До 7 пъти по-висока такса смет? Какви промени се въвеждат от 2025 г.

Плащането трябва да е върху количеството отпадък
6 авг 2024 15:46, Анисия Иванова
155

Новата такса "смет", която трябва да се въведе в началото на 2025 г. може да скочи няколко пъти, ако не заработят ефективно системите за разделно събиране на отпадъци. Прогнозата е, че домакинствата може да плащат между 4 и 7 пъти по-скъпо, отколкото в момента, ако не се приемат промени в действащото законодателство.

"Ако законът за управление за отпадъците и Законът за местните данъци и такси бъдат приложени по начина, по който са сега, ще има чувствително увеличение за определени групи граждани, вероятно ще има намаление на таксата за други групи и в най-голяма степен може би за бизнеса", коментира кметът на Троян и зам.-председател на сдружението на общините Донка Михайлова в "България сутрин".

По нейни думи в новото законодателство следват много нови промени, които да са по-справедливи за гражданите.

"Не бихме могли да дадем отговор, който да важи за цялата страна. Начисляването на такса "битови отпадъци" в голяма част от случаите в общините на България се плаща на база на данъчна оценка на имотите, в които гражданите живеят, което е несправедливо, защото това, че живееш в скъп и голям имот, не означава, че изхвърляш и произвеждаш много отпадък. В новото законодателство се предвижда плащането на таксата да бъде на количеството отпадък, който произвежда всяко едно домакинство. Себестойността на отпадъка в населените места, които са отдалечени от депото, също ще бъде значително по-висока, тъй като те трябва да плащат и транспортни разходи", добави Михайлова за Bulgaria ON AIR.

Според кмета на Троян, без помощта на държавата няма как да се постигне намаляване на броя на отпадъците, които изхвърляме.

"Организацията, която ние трябва да въведем от 1 януари, е достатъчно сложна. Значително по-лесно е да измерваме количеството отпадък в еднофамилните сгради, където пред всеки един имот може да бъде поставен самостоятелен съд. Това означава отделяне на огромно количество средства от страна на общините за закупуване на съдове, за закупуване на нови транспортни средства, за поставяне на устройства, които следят за количеството отпадък, който се изхвърля в транспортното средство", посочи тя.

В Троян вече има изградени системи за отделно събиране на дрехи, зелени отпадъци и подобни, поясни Михайлова.

"Дълго имахме усещането, че сме сами в тази подготовка. Във всички общини вече има работни групи, които правят изчисления и успоредно с това въвеждат системи за по-добра организация на управлението на отпадъците, които предполагат да бъде отделян колкото може повече отпадък за преработка. Ние в община Троян въведохме системи, чрез които се събират дрехи, обувки, зелени отпадъци и други, които се разделят при източника. Изградихме единствената в страната фирма, която събира зеления отпадък в компост. Това има за цел по-малко отпадък да достига до депо", обясни зам.- председателят на сдружението на общините.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


155
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
121
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кой плаща данък смет? Собственик на имот или потребителя? Кой трябва да плаща за сметта, направена от студенти? Те в огромната си част не са собственици на имот, пълнолетни са и потребяват яко, при всички положения потребяват доста повече от пенсионер на 75 със собствен имот. Затова пак ще напиша: сметта е отговорност на производителя, съответно доставчика, посредника. Трябва да се облагат с големи данъци стоки с голям относителен дял опаковка, особено нерициклируема.
120
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да се въведе от несъществуващото правителство хранителен закон! Купуваш си от магазина примерно 1 килограм храна за 10 лева от магазина. Изяждаш тази част която става за ядене и това което не става за ядене - примерно 300 грама се нарича "Смет". Връщаш тия 300 грама "Смет" обратно в магазина и магазинерката ти дава обратно 3 лева. По този начин населението престава да плаща "Такса Смет" и по улиците няма да има кошове заБУКЛУК!
119
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
просто Киро не го интересува законодателна дейност
118
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ХАХАХАХАХАХА! Днес от ирония след като обясняваха как трябва да се купуват нови и да се разкарат старите коли писах, че ако политиците искат да прогонят и малкото останали хора от страната трябва да вдигнат данъците. И за бъзик писах да вдигнат данък смет на 2000лв.... ХАХАХААХАХ! Политиците четат коментари от Днес и ги пускат като предложения! Живеем в пародия!
117
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да се опълчим на лобисткия закон на бизнеса срещу населението. Този закон го предлагат от много години. Сегашните правила са справедливи и поносими за населението. Бизнесът иска да не плаща данък смет и да краде вторичните суровини, събрани от населението. Не спете, събудете се. Бизнесът ще ви прекара и няма връщане назад.
116
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Фирмите изкупуват жилищата и правят бизнес. Да се обложи с голям данък жилище за инвестиция на фирмите. Те пестят данъци чрез изкупуване на жилища. За жилищата на фирми и за трето, четвърто жилище на физическо лице да се сложат огромни данъци. Жилищата са за живеене, не за бизнес.
115
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Бизнесът лобира той да не плаща данък смет, а да се прехвърли тежестта на данъка върху населението. Ако се прави разделно събиране, то това са вторични суровини и трябва да се плаща на предаващия тези ценни вторични суровини. Бизнесът да плаща на населението.
114
1
 
