Глоба до 200 лв. ни грози, ако не ходим на профилактични прегледи

Здравната култура в България е на ниско ниво
25 юли 2023 11:15, Анисия Иванова
99
Глоба до 200 лв. ни грози, ако не ходим на профилактични прегледи
Снимка: Bulgaria ON AIR

С до 200 лв. може да бъдат глобени всички българи, които не ходят на профилактични прегледи при личните си лекари.

"Към настоящия момент в Закона за здравето е предвидена подобна санкция. При неявяване на пациент на профилактичен преглед, има задължителна имунизационна дата, като това е съобразено с възрастта на пациентите, има възможност за налагане на глоба от 50 до 100 лева, а при повторно нарушение - до 200 лв. Тази санкция до този момент не е прилагана", каза адвокат Калина Михайлова в студиото на "България сутрин".

По нейни думи органите, които трябва да осъществяват контрол в сферата на здравеопазването, са Регионалните здравни инспекции по области и Министерството на здравеопазването. "Не се прибягва до такъв тип глоби, предполагам поради липсата на ясно установени правила", коментира адв. Михайлова пред Bulgaria ON AIR.

Според нея вече сме доказали по време на пандемията, че санкционните мерки не водят до широка популярност на съответна мярка.

"Въпреки наложените глоби за ограничаването на посещения на определени места, за ваксинацията, това не доведе нито до ограничаване на посещенията, а до своеобразни бунтове и до поляризирано обществено мнение. Всички тези размирици в обществената нагласа водят до уронване на доверието в самата институция и в здравеопазването като цяло", смята гостът.

Михайлова обясни, че за всяка наложена санкция е посочено как може да бъде оспорена, в какъв срок и към какъв орган.

"Санкцията не е начинът за уведомяване за здравеопазването, за повишаването на здравната култура на българите. Прилагайки дадена здравна политика, трябва да съобразяваме генотипа и характеристиките на конкретното общество. Налагането на санкция ще доведе до категоричен отказ да се спазват каквито и да било правила", категорична е тя.

Според нея здравната култура в България е на ниско ниво.

"Радвам се, че се повдига въпросът за профилактиката и превенцията, това е действително съществен елемент, за да може една общество да бъде здраво. Трябва да знаем, че всеки един от нас, като човек и част от едно общество, е длъжен да опазва здравето и да не уврежда това на околните", коментира още адвокатът.

Относно личните лекари и провеждането на профилактични прегледи, Михайлова коментира, че има няколко възможности да не се явиш при личния лекар, но да си минал през стандартните профилактични прегледи, които са препоръчани за съответната възраст и пол.

"Много от компаниите осигуряват допълнително здравно осигуряване, всеки един от служителите им може да отиде да направи профилактичен преглед, без да е минал реда през посещение през общопрактикуващия си лекар", обясни гостът.

По нейни думи трябва да се изградят добри информационни кампании.

"Моят е апел е за повишаване на здравната култура, първата стъпка е добри информационни кампании. Налагането на санкции ще измени усещането за това каква е целта на профилактирането. То не е, за да се намалят здравноосигурителните вноски, а за да се запази здравето", каза още Калина Михайлова.

Гледайте видеото с целия разговор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Човек ходи на лекар ако има нужда. Бюджетът с глоби от здраве ли ще се кърпи, излишни разходи, после няма пари и вдигане на данъци.
82
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ако си мислите, че на личните лекари им пука за кирливите 2.90лв, жестоко се лъжете. Услугата която получавате в замяна има десеторна себестойност (поне). Също така има и "лекари" и лекари. Моят личен лекар прави даже и ехографии за профилактичен преглед и е спасил множество хора като е открил ранни стадии на рак.
81
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
медицински фашизм в действие зиг хайл
80
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Паре нема, а требат!
79
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
крака ми няма да стъпи, при тези убийци в бели престилки, нека ме глобяват ще видим как ще стане, ще ритам здравните от рзи от софия до варна..
78
1
 
