Трагедията в Созопол: Един час чакали линейка за удавения мъж

Според свидетели не е оказана адекватна помощ
30 авг 2023 10:48, Стела Стоянова
43
Трагедията в Созопол: Един час чакали линейка за удавения мъж
Снимка БГНЕС, архив

Ден, след като 42-годишен мъж от Враца се удави на плаж в Созопол, свидетели на трагедията твърдят, че линейката е пристигнала след 1 час, а на място е липсвала адекватна лекарска помощ. По думите им дефибрилаторът на плажа също не е работел. Мъжът губи живота си, след като влиза в бурните води, за да помогне на спасителите да извадят давещо се дете.  

„За мен спасителите реагираха абсолютно адекватно. Положиха максимални усилия. Когато извадиха мъжа на плажа, започнахме сърдечен масаж. Нямаше лекар. След известно време дойде един чужд гражданин, който се представи за медик. Носеше дефибрилатор, който не беше зареден. Цялостното му поведение показа, че не вижда смисъл да се прави каквото и да е за удавника”, разказа пред Нова телевизия очевидецът Калина Калева.

„Стори ми се, че спасителите реагираха много бавно. Дълго време го наблюдаваха. Целият плаж беше на крака. Всички гледахме как се дави и не можехме нищо да направим. Линейката много закъсня. После наистина имаше реанимационни действия, но без резултат”, сподели друг Добромир Пейчевски, друг очевидец.

„Във всяка една ситуация винаги може да се намери пропуск. Дори да е имало такъв, той не е бил животозастрашаващ. Пропуска се фактът, че във въпросния ден между втори и трети пост се беше появило едно течение, което периодично е проверявано от спасителите. Случката е започнала именно там. Инцидентът е станал, когато спасителите са били в намален състав заради обедните почивки. По мои преценки са реагирали адекватно”, заяви началникът на Водно-спасителната служба Иван Георгиев.

В същия ден на територията на Бургаска област 7 души се удавиха във водите на Черно море.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
0
 
! Отговори
Бай Пешо преди 8 месеца
Края на Август почти навсякъде по Чееноморието вълните са големи и доста опасни. Къде са били родителите на това дете да го пуснат толкова навътре при червен флаг? Ако влиза само на дълбочина от която човек може да излезе с ходене. По това време морето вече е много опасно за плуване, казвам го от личен опит. Но... Явно някой е решил че е по-велик от природата. И накрая спасителите и медиците виновни.
38
0
 
2
 
! Отговори
Гларус преди 8 месеца
Е те спасителите нали се грижат за мадамите да не им изгарят гърбовете, който се дави си е негов проблем
37
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Май не сте виждали какво става когато някой се дави. Спасителите ги няма и хората на плажа изваждат давещия се. Струпват се около него, което привлича вниманието на спасителите и те дотичват, разбутват хората около лежащия човек и започват да се правят на герои. Виждал съм го 5-6 пъти, всеки път, когато някой се дави в близост до мен
36
0
 
3
 
! Отговори
Мдааа преди 8 месеца
А бащата защо не е контролирал непълнолетния си син и го е пуснал в морето при червен флаг? Сам си е виновен. После пък щял да го спасява сам, а не оставил това на спасителите.
35
1
 
2
 
! Отговори
Реалист преди 8 месеца
Българинът не се научи да не се прави на герой, имаме съответните служби, на които се плащат съответните заплати. Този безумец е поставил в опасност не само своя живот, но и на спасителите. Неадекватен самоубиец!
34
2
 
1
 
! Отговори
Мнение преди 8 месеца
"Стори ми се, че спасителите реагираха много бавно. Дълго време го наблюдаваха." За що са го тледали как се дави, нали са спосители? А той пък защо влиза в морето да спасява, кото не е квалифициран спасител? Това е работа на спасителите, те са затова там да спасяват хората и затова взимат заплати, защо е вършил тяхната работа и сам се е изложил на риск?! Аман от такива, които се правят на герои в очите на другите!
33
4
 
5
 
! Отговори
Напомняне преди 8 месеца
Мир на душата на удавения! Може да нямаме адекватна медицинска помощ, но даряваме милиони на укрите! Може да нямаме нужните средства, за защита при такива случаи, но про100 Киро и компания взеха милиони, от еврофондовете, даващи помощ на укрите. Може да нямаме нужният брой спасители, но дадохме хотели, храна и привилегии на укрите! Събуди се, българино! За теб ли те умряха - мисъл на Иван Вазов.
32
2
 
8
 
! Отговори
Созопол е с бивш преди 8 месеца
кмет с турско име . Хубав малък град . Медицински центрове нарочно няма . Дерат огромни суми за елементарна превръзка . Шефа в болницата взема за 3 години 2 милиона и половина . Отблъскват туристи. Корупция . Пътя нарочно създава предпоставка за ПТП .
31
7
 
1
 
! Отговори
бавната спешна преди 8 месеца
помощ, бавна реакция на изкарване от морето и колебанието са животозастрашаващ фактор . Напълването на белите дробове с вода води до недостиг на кислород и изпадане в безсъзнание . Не са длъжни спасителите да спасяват някой който не спазва и влиза на червено . В Прилеп Тираджията не е реанимирал малкото бутнато момченце, а кмета се сърди на ромите . Синът на врачанеца се е давил и той го извадил, но умрел .
30
6
 
8
 
! Отговори
Асан преди 8 месеца
Щом се е удавил човекът, значи действията не са били адекватни. Кво ми дрънкаш дивотии!
29
0
 
22
 
! Отговори
Кротал неземен преди 8 месеца
Предполагам, че флагът е бил червен и ясно указва , че е абсолютно забаранено къпането и много много опасно , .....ама кой ти гледа баце ! После що туй що онуй , нали !
28
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
За южното черноморие май бяха само 3 линейки (скоро се коментираше някъде). Но те обслужват и всички села в околията, не само курортните градчета.
27
1
 
23
 
! Отговори
112 112 преди 8 месеца
Ами линейката е в Бургас - за колко време да иде до Созопол по потрошените ни и задръстени пътища? И с хеликоптер нямаше да е по-бързо. Спешната ни помощ е с бюджет пет пъти по-малък от този за народното събрание - викайте си народните избранници да ви спасяват.
26
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
да, ако беше дошла 10 мин след удавянето,нямаше да се удави
25
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Как са приценили, че помоща не е била адекватна? Какъв бекгроунд имат тия свидетели? Гледали са да епизода на Анатомията на Грей ли?
24
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Интересно ми е, не е ли имало на плажа лекарски екип с нужното оборудване? Би трябвало да е заложено като изискване при сключване на договор с концесионера! Но нали трябва да се пести от всичко!А по принцип , не повече от 1-2 линейки обслужват Южното черноморие.Така, че жална ни майка! Който оцелее!
23
1
 
18
 
! Отговори
Банкеръ преди 8 месеца
Да помагаш на спасителите означава,че познаваш тая работа,,наясно си с рисковете,добър плувец си и няма нужда да те спасяват.В случая удавника е надценил ситуацията и възможностите на спасителите.Повече няма да влиза в морето.
22
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Свидетелите в много случаи нямат и идея за какво става дума и говорят глупости.
21
4
 
10
 
! Отговори
до 14 преди 8 месеца
До Анонимен,сега пък демокрацията виновна,че българина е мързелив и крадлив и не работи,на тия от линейката демокрацията им е виновна,ама сте нагли,та знае ли се
20
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Предлагате линейка на всеки плаж ли? Морето тогава не беше за влизане.