До 7 пъти по-висока такса смет? Какви промени се въвеждат от 2025 г.

Плащането трябва да е върху количеството отпадък
6 авг 2024 15:46, Анисия Иванова
155

Новата такса "смет", която трябва да се въведе в началото на 2025 г. може да скочи няколко пъти, ако не заработят ефективно системите за разделно събиране на отпадъци. Прогнозата е, че домакинствата може да плащат между 4 и 7 пъти по-скъпо, отколкото в момента, ако не се приемат промени в действащото законодателство.

"Ако законът за управление за отпадъците и Законът за местните данъци и такси бъдат приложени по начина, по който са сега, ще има чувствително увеличение за определени групи граждани, вероятно ще има намаление на таксата за други групи и в най-голяма степен може би за бизнеса", коментира кметът на Троян и зам.-председател на сдружението на общините Донка Михайлова в "България сутрин".

По нейни думи в новото законодателство следват много нови промени, които да са по-справедливи за гражданите.

"Не бихме могли да дадем отговор, който да важи за цялата страна. Начисляването на такса "битови отпадъци" в голяма част от случаите в общините на България се плаща на база на данъчна оценка на имотите, в които гражданите живеят, което е несправедливо, защото това, че живееш в скъп и голям имот, не означава, че изхвърляш и произвеждаш много отпадък. В новото законодателство се предвижда плащането на таксата да бъде на количеството отпадък, който произвежда всяко едно домакинство. Себестойността на отпадъка в населените места, които са отдалечени от депото, също ще бъде значително по-висока, тъй като те трябва да плащат и транспортни разходи", добави Михайлова за Bulgaria ON AIR.

Според кмета на Троян, без помощта на държавата няма как да се постигне намаляване на броя на отпадъците, които изхвърляме.

"Организацията, която ние трябва да въведем от 1 януари, е достатъчно сложна. Значително по-лесно е да измерваме количеството отпадък в еднофамилните сгради, където пред всеки един имот може да бъде поставен самостоятелен съд. Това означава отделяне на огромно количество средства от страна на общините за закупуване на съдове, за закупуване на нови транспортни средства, за поставяне на устройства, които следят за количеството отпадък, който се изхвърля в транспортното средство", посочи тя.

В Троян вече има изградени системи за отделно събиране на дрехи, зелени отпадъци и подобни, поясни Михайлова.

"Дълго имахме усещането, че сме сами в тази подготовка. Във всички общини вече има работни групи, които правят изчисления и успоредно с това въвеждат системи за по-добра организация на управлението на отпадъците, които предполагат да бъде отделян колкото може повече отпадък за преработка. Ние в община Троян въведохме системи, чрез които се събират дрехи, обувки, зелени отпадъци и други, които се разделят при източника. Изградихме единствената в страната фирма, която събира зеления отпадък в компост. Това има за цел по-малко отпадък да достига до депо", обясни зам.- председателят на сдружението на общините.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


155
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен--62 Ами ходи и ги виж , цял сезон са по плажовете , Овньо !А подарените ракети , и в момента , а отделените от сегашното Правителство милиони за Украйна ???
60
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ГЕРБ откраднаха стотици милиарда през 2009-2021 години и сега се чудят как още да крадат от нас хората, защото остана малко за крадене след ГЕРБ.
59
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А после :Защо се е вдигнал рейтингЪ на Копейкин . Ами защото вие му го вдигате !
58
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Резултата ще е замърсена природа и замърсен въздух от горене на хартия и пластмаса. Мани вярно света се управлява от сатанисти дето мисията им е да ни затрият.
57
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
С предложеното бокукът ням да намалее. Богатите на практика хвърлят повече. Те купуват повече стоки в дребни опаковки, въобще хвърлят повече, защото за тях е признак на престиж да хвърлят. А иначе как си преставяте до всяка селска къща 4-5 казана, до всеки вход на блока 10-20... И всичко това трябва да се обхожда с големи коли, които няма да има откъде даже да преминават от струпаните коли и казани ....
56
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
НИЩО НОВО. ОБЯСНЕНИЯ ОБЯСНЕНИЯ. ТАКА СЕ ОБЯСНЯВА ЧЕ КОГАТО ПРОЧЕТЕМ НАПИСАНОТО ДВА ПЪТИ НИЩО НЕ Е ОБЯСНЕНО. ТОВА НЕ Е ДЪРЖАВА А РУСКИКЕНЕФ. 80 ГОДИНИ ВИ УПРАВЛЯВА КОМУНИСТИЧЕСКОПРЕСТЪПНА КЛАСА БАЩИ СИНОВЕ ВНУЦИ И ПРАВНУЦИ. РОБИ. УВУЛИЧЕТЕ ВСИЧКО 70 ПЪТИ И НИ ОСТАВЕТЕ ДА СИ ИЗЖИВЕЕМ НОРМАЛНО ЖИВОТА. СЪКРАЩЕНИЕ НА ЦЯЛАТА АДМИНИСТРАЦИЯ В ТАЗИКОЧИНА.
55
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Политиците ни са точни , отговорът им сега е :---''Украинците пак изядоха парите ''. Т. е. , заедно с украинците , ВИ ИЗЯДОХМЕ ПАРИТЕ !
54
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Моля въпросите ги отнасяйте към Главчев. Той в момента е начело на Държавата.
53
8
 