17
 
! Отговори
Втора поправка преди 1 месец
Носенето и притежаването на оръжие, не следва да бъде ограничавано!!!!!
113
0
 
9
 
! Отговори
от КАРЛОВО преди 1 месец
ШЕФКАТА НА ИНСПЕКТОРАТА В ГРАДА ПРОИЗНЕСЕ ФРАЗАТА > " КОНТЕЙНЕРИТЕ СА ЗА ОБЩО ПОЛЗВАНЕ " >> елате да видите сега какво става в Карлово > ПРЕСТЪПНИ *** ЗАСЕЛИЛИ СЕ ТУК, ОБИКАЛЯТ ПОСТОЯННО ИЗ ГРАДА С КОЛИ ПЪЛНИ С ЧУВАЛИ ОТПАДЪЦИ И ПЪЛНЯТ КОНТЕЙНЕРИТЕ НА ХОРАТА > А ТЕХНИТЕ СЪДОВЕ ВИНАГИ СА ПРАЗНИ ДО ДОЛУ
112
1
 
13
 
! Отговори
Lina преди 1 месец
Не знам , но точно в центъра на сф , където такса смет е най - висока редовно кофите за *** се разтичат ароматно по улицата. Може пък това да е представата за чистота на нивата кметша
111
0
 
22
 
! Отговори
ЦЕЛТА преди 1 месец
Е с данъци и терор да направят нерентабилно притежаването на жилище. И да лишат гражданина от сигурността на дома. Либерастката прогресивистка мафия работи за това да сме общество от минимален елит, стражи които го охраняват и оскотяла биомаса без семейства, дом и ценности. Доволна че ще има зрелища и ГМО.
110
0
 
19
 
! Отговори
А ИНДИЙЦИТЕ преди 1 месец
КОГА ЩЕ ПОЧНАТ ДА ПЛАЩАТ ДАНЪК-СГРАДИ И ТАКСА-СМЕТ > КОГА ?!
109
0
 
10
 
! Отговори
Ббб преди 1 месец
Ами Вълка, Титан и др тр да ядат. Боклучийската мафия е номер едно бизнес на мафията. А тука всички са навързани и ще надуват цените докато народа търпи..
108
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Зелената либерастична тирания няма да спре пред нищо. Без революция няма да стане!
107
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До кога ще ги търпим, питам?! Събудете се, овце!
106
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нека позная, някой трябва да си купи майбах, а пък друг бугати. Чакайте ме да гласувам.
105
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ще ви наритаме задниците накрая,особено като пуснете и цената на битовия ток свободна на пазарни цени,и аз ще изляза да ви сритам и общинари и кметове и нар.представители
104
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Те парите, че ще ги събират е ясно, въпросът е кои ще са ощетените, кои привилегированите. И общо колко повече ще опитат да съберат. А може ли да има някаква справедливост, защото сега няма? Стойността на имота не кореспондира с отпадъка който се образува в него (за извозване на строителни материали отделно се наема контейнер)
103
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До АнонименНЕ КУПУВАЙТЕ БУТИЛИРАНА ВОДА. ПЪЛНА Е С ХИМИКАЛИ ЗА ДА ТЪРПИ МНОГО ВРЕМЕ. В НЯКОИ ГРАДОВЕ НА БЪЛГАРИЯ ВОДАТА ОТ ЧЕШМАТА Е С МНОГО ПО ДОБРИ КАЧЕСТВА. ВОДАТА Е БОЖИ ДАР. ТЯ ТРЯБВА ДА Е НА СИМВОЛИЧНА ЦЕНА А НЕ ЛИТЪРА И ДА Е ПО СКЪП ОТ ЛИТЪР БЕНЗИН.
102
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Така трябва да е, същото е и за таксите в блоковете, не може един възрастен човек който живее сам да плаща 50 лв. на месец колкото и 5 членно семейство понеже тарикатите нарушават закона и са приели да се плаща на апартамент.