре баста селчовци, свърши вашата, ще трябва да си търсите истинска работа.
165
1
 
12
 
! Отговори
ех тея мармоти преди 1 година
Що шоколади се завиват... само и само да копнат чуждите парички.