5
 
! Отговори
Възрожденец преди 1 месец
Аз ще гласувам за Величие този път
52
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На фона на :Вносът на стоки в България е ''САМО'' ---93 % , даже и в Япония нямат толкова %-ти внос !!!
51
1
 
6
 
! Отговори
В нормални преди 1 месец
Държави изкупуват обратно кончета,пластмасови бутилки от кола,спрайт и прочее. Стъклото също.но и никога няма да видите строителни отпадъци ,стъклопакети или стари авто гуми край кошовете за смет,както у нас
50
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Факт..Алоо , а герб , ШАЙКАТА и ДПС , защо оставиха дълг в хазната от 36 млрд . , ...А ?Киро и Асен ми вдигнаха пенсията с над 1400 лева , при герб само --50 лева подаяние . Айде бегай , да търкаляш аспирини по асфалта !
49
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
*** и ромите не плащат. Сега горите , реките и деретата ще са пълни още повече с *** заради такива прости закони. Няма пари и държавата фалира, не е до справедливостта или пък чистотата.
48
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ТреАт ПАре за укрите !
47
7
 
17
 
! Отговори
Факт преди 1 месец
Киро и Асен откраднаха 9-10 милиарда за 1-2 години и сега се чудят как да наваксват от данъци, глоби, технически прегледи и какви ли не други гаври с работещите граждани данъкоплатци! Все пак някой трябва да плаща и петзвездните хотели за укрите!
46
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Таксите *** трябва да се вземат от производителите на ***. Който произвежда кенчета, от него. Или той да си създаде система за събиране на използваните. (Само че те не могат да се РЕциклират, защото имат 7 !!!! слоя лак !)Който продава в кашони, в стериопор, да благоволи да си го събира, и т., н. Издребняването на производството и превръщането му в реклама на външния вид създава огромни диспропорции в цените съдържание-опаковка. По-налко покупка на дребни опаковки- по-малко отпадъци.
45
0
 
21
 
! Отговори
Оставка!!! преди 1 месец
Всички предатели в парламента са за затвора!!!
44
0
 
21
 
! Отговори
Никола Стефанов преди 1 месец
"В новото законодателство се предвижда плащането на таксата да бъде на количеството ***, който произвежда всяко едно домакинство." - и как точно ще го сметнат това количество? Че нещо не мога да си го представя.
43
3
 
20
 
! Отговори
Рендето преди 1 месец
Доходи у хазната Немааа...!!! Защо??? Ами нема Производство/Промишленост - фабрики, заводи, предприятия, сел.стопанство... Разчитаме основно на ЕвроФондовете и Парите от Емигрантите - 1,3 Милиарда евро годишно!!! Но, като въведат Еврото, хората ще предпочетат да изкарат децата си от Бг, за които в момента се грижат бабите и дядовците, че дори и родителите си, които ще регистрират в чужбина! Е, тогава шъ видим кой шъ храни Мутро-Мафията в Бг!
42
0
 
20
 
! Отговори
Lilo преди 1 месец
И какво от цялата работа ще изляза виновен че живея по далече от сметището и трябва да плащам повече хахахахахах тези им наближава пак влизане в парламента със сила!!!!!