3
 
! Отговори
ххх преди 9 месеца
моя личен лекар профилактични не прави.
77
1
 
9
 
! Отговори
Иван Пешев преди 9 месеца
Първата стъпка е да вкарате кардиолизите с фалшивите стентове в панделата също и мазните им адвокати!
76
1
 
2
 
! Отговори
Идеалист преди 9 месеца
Проблемът е в липсата на медицински кадри от всики професии! Тава се отнася и за болнисите в София!
75
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
"Всички тези размирици в обществената нагласа водят до уронване на доверието в самата институция и в здравеопазването като цяло" --- Не прехвърляй от болната на здравата глaвa. Българското здравеопазване е виновно за ниското доверие.
74
0
 
0
 
! Отговори
от мое преди 9 месеца
ГП чух , че вестниците са лъжци . ДА не се вярва какжи ги пишат . Спорни ежедневни тежки проблемни статии - за да обикалят хората да разпитват . 200 лв и за драскачи некъдърници . по един милиционер на драскач - около 20 сайта за цялата страна . А гешев плаче за реформа - у
73
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Личниъе.лекари никога не казват за безплатни профилактични прегледи, защото ще дойдат хора змапрофилактика и няма да си взимат таксата от всеки човек и по здравната за платен преглед. Не им трябват безплатни профилактики на личните и това е! От кой да разберем и как да ги накараме насила да ни прегледат профилактично, че има болни пред кабинета и даже да видиш там с часове за профилактика ще си последен, защото не си спешен, болен, твлк, а няк'ва профилактика...
72
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Калина Михайлова следващия път да говори пред журналистите какви са тия прегледи- над 20 год. такъв и такъв преглед от тази дата до тази дата на календара; над 40 год. такъв и такъв преглед от тази дата до тази дата; над 50 год. такъв и такъв преглед... Айде по- ясно, моля! Без да се гаврят с глоби и без да обиждат хората за ниска здравна култура! По 2 пъти средно на година хода при ЛЛ, никога не е казала нищо за задължителни профилактични прегледи.
71
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
И какво права прегледа и после ми лепат 200 лева глоба и права инфарт.
70
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
На бялата мафия не и стига пландемията!
69
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Аз докато чакам при тез мушмороци може и да заспа, толкова бавно се влачи при джипито, особено ако си в голям град, че не е истина :))) Остава и глоба да им плащам, че не си гледат работата като хората и приказват 2 часа с некоя позната :)))
68
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Ан - Задължителните здравни осигуровки осигуряват минимума на здравеопазване за всички, не само на теб. Ако е нещо специално - по здравните пътеки.Така че тези май 26-7 лева на месец са абсолютния минимум и не ти осигурява нищо на теб или друг, освен да работят болниците и лекарите за когато ти потрябва лекар или болница. Защото не може на момента да направиш нещо такова, трябва вече да го има, за да ти помогнат. Това е елементарно за разбиране.Друг е въпросът, че в България стана каша.
67
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
30 евро е в турция и много по-качествени лекари и апаратура от бг.
66
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Какви са тия профилактични прегледи? Някой ще посочи ли конкретно на какъв преглед трябва да ходят хората всяка година? Глобата я измислили мизерниците, ама да кажат ясно за прегледите- нито дума.
65
1
 
13
 
! Отговори
Ан преди 9 месеца
За да бъда глобен за подобно нещо, то задължителното осигуряване, трябва да е доброволно и чак когато се наложи, да получа медицинска помощ и не съм платил, тогава да бъде наложена глоба. При положение, че ме изнудват, да захранвам ежемесечно здравеопазването и не получавам нужните грижи, когато ми се е налагало, то няма как да толерирам подобна глупост, като ЗЗДО
64
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До ЪъъОт 6,5 млн българи - бизнесмените са малцинство - сещаш ли се? Хах ;-)