Бизнесът иска улеснен внос на работници от чужбина

АИКБ: Има огромен недостиг на квалифицирана работна ръка
25 авг 2023 17:36, Анисия Иванова
75
Бизнесът иска улеснен внос на работници от чужбина
Снимка: Bulgaria ON AIR

Основната причина за липса на инвестиции у нас е дефицитът на квалифицирана работна ръка. Това заяви в ефира на предаването "Директно" изпълнителният директор на Асоциацията на индустриалния капитал в България Добрин Иванов.

"Наскоро имаше среща с министъра на икономиката, на която беше повдигнат и обсъден въпросът за улесняване на достъпа на граждани от трети страни до българския пазар на труда. Бизнесът определя като проблем номер едно липсата на кадри. Ако искаме българската икономика да расте, трябва да ги осигурим", категоричен е Иванов.

По негови думи България се конкурира за работници с много други европейски държави, но условията тук са много рестриктивни. Изискват се много на брой документи, отнема доста време и е по-скъпо от подобни процедури в други страни, което затруднява привличането на чужди граждани като работна ръка.

Той е категоричен, че за пазара би било по-евтино да наема български работници, но работодателите са принудени да търсят алтернативи, за да запазят и развиват бизнеса си.

"Трябва да бъдат облекчени условията за внос на работници от трети страни. Много инвеститори търсят място за своите инвестиции в по-добра бизнес среда. Част от бизнес средата е и наличието на квалифицирани кадри", заяви Иванов.

Той коментира и предложенията от Министерството на труда и социалната политика за изменения в Кодекса на труда, които обхващат работата от вкъщи.

"В българското законодателство има известни дефицити относно регламентирането на работата от разстояние. Тези промени трябва да бъдат направени. По мое мнение тези текстове ще облекчат работата от разстояние", завърши гостът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Някой иска, да ни извърти като останлите ЕС държви ... ЕМИ НЕМА ДА СТАНЕ!
64
0
 
5
 
! Отговори
Спасов преди 8 месеца
Основната причина за липсата на инвестиции е корупцията и отсъствието на съдебна система. Ако има истинска съдебна система ще дойдат и пари, а след парите ще дойдат и хора които да работят. А Те се опитват с трици да ловят маймуни. Ха ха.
63
0
 
6
 
! Отговори
Пена преди 8 месеца
Уж се търсят хора но не казват къде и от кого. Трябват им роби без пари че и квалифицирани. Такива не съществуват. Те ни лъжат че няма хора, ние ги лъжем че ще им работим за мизерните заплати. Юбилей: 80 години комунистическо надлъгване в България.
62
0
 
2
 
! Отговори
и от къде, преди 8 месеца
ще я вземат тази квалифицирана работна ръка - и за какво възнаграждение ще работят...И главният въпрос е "Защо тук в България не се обучават необходимите специалисти?"...Вместо това всяка година, нивото на образованието от 1-ви до 12-ти клас, пада прогресивно надолу...че и от 2023/2024 учебна година и "религия" ще въвеждат...
61
0
 
11
 
! Отговори
Шарлатанин преди 8 месеца
Тези търгаши няма да си седнат на зад*ниците докато не прогонят и последния българин! Първо увеличете доходите, ****ци!!! Само у нас има термин "работещи бедни"! Впрочем, каквито и "облекчения" да въведат, само ще напълнят държавата с още аборигени. Никой нормален няма да дойде да работи ангария, пък бил той абриген, бушмен или арабин. Украинските хлапета дойдоха и на следващата година не повториха.
60
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
През България минават най-много икономически емигранти и никой не остава тука, а те искали улеснен внос на работници. Ами създайте условия и може и да се случи нещо.
59
0
 
8
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 8 месеца
Нали вече внесоха Украинци!
58
0
 
12
 
! Отговори
Накратко : преди 8 месеца
Колонизатори търсят роби...
57
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Заглавието е сгрешено. Вярно е да се каже "местни робовладелци търсят роби зад граница, защото на местно ниво свършват балъ.ците". И още "компрадорският елит така се е окъкал, че спешно иска да внесе достатъчно количество лесно манипулируеми електорални единици. За предпочитане без наченки на критично мислене"
56
1
 
11
 
! Отговори
Бизнесът преди 8 месеца
Ползва ресурса, природен и продукта, произведен от "Ах-***.Ци", а тръшка всеки ден милиончетата в собстваната си сметка. Още нещо друго да искат нашите феодали-бЯзнисмени. Например едно Тахайду от Ташунко Сапа. Изгониха нашите работници, сега ще внасят. И сега като се юрнат едни чужденци да работят за тоя гдето духа. А феодалите и отрочетата им ще продължават да се любуват на пионерския си галстук. Закривай тая държава.
55
3
 
26
 
! Отговори
вдигнете заплатите преди 8 месеца
хората сами ще дойдат. не се правете на хитри. пари имате и за правнуците, но алчността ви е голяма. няма кой да да ви работи за без пари.
54
1
 
9
 
! Отговори
Ромите ли са главния преди 8 месеца
проблем със заетостта?! Българи са уредили на сладка хранилка свои хора. Няма да са конкурентни така.
53
1
 
6
 
! Отговори
Безимен. преди 8 месеца
а политици колкот искате, *** те за работа не ставали !От къде ще ги вкарвате ??? От Америка ли Англия ли или от Германия??
52
1
 
17
 
! Отговори
Аноним преди 8 месеца
Така наречените работодатели не желаят да плащат на служителите си а търсят от най най прослойка та отвън как се нарича това Защо не уважавате трудът на служителите си работодатели Къде ще ги намерите тези най най дето да ви работят без пари а печалбата за Вас нали свърши тая работа
51
1
 
5
 
! Отговори
На местните избори преди 8 месеца
плямпащи тук ще си продадат гласецa, щото толкова са кадърни да изкарат парички...
50
2
 
2
 
! Отговори
Гошето преди 8 месеца
До Анонимен То хубаво ще внесат . Ама ако само ти можеш да докараш печалба на фирмата от 20 000 лева на месец не е толкова лесно . Ако е могло - са щели да го направят много преди това . Добър работник във фирма не се става лесно . То са комуникации рутина знания . Същото важи и за инвеститора .
49
4
 
12
 
! Отговори
Гошето преди 8 месеца
Какво значи това ??? Че бизнеса иска да плати на квалифициран персонал да речем 3000 лева . Ама ще изкара от него 20 000 . Да ама персонала не иска да работи за 3000 а пък бизнеса не иска да плаща 5000 . Което значи че по добрия оцелява . Тоест пазарна икономика . Тъй че стига с това - бизнеса търси еди кво си .
48
0
 
3
 
! Отговори
банани и WC хартия преди 8 месеца
Нали това искахте?? А ДС си поДСтави лицата в бизнеса.
47
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
600лв плащаха на работниците от киргизстан на морето.
46
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Живее ми се в България, но не ми го правите да ми е изгодно!