Защо българите не се застраховат

Обяснява експерт
9 сеп 2023 08:50, Росен Стойчев
138
Защо българите не се застраховат
Снимка: БГНЕС

„Първият мит е, че „Ако нещо се случи – държавата ще помогне”. Хубаво е, важно е, че хората се уповават на държавата. Важно е тя да помогне на нуждаещите се, но тя не може да възстанови щетите на всички, които са загубили имущество. Това не е функцията на държавата, а на застрахователите. Вторият мит е, че застраховките са скъпи и хората не могат да си ги позволят. Това не е лукс и не е вярно.

Още по темата
Цената на застраховката на имущество се определя от това какво обезщетение очакваме и колко е вероятно да настъпи някаква щета по имуществото и колко скъп е имотът”. Това заяви генералният секретар на Асоциацията на българските застрахователи Нина Колчакова пред Нова.

На трето място тя изтъкна вярването у хората, че „Застрахователите няма да ми платят нищо. Те не плащат”. „За имуществените застраховки процентът на отказаните застраховки е между 3 и 5 процента.Това са били претенции по рискове, които въобще не са били застраховани и затова застрахователят е отказал”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


138
Още по темата: застраховкиимоти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Защото не е било един път, д ане ме прецакат стабилно застрахователите ... Давал съм му по 200 лева в последните 5 години, стана патакламата - на ти 140 лева ... трябваше да са 700, ама ... това е много старо било, не знам си кво, а у ...
18
0
 
0
 
! Отговори
gogo преди 8 месеца
Реално застаховките в България са безумно скъпи. Навсякъде има реклами за застраховка жилище на цена до 100 или още по евтино, но никой не споменава ограничителните лимити на обезщетинията и останалите лимитиращи фактори. Ако вземете реалната цена по на собственото си жилище и сметнете колко ще струва застраховка при такова обезщетение. Ще видите че премиите не са никак малки.
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Нарочно не се застраховат, за да им е гадно на журналистите! Да се въртят по цяла нощ без да могат да заспят и да си задават въпроса ЗАЩО?
16
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
В Ефбет няма ли залог, дали ще ти изгори къщата? Не си казал, не са ти сложили.
15
0
 
0
 
! Отговори
Сега да ви кажа преди 8 месеца
Застраховал бях апартамента. Строен 2011. След труса 2012 изпратиха една баба на оглед, която ми обясни, че пукнатините са стари и няма да им дадат и лев обезщетение. Това дали ви отговаря на въпроса?
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Защото при комунизма ни казваха, че сме просто роби и бачкатори и не заслужаваме застраховка живот!
13
0
 
0
 
! Отговори
пострадал преди 8 месеца
Да, застрахователите не плащат, това е самата ИСТИНА! Примерът е от Берковица, купихме къща, застрахователната премия беше на стойност 10% от сделката, т.е. 5000лв. Дойде потопът, затопи над 1м приземния етаж, където бяхме направили нова кухня, всички уреди изгоряха, всички шкафове се надуха, оградата на двора отнесена и той пълен с 20кубика пясък. ПЛАТИХА 560ЛВ!!! А общината отказа помощ защото сме имали застраховка, дори отказаха да минат на оглед!!! Сами си направете сметка за държавата ни!!!
12
0
 
0
 
! Отговори
Петко преди 8 месеца
Наследство от комунизма, когато нищо не са плащали.
11
0
 
0
 
! Отговори
Киро Канадеца преди 8 месеца
Не се засраховат, защото при проблем затрахователите не пащат. Пращат техни вещи лица и после се започват мъките.
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Не е мит, че не плащат, а е факт, от личен опит. Изплатиха ни веднъж обезщетение за наводнен имот (след триста врътки) и отказаха да ни застраховат на следващата година.
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ако човек има елементарна финансова култура, никога не би се застраховал. По-скоро би играл ТОТО, или да търка талончета.
8
0
 
0
 
! Отговори
некадърници и крадци преди 8 месеца
Не се застраховат защото само като видиш тази с белите ботушки ,и разбереш ,че е министър ти се вдига адреналина , и ти се иска много да биеш !!
7
0
 
0
 
! Отговори
gogo преди 8 месеца
Застраховките са принципно безсмислени. Това е лесно доказуемо математически и счетоводно. Застрахователите имат приход от премиите, които вие им плащате, а разход - изплатените обезщетения. Очевидно е че ТЕ САМИ са направили калкулацията че ще получат повече премии отколкото ще изплатят компенсации. Освен това ще им остане да платят заплати и поддръжка персонал, офиси и пр., застрахователен данък, а също и на продажни журналисти, които ще публикуват статии като горната.
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Защото не им се дават пари за застраховки.Повечето смятат че нищо няма да им се случи на апартамента или къщата.
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Защото са батално пpocтa нация, що за въпрос?! Функционално, финансово и застрахователно неграмотни. По-лесно е да викат неволята после, като стане мяу. Като собственик и наследник на сумарно 12 имота не мога и да си помисля да оставя нещо без застраховка. Случай да не ми пратят не е имало никога.
4
0
 
0
 
! Отговори
обективен преди 8 месеца
Защото са много прости !!! Застраховат си баракудите които струват по 5-6 хил.лв за 400 лв. , но за жилището и лев не дават ,а средно застраховката няма и 100 лв. !!И после държавата не им давала помощи !!
3
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Защото застраховането си е комарджийска работа - залог на случайни събития. Няма абсолютно никаква разлика с обикновен хазарт, само е с "по-напудрено" име за да се хванат повече балъци. Ако ми се играе комар, ще го правя в казино, че поне питиетата са безплатни и коефицентите са по-добри. Какъв ми е зорът да го правя в застрахователно дружество?
2
0
 
0
 
! Отговори
Факт преди 8 месеца
Защото са русофили с всички свързани с това ментални особености
1
0
 
1
 
! Отговори
Дедовия преди 8 месеца
Истината е в последния абзац, другото е ала-бала пълнеж. Застрахователите НЕ плащат. Който не се е разправял с обезщетения по автокаско (давам го за пример защото е масова застраховка), само той може да твърди обратното. Или пък гражданска отговорност където я дадат я не дадат 50лв за щета, която струва 500 лв са се отстрани. Иначе за вземане на пари за нищо са шампиони застрахователите, наравно с банките.