Твърде много млади хора нито учат, нито работят

Това обясни Росица Вартоник
22 май 2023 17:00, Росен Стойчев
177
Твърде много млади хора нито учат, нито работят
Снимка: БГНЕС

"Нашите деца действително предпочитат по-дълго да стоят с нас, родителите. За САЩ това е впечатляващо, защото там традиционно децата напускат по-рано семейното гнездо. В България и в южните страни, които са по-патриархални, това не е особена изненада".

Още по темата

Това каза пред БНР Росица Вартоник, директор на фондация "Инициатива за финансова грамотност", във връзка с изследването на сайта "Моите пари" - на колко години пълнолетните започват да живеят самостоятелно. Проучване в САЩ показва, че поколението Z - младежите до 26 години, смятат, че е нормално да бъдат издържани по-дълго време, отколкото родителите им намират за приемливо.

Тя допълни, че е притеснителен сравнително големият брой младежи, които нито учат, нито работят, тъй като това създава предизвикателство - тези младежи липсват на пазара на труда, докато разчитат на своите родители, за да преживяват.

В предаването "Преди всички" Вартоник допълни, че финансовата грамотност на младежите е огледало на тази на родителите:

"Ако в едно семейство настройките са, че родителите са задължени да обгрижват децата си, докато те имат нужда, то в този период децата трябва да формират личните познания и умения, свързани с управление на личните финанси. Това не е само да си направим бюджет, но и да си създадем разбиране, че трябва да инвестираме в себе си, защото ние сме източник на нашите доходи. Трябва да се научим да правим разлика между какво е нужно и какво е излишен каприз. Трябва да се научим да живеем според чергата си. Управлението на парите ни е знание, но и поведение".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


177
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
135
2
 
2
 
! Отговори
117 преди 1 година
Защо да се крия? Имам пари и нямам от какво да се срамувам. Не е моя ви ата, *** вашите предци ги е мтрзяло.
134
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 117 И твойта ще падне. Чака те и тебе трапа.
133
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Там на улиците живеят над 60 млн клошове и бездомници. " - Ем да ама бързо измират от глад и болести.
132
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 117 - Не разбирам диалектните ти форми на изразяване. Аз сън просто момпе, наследник на бигата фамилия. Не мисля, че това ти дава правото да ме накърнявашни да ме мразиш така.
131
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всеки месец в сащ влизат по 100 хил нови емигранти. Там на улиците живеят над 60 млн клошове и бездомници. Улиците им са пълни с колабирали наркомани. Постоянни престрелки между бандитските групировки, в които под 30 застреляни на ден даже не се съобщават. Пълно е с тлъстяци, хора изпаднали в дълбока депресия, gендъри, сатанисти и сектанти. Там сменят половете на деца и има еднополови бракове. Това ли искате? Ако искате значи сте болни. Споменатото по-горе е невъзможно да стане в Русия
130
0
 
2
 
! Отговори
134 преди 1 година
Нещо *** хейтна, а! Виш ся пич - родата си имаме земичкиби парички. Ако стане зле работа пак ше сме доре. Другите да го нуслят. Не ни трябват. А и сега с тея машини .. Ехеее! Защо ще ну е да говоря с някого, извън родата си повече? Обшеството не ми трябва, даже ше ми пречи :)
129
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Купува се от други ама те не ми плащат а плащат на некой друг.
128
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 117. На какви твърди си ? Рано си се назобил.
127
1
 
3
 
! Отговори
До Работим преди 1 година
Така е! В Хмелницки замина Укро-Натовска-техника и снаряди на стойност 1 милиард долара. А взривът предизвика земетресение с магнутуд 3.4 по рихтер. Останалото е прах в очите!
126
2
 
2
 
! Отговори
117 преди 1 година
Олелее хейтъриии!/спрете се комунусти долни! Нов 9-ти няма да има, но виж - нов глави на комунисти може и да пасат :)
125
2
 
4
 
! Отговори
Работим работим преди 1 година
после с нашите данъци некадъеници като Кирчо, Кокорчо и Гълъба пратиха муниции на Наглите Укронацита. Накря в Павловка експлозия разтресе из основи града и се равняваше на 4 килотонна атомна бомба! На Укрите им заминаха муницийките от НАТО. Останалото е прах в очите. И накрая за какво работихме?
124
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 130 ... Ам ... Ко? Виш ся лек - вече имаш машинки, излуствен интилекр роботи мробото а у .. Тъй с работа е било едно време ехеее 2015-а ....
123
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 117. Ай скрий са па ти бе. Един вече мина.
122
2
 
1
 
! Отговори
117 преди 1 година
119 - 374400 лева за мин. година. Не са 500к, ама да не ставаме алпни, нали!
121
3
 
4
 
! Отговори
В Париж не работят преди 1 година
Баба Ванга е казала, че камък върхъ камък нема да остане в Париж и след това същото ще стане в цял ЕС без Бг. Затова Слава Севрюкова казва до 2026 г всички да се връщат в Бг, че после и да искат няма да могат. А конкретно във Франция няма пари, защото мигретата, които Сорос и неолибералите им набутаха не работят, но взимат огромни помощи и по 1000 Е за всяко дете, а един от протестиращите каза, че се скъсва от работа за 800 Е. А още много лежачи-мигрета се гласят да им натресат, за отглеждане.
120
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 127. И как работиш за себе си бе нали създаваш нещо, което се купува ,тоест работиш за другите. Съвсем сте фтасали.
119
0
 
3
 
! Отговори
Искам да водя Запада преди 1 година
Какви водещи фигури са начело на Демократите от Англосаксогоморския алианс.. Това МакАрон - житейски идеали и изкривявания, Урсула урсузката - в Университета е наблягала на доста науки, а после и подменена Докторантур, Борис оня шеметь, Борел Джунглата, Шведската друсалка.. и гвоздея е обервампира Джо. И който се припознава с тези личности и техните идеали и биография, заслужава ли си коментара и тюхкането .. Въобще как ги търпи тая земя? И ние с какво сме по-зле че да не сме на чело на Содома!
118
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
124 - Голяю си хейтър, знаеш ли. Проузвеждай си, като искал. Аз ако работя, работя за себе си, не за другите :)
117
1
 
4
 
! Отговори
Най-работен е Риши преди 1 година
Сунака в Лондон! Купува Уран и праща към Украйна! От Лондон казаха, че обеднения уран бил на народни цени! Даже накупили хиляди тонове и пращат към житницата на Европа. В Ирак и в Сърбия изхвърлиха, скоро и в Украйна. Който проявява интерес да звънне на Ричи Сунак. Раздава за без пари! А ето и видео от резултатите в Ирак от тази човеколюбива политика на нашия демократичен пътеводен фар САЩ. https://youtu.be/RNi_1pbSqGY
116
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 124. Каква полза ли ? Давай да живеем всички така ? Можеш ли да береш гъби и да познаваш кои са ядливите растения поже няма да има кой да произвежда ?