Не сечта, а рекордните валежи причинили наводненията по Черноморието

Контролът за незаконна сеч в Странджа е изключително засилен
32
Не сечта, а рекордните валежи причинили наводненията по Черноморието
Снимка: БГНЕС

Контролът за незаконна сеч в Странджа е изключително засилен, заяви в местността Ормана край Ямбол директорът на Югоизточното държавно предприятие (ЮИДП) инж. Димчо Радев. Според него наводненията по Южното Черноморие са вследствие на рекордните валежи за едно денонощие.

Странджа е зоната с най-големи средногодишни валежи на територията на България, посочи Радев. "Аз направих изчисления, че в Странджа, в района на Кости, Граматиково и Царево, е паднала вода, колкото, да кажем, е да изпуснем яз. "Копринка" в Казанлък. Неговият резерв е около 150 млн. куб. метра вода. Представете си какви огромни количества", коментира той.

Странджа е районът с най-строг контрол от всички органи, подчерта директорът на ЮИДП. Освен, че ние контролираме собствената си дейност, имаме 10 екипа подвижни, плюс офис в Бургас, който е изцяло за контрол на дейността в Странджа. Има и структура на Природен парк "Странджа", има Регионална дирекция по горите – Бургас, която извършва контрол върху дейността на горските стопанства, частните фирми и общини. Отделно от това, екологичните и неправителствени организации са доста взискателни и критични към дейността ни. Така че, мога да кажа, че там има изцяло обществен контрол, каза още Радев.

Според него трябва да се намери баланс между опазването на околната среда, застрояването и подобряването на инфраструктурата в региони като Странджа. "Казваме мостът падна, шосето се пропука. Нека да си зададем въпроса, че там всякаква дейност по създаването на нова инфраструктура е забранена, тъй като е национален парк. Трябва да се замислим, дали искаме да развиваме един район, или да го запазим", коментира още той.

По думите му е необходима промяна в нормативните уредби относно начина на стопанисване на горите.

"Стратегията на Европейския съюз е в близките 20 – 30 години да замени всичко с възобновяеми източници, а гората е дин от тях. Създаването на нови гори е от съществено значение, но въпросът е да се намери правилният подход. Как да създаваме гори върху територии, които не са само държавна собственост – има общински, има частни? Трябва да се намери начин за стимулиране в частните територии – да се създават гори в пустеещи земи от седма или осма категория, а не фотоволтаични паркове", заяви инж. Димчо Радев. /БТА, Мира Безус/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още по темата: Черномориенаводнение
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
И лъжа нагло, безочливо и си вярват но по зле от тех саГлупаците които ги избират
30
0
 
1
 
! Отговори
След дъжд качулка .. преди 8 месеца
По планинските села из цяла България разпродадените преди време стари военни камиони с висока проходимост неуморно превозват кой знае накъде великолепни трупи - все "законно" изсечени. Но в Странджа - сакън, не ...
29
0
 
3
 
! Отговори
Тхб преди 8 месеца
Правилно така е. Сечете . При следващия дъжд няма да има какво да спасявате.
28
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Лапчев добре е платил. Да се разберат с другия експерт, който каза, че през 1994 год. са паднали 400 литра, но не било презастроено и горите били с вековни дървета.
27
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Позицията на Меркурий и Сатурн спрямо Юпитер са виновни!
26
0
 
2
 
! Отговори
УЧЕН преди 8 месеца
Горите са природна екосистема и не се пипат. Създават се изкуствени за дърводобив върху замърсени и рекултивирани терени. Няма устойчиво поддържане на естествените гори. Горските учат по грешни учебници.
25
0
 
2
 
! Отговори
Истината преди 8 месеца
Да... и в Царево причината е рекордните валежи, а зимата винаги ни изненадва и не успяваме да почистим пътищата, обаче важното е, че пътищата са ни качествени, дупките по тях са опит за саботаж от агенти на ЦРУ, МИ6, Мосад и КГБ
24
1
 
0
 
! Отговори
До 12 преди 8 месеца
Ти съвсем си скъсал лентата, къде точно горите в Странджа са изсечени? Всеки може да отвори google maps и да види, за каква гъста растителност става дума. Територията на горите след 1990 г. расте непрекъснат и днес те заемат около 40% от територията на България, един най-високите проценти в Европа - това са фактите, проблем с горите нямаме!
23
0
 
0
 
! Отговори
Bugarin bosilegrad преди 8 месеца
Тия приказки казвайте на радев тия дърва на околоврсното да неса внос от габон
22
0
 
0
 
! Отговори
Тоя преди 8 месеца
е позор за инженерите, каквото и да е завършил!
21
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ох, успокоих се. Те и тръбите с отходната вода не били истински. Направо чудо! Давай народе юруш на плажовете с "кристална" вода!
20
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Не са само ДПС, други също го правят, Тан.ва с любовника си, изсякоха дъбова гора край Котел, за Цв.танов също се писаха статии за сеч и че масово се сече в северна България, има и от левите, но няма да пиша кои точно, трябва да се забрани сечта за 20 до 30 години, освен санитарна. Да изчистят вътре коритата на реките от растителност и от смет, която е била изхвърляна и се е затлачило и , както и на други места и т.н.
19
0
 
1
 
! Отговори
мак преди 8 месеца
Днес да не е ден на шегата?
18
0
 
1
 
! Отговори
Вицът на годината! преди 8 месеца
Цитат: "Не сечта, а рекордните валежи причинили наводненията по Черноморието. Контролът за незаконна сеч в Странджа е изключително засилен..." Тези, че са гььонсурати се убедихме, като обясняваха за кристално чистата вода в морето, а пороя откри през 50 метра канални тръби, които изливат всички нечистотии по плажовяте. Сега пореден опит да ни будалкат с "изключително засилен" контрол и че нямало изсичане...
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен""Стратегията на Европейския съюз е в близките 20 30 години да замени всичко с възобновяеми източници, а гората е дин от тях." - След 30 години ЕС ще е спомен..." , повярвай, в западните страни от ЕС, не сечат поголовно горите, както у нас, дори Румъния, която е с по-големи горски масиви от България, взема дървесина от България, някой изсича горите и в северна България и отиват в Румъния, а в Странджа, местни феодали, кметове, турци извършват това.
16
0
 
1
 
! Отговори
баба мара преди 8 месеца
защо се трият плюсовете и минусите това някаква новост ли е
15
0
 
0
 
! Отговори
баба мара преди 8 месеца
стига прос-то-тии 30 години сеч дпс купува гласове с дървата даже нс гласувапо 10 кубика на домакинство дърва за огрев това беше върховна наглост затоваоставка и избори до дупка бетониране на цяла българия сега пък дъжда бил много
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Също така от тръбите тече течен шоколад, а на края им седи един мармот...
13
0
 
0
 
! Отговори
Бончо преди 8 месеца
Още лъжи!
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Я стига! Аз на вас ли да вярвам или на сателитните снимки , където се вижда как за десет години са изсечени цели гори, била и са останали само около 5% до 10% от гората и също на показанията на местните хора, чийто стада и животни сте изтрепали , за да ги изгоните и обезлюдите района и сечете? Я направете проверка и кой прави далавери и изсича и изкупува земята там!