Екоминистърът: Два пъти обиколих Черноморието, чисто е

Той определи като "случайни" тестовете за замърсяването на морската вода
19 авг 2023 17:47, Анисия Иванова
88
Екоминистърът: Два пъти обиколих Черноморието, чисто е
Снимка: БГНЕС

Морето ни е чисто и не е опасно, написа в личния си профил във Facebook министърът на околната среда и водите Юлиян Попов.

"Хората се поуспокоиха, че Нова Каховка, която никога не е представлявала значителен риск за Черноморието ни, не е замърсила крайбрежните води. Сега нова вълна на тревога залива обществото. Случайни тестове на няколко плажа показали бактериално замърсяване. Министерството на здравеопазването публикува подробно разяснение защо тези тестове не са меродавни", пише той.

Според него паниката е по-интересна. "Мое твърдение за нарастващ обем отпадъци по плажовете набързо се превърна в заключение, че “Черно море става все по-мръсно".

Здравните инспекции и инспекциите по околна среда, които мерят различен тип замърсители, редовно тестват водата, анализират я във високотехнологични лаборатории и информират. Доверявайте се на тези анализи и данни, и се обръщайте към тях, когато имате тревоги или сигнали, които са свързани със здравните или екологичните характеристики на черноморската вода или друга среда.

Личното ми мнение, след като в последните два месеца два пъти обиколих Черноморието от Дуранкулак и Синеморец и посетих всички основни плажове, дюни, защитени местности, къпах се, когато ми оставаха няколко свободни минути и пих чешмяна вода, когато бях жаден, е, че Черноморието е чисто и не е опасно. Но това е съвсем лично мнение и не искам да увещавам никой да се къпе край Бургас или да не ходи в Гърция. Нали всеки сам си решава", завършва Попов.

Според изследване, оповестено от „Активни потребители" в четвъртък, най-чиста е водата в Поморие, Златна рибка, Свети Влас, а най-мръсна - при Попски плаж и Царево. В тестването са включени 11 от регистрираните 49 плажа по Южното Черноморие. Подборът на плажовете е съгласно оценка на риска - търсени са замърсените плажове. Пробите от морска вода са събирани в периода 31 юли - 2 август, посочват от асоциацията.

Министерството на здравеопазването съобщи вчера, че не приема за коректни данните за замърсеността на морската вода. От ведомството смятат, че се манипулира общественото мнение и се дискредитира работата на държавните институции и доверието в тях.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Потвърждавам. Чисто е морето. Което е неприятно за плюнкаджиите, искат повод да хленчат. Летовниците не могат да го окъкат с плажните си масла и други химикали, колкото и да се стараят. Морето не обича б.о.к.л.у.ци, изхвърля ги на брега. Лошото е, че не замърсяващите, а доброволците им ги събират. Големи патриоти сме! Само си обиждаме страната по повод и без повод. Пуста комплексарщина.
31
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Щом никой не е умрял, значи всичко е наред. Това е мисленето на днешните управляващи. Трябва да стане масово натравяне със жертви, за да признаят, че има проблем. Да не се вреди на бизнеса.
30
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
обикалял на народна разноска - евксиновград и т.н. :)))))
29
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 30. Забрайх се звинавам...но поне да е чисто и красиво на първо време
28
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
чисто и евтино :))))
27
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Морето е силен дезинфектант заради солта и свойствата на водораслите. Оцветява се след вълнение от водораслите и планктона. Това дори е добър знак, е, не е приятно за гледане. Никой не ви праща зорлям на курорт, плацикайте се в хлорните си басейни. Да пускате фалшиви новини във вреда на бг икономиката е, меко казано, предателство. Индия и Индонезия рекламират и най-мръсните си гьолове и имат целогодишен наплив на туристи въпреки тамошните зарази и смъртни случаи. Ние - племе, което плюе себе си.
26
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Този обиколил точно лятото докато си почива и му върви заплатата и е ескортиран от една кола хора и секретарка. И от статията се разбира друго - че има бактериално замърсяване или това е нищо. Циркове.
25
1
 
12
 
! Отговори
Един там преди 9 месеца
На този ще му повярвам когато се гмурне в морето...
24
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
лаже кат митанин обиколил чушки през Украйна и Русия ли бе обикаляч????
23
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До До 9. То на некадърниците руснаците им виновни
22
1
 
10
 
! Отговори
Бунга Бунга преди 9 месеца
Душичко божия, то от министерска кола и космоса парче употребявяна тоалетна хартия не се вижда!
21
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 21. За да те принудят да идеш на платен плаж.
20
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 19. Много долен лицемер си бе.
19
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
А засичаните с *** полянки и дюни току до плажните ивици, на местата където все пак още не в бетонирано изцяло, щото се води защитена зона?
18
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Летовниците се натравят не от морето, а от развалените претопляни по три пъти храни на лакоми безсъвестни ресторантьори, част от които са членове на Възраждане. А може и нарочно да тровят неудобните, няма да се учудя. Това лято хващах миди, рапани и риби по цялото Черноморие, как пък не се натрових. Отсядам в къщи за гости, не в масови хотели и почивни станции. Хигиената е изрядна. Морето е чисто. И когато се понагълташ с вода при гмуркане, пак нищо ти няма. Повръща се и от слънчасване, балък!
17
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Па чисто е вода не е кафява, бежова е.
16
2
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 9 месеца
До ПроСоТо Мило, кога ще се сношим? Други другари казват, че марксисткото ти дупенце е доста тясно, въпреки богатия ти опит в мъжеложството.
15
2
 
19
 
! Отговори
от село преди 9 месеца
На попският плаж в Царево окъпа ли се !!!Защото аз се къпах и сега от клозета не излизам .
14
2
 
5
 
! Отговори
АнонимеН преди 9 месеца
И ДА НЕ ЛЪЖЕТЕ, ЧЕ КАФЯВАТА ТРЪБА НЕ СЕ ИЗЛИВА В МОРЕТО ЩОТО ХВАНАХ ДИЗЕНТЕРИЯ И ТАКОВА РАЗСТРОЙСТВО ПРЕДИ ОКОЛО 10 ГОДИНИ НА ЦЕНТРАЛНИЯ ПЛАЖ ВЪВ ВАРНА! И НЕ ПОМНЯ ДА СЪМ ПИЛ ОТ МОРСКАТА ВОДА
13
4
 
2
 
! Отговори
До 9 преди 9 месеца
НПОто с агентурниците и фалшивите проби е потребителската организация, самонарекла се "Активни граждани", ситуирана под наем на територията на един от факултетите на СУ с предишна протекция на агента Н. Малинов. Рашизъм е компилация от Раша+фашизъм, а стан означава лагер, бивак, място, база. Не съм ти справочник, чети си сам, латерно. Един отговор към копейка стига, даже е много.