7 употреби на портокаловите кори

За прогонване на насекоми от дома
10
7 употреби на портокаловите кори
Снимка: Istock

Портокалите са един от най-сладките, вкусни, сочни и богати на витамин С цитрусови плодове. Свикнали сме да обелваме кората им, когато ги ядем. Освен че цитрусовите кори са много полезни за здравето и е добре да се консумират заедно с плодовете, те имат и редица хитри употреби за дома и красотата.

Ако не сте съвсем готови да ядете портокалите с корите, вижте все пак за какво можете да ги използвате.

Ето някои хитри употреби на портокаловите кори, заради които да не ги изхвърляте.

Премахнете лоши миризми от хладилника

Портокаловите кори са прекрасен натурален ароматизатор. Те абсорбират лошите миризми, задържащи се в хладилника и същевременно оставят приятен цитрусов аромат, който освежава при отваряне на хладилника. Поставете няколко обелени кори от портокал на различни рафтове в хладилника. Сменяйте ги през няколко дни, когато засъхнат и спрат да излъчват аромат.

Премахнете лоши миризми и от гардероба

По същия начин, по който портокаловите кори действат в хладилника, могат да ви помогнат и в гардероба. В него също се задържат лоши миризми на застояло. За да не допуснете те да се пренесат по дрехите ви, разпръснете портокалови корички из гардероба. Колкото повече разпръснете, толкова по-малък е шансът дрехите ви да миришат на застояло.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от Страната
БАБХ: 12 партиди с лимони са спрени на "Капитан Андреево"
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
5
 
3
 
! Отговори
Заради отровите преди 1 седмица
А едно време когато корите бяха НЕ отровни правехме от тях сладко или ги добавяхме в сладкиш. Сега всички гореизброени употреби са опасни заради отровите с които ги пръскат.
8
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
О-в Кюрасао, Карибите, 19 в. Богат холандец прави огромна плантация от портокали за бизнес износ в родната Холандия. За съжаление насажденията се оказват капризни, вероятно и собственика е неподготвен и плодовете, макар и много, са дребни и горчиви. За ядене не стават, но ароматът им е силен на цитрус и той решава да ги свари на алкохол. Така се ражда ликьорът "Кюраско". За материал ползват корите на плода, богат на етери, цвят и аромат. Може и в къщи, водка, кори и захар.
7
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ако белите портокалите с голи ръце, винаги ви избиват червенини, обриви, сърбежи и пъпки. Не бих изпозвал отровни кори за нищо, камо ли за сладко или за в сладкиши.
6
0
 
3
 
! Отговори
да ама не преди 1 седмица
Порткалитех не се вмият и по корите има 1. оцветители за да им придадат търговски вид. 2. препарати за растителна защита ,които се пръскат по всяко време преди бране защото никой не предполага че ще ги ядат с корите 1същото се отнася за дините ппешите внос.
5
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Само да вметнем, че портокаловите кори са неядливи заради химикалите, с които се третират плодовете. Освен, ако не са био, разбира се.
4
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
На отлидък много молци и търтеи!
3
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
A бананите :)))
2
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Премахването лоши миризми от хладилника и Премахването лоши миризми и от гардероба доказва че все едно къде ще държиме чурапите смърдящи на луканки и луканките втръдени като чорапи, Народе.
1
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Слагаме ги в чая. Молците ги обичат и внимавам като суша кори да няма молци.