Пътни експерти не харесват новите правила за шофиране

Смятат, че са нужни промени
9 сеп 2023 07:29, Росен Стойчев
59


Нови правила за водачите на пътя. Парламентът прие на първо четене промени в Закона за движение по пътищата. Измененията предвиждат регулации за младите водачи, както и по-строги санкции и ограничения.

След като вчера в пленарната зала, депутатите приеха на първо четене промени за младите шофьори, а именно да не шофират коли по-мощни от 120 конски сили и да не излизат на пътя след 22 ч. вечерта до 6 ч. сутринта, експерти са на мнение, че трябва да има по-строги мерки, за да се осигури по-голяма безопасност на пътя, съобщи Bulgaria ON AIR.

"Повечето хора, които вземат книжка, им се купуват мощни коли и стават големи бели след това. Купуват им коли по 500-600 коня, които самите те не могат да овладеят. За мощните коли и високите скорости си има писти, на които можеш да отидеш и да пробваш уменията и силата на колата. Пътят не е писта, защото от най-малката грешка може да стане голям инцидент", категоричен е Влъчков.

Още по темата

Според Теодор, който ще бъде един от потърпевшите, ако промените влязат в сила, те са нелогични. "Аз съм шофьор от една година и колата ми е по-мощна от 120 конски сили, и какво, трябва да я оставя в гаража за 1-2 години ли? Ако ти се наложи нещо спешно, какво правиш, викаш такси и чакаш? Не, качваш се в колата и тръгваш", каза той.

Пътни експерти също не харесват планираните промени. Според Красимир Георгиев те са популистки и се правят месец преди местните избори.

"В България решения относно безопасността за движение по пътищата се взимат от хората, които имат власт, а не от такива, които разбират. Според мен с нищо няма да се подобри безопасността, а напротив, защото всяко забранено нещо е по-желано", смята Красимир Георгиев от АКАБ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още по темата: шофиранеправила
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
0
 
! Отговори
До 50 преди 8 месеца
Приятел 2023 година сме от 1000сс двигател за кола вече вадят по 150 коня какви малолитражки какви 5 лв
48
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен 50 - Стига стига - 750 кубика,65 коня на морот, се представят като 3.5 двигате с поне 600+ кончета на кола.
47
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Няма зор - Карам Приуска, 1.3 90 коня хибрид ... ама на гаааааз ... аххахах! Туй, ка отпусна от скрост 150 метра преди стопа и падам на 4 разход - КЕЕФ КЕЕЕЕФ КЕЕЕЕФ!
46
0
 
0
 
! Отговори
merkucio преди 8 месеца
Организация на движението му се вика,,,,,,ама струва млрд..ди По-лесно да товарим шофъорите.......
45
0
 
0
 
! Отговори
аман преди 8 месеца
Щом някой е изкарал изпита, той е правоспособен шофьор. Да кара когато иска. Могат обаче да вкарат в закона при малък стаж и нарушение, наказанието да е в по-горната граница. Направо е смешно да има присъда за причинена смърт под 10 години.
44
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
А, значи може А категория да се дава след 24 годишна възраст, а пък ся мрънкате че младите шоферчета трябвало една година да карат малолитражки? Хак да ви е. Трябваше и там да го напишат - до 24 годишна възраст, малолитражки!
43
0
 
0
 
! Отговори
А бай Мангау преди 8 месеца
какво му се случва, ако кара без книжка?
42
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Помните ли, когато взимането на книжка беше ТРУДНО? Катастрофиимаше, но тогава колите бехя а по половин киломеътр спирачен път и имаха маневреността и грацията на пиян хипопотам.
41
0
 
0
 
! Отговори
@Здрав смисъл преди 8 месеца
Хи-хи-хи. Ами то умнокрасивитета не би минал на психотест. А това са тия разюзданите, на които п е дала е все опрян в ламарината, докато си цъкат във фейсбук, на поне три вида наркотици.
40
0
 
0
 
! Отговори
Popa ot razgrad преди 8 месеца
То и с Трабанта може да пребиеш двама трима пешеходци или да причиниш верижна катастрофа...
39
0
 
0
 
! Отговори
Здрав смисъл преди 8 месеца
Не автомобилите, хората са тези, които убиват. Всяка целенасочена и недомислена забрана е предпоставка за нейното нарушаване, а също и за корупция.А всичко може да се реши много лесно: не давайте книжки на хора, които не стават за шофьори.Не само от гл. т. на техническите умения, а и като психологически, умствени и характерови особености.Т. напр. е близко до ума, че агресивният *** със склонност към насилие ще бъде същият и на пътя.Това, че се е научил да върти волана, не го прави шофьор!
38
0
 
0
 
! Отговори
Black River преди 8 месеца
И понеже всички коментиращи както виждам са се един отбор мъдреци и гении - българинЪТ, нали е професор по рождение, макар и дървен!!! - за това жертвите на пътя ще се увеличават още повече! Не са важни конските сили, двигател и дали е джип или Рено Клио. Важни са възпитанието и способността да се разсъждава. Все неща, които у българинЪТ липсват по рождение! А, когато ти липсват първите 72 сезона - 18 години! - и си откърмен с чалга и въртЕне на кючеци, става като у нас!
37
0
 
0
 
! Отговори
БГ реалност преди 8 месеца
Вина за зачестилите произшествия имат и курсовете за водачи с инструктори и техники на шофиране от миналия век, които бълват туткави и неадекватни шофьори, които докато се учат се влачат по улиците, а след това с мощните и бързи автомобили се оказват тотално неподготвени за динамичното съвременно движение и екстремните ситуации.
36
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До 40 - А още малко, да са постоянно онлайн не искаш ли? И звук да предават. И в кабината да записват?
35
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Първата ми кола беше 230 коня, сам си я взех.
34
0
 
0
 
! Отговори
Хихи преди 8 месеца
*** популистки закони. Та 120 коня ги вади съвременен двигател 1л с турбо. Ама нали аи имаме 240 мъдреци да раздават акъл! Проблема обаче е в милиционерите с големите шкембета, които не реагират и само бездействат. Живея на Гурко и Раковска и там е ужас. Само сел.таци дават газ, неубеспокоявани пред милиционерите!!!
33
0
 
0
 
! Отговори
@ @ @ преди 8 месеца
Решението за оправяне на анархията по пътищата ние е просто > Оядените управляващи да приемат закон в който видеорегистраторите да са задължителни за всички МПС-та и записите от тях да важат като НЕОСПОРИМО ДОКАЗАТЕЛСТВО пред КАТ и съда. При доказано по този начин нарушение, подалия сигнала да получава и процент от наложената глоба !!!!!
32
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Пияният от онзи ден нямаше да го спрете с този популистки закон. Той има книжка от години. Момчето с фордката на сливница също нямаше да го спрете с този закон. Колата ми е била под 120 коня. Общо взето прах в очите на плебса. Но плебса не ви вярва.
31
0
 
0
 
! Отговори
Мандо преди 8 месеца
Пак творение на велики мозъци 120кс ! Аз карам китайски джип 130 кс 2 тона набира като комбайна , дали е по опасен голфче или клио 120кс . Мощността трябва да е съобразена с габарита и теглото на мпс-то . Младия шофьор не може да кара джип 150 коня което е смешна мощност за такава кола , но може да се качи на мотоциклет 160 кила 100кс хахахаха
30
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Каот бях студент, след лекции отивах да работя. Ресторантчето беше на 5 км от университета, но и на 7 км от нас. В 00:30 през нощта, градски няма. С клело не се наемам, че ... знам на колко ракии са повечето. Пеща ли да ги ходя? Стурнта пак ствам в 07:30 за лекции.