За 60 ст. на едро изкупуват килограм сливенски праскови

Производители: Цената е обидна
6 авг 2024 19:55, Анисия Иванова
43
За 60 ст. на едро изкупуват килограм сливенски праскови
Снимка: БГНЕС

Производителите на праскови в Сливенско алармираха, че изкупната цена на продукцията им е 60 ст. за килограм, което е под себестойността на отгледания плод. Изкупната цена на компотната праскова е станала ясна, след фактуриране на  предадената продукция. Според тях масово се вкарват праскови от Гърция, които се изкупуват там на цена от 35 евро цента.

От 15-20 години изкупната цена на прасковите не е повишавана, каза Коста Петров, председател на сдружение „Българска праскова" Сливен. Той квалифицира цената като „обидна".

"Работна заплата, фонд „Работна заплата", торове, препарати, горива – всичко скочи. Тези хора, които идват да берат също искат някакво достойно заплащане. Ние може да се каже, че правим една социална дейност. Разплащаме се със всички и накрая чакаме от Европа да ни даде някаква субсидия, за да оцелеем. Е, до кога ще продължава това?"

Заради изкупните цени масивите с праскови са под заплаха от унищожаване, а младите производители не виждат бъдеще.

"Тук трябва да вложиш десетки хиляди левове и стотици хиляди левове за инвестиции от джоба си или от банките, а реално не може да получиш една заплата средна за България."

Фермерите коментираха още, че са очаквали тази година по-добра изкупна цена.

Производителите споделиха, че не могат да разчитат Министерство на земеделието да се намеси, защото в техния случай предлагането и изкупуването е на пазарен принцип и няма защитена цена.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
12
 
! Отговори
МАСТЪР ШЕФ преди 1 месец
ПРАКОВИТЕ НА СНИМКАТА НЕ СА БЪЛГАРСКИ. ТАКИВА ГИ КУПИХ ОТ КАУФЛАНД И ЗА ДА СТАНАТ ЗА ЯДЕНЕ ГИ ДЪРЖАХ 7-10 ДНИ НА СЛЪНЦЕТО НА 36 ГРАДУСА!!!...
20
1
 
5
 
! Отговори
до 20 преди 1 месец
не тия от праскова са гадни, но не разбирам, що новата ни западна наука казва, че тия от Кайсия са отровни?! щото поне по Комунистическо всички ги ядяхме и то яко и сме нямали никакви странични ефекти.
19
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
до 18 и аз сума ти ядки от кайсии съм ял като дете. Не съм ял от праскови ядки, защото казваха че не били хубави..нагарчали. Но сега чета че и те са полезни. Никога не съм ял ядка от праскова.
18
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
3.50 са на магазина. И след това ми казват за 60 стотинки? Дето един ден не е гледал тази праскова. *** ми да му избия зъбите на прекупвача. И след това да се занимавам със земеделие? Ай сийтир. Дуууухайте гоооо. Вече без мен! 15 години стигат.
17
1
 
10
 
! Отговори
Анкета преди 1 месец
а да ви питам - като Деца преди 1989 година, събирахте ли и Ядяхте ли Ядките от Касии - щото сега (Американската) Наука казва, че били Отровни и в ЕС са Забранени за Ядене - а аз като Дете съм Изял - 10ки Хиляди сигурно!
16
6
 
4
 
! Отговори
Ще е така докато преди 1 месец
разберат! Първия закон на капитализма е, ако искаш висока принадена стойност (печалба, профит) трябва да направиш крайния продукт продажба (с магазин), консерва, мармелад, конфитюр (преработка бутилирани, консерви, стъкло опр.) изсушени (сушилня и опакователна способност) и да го продаваш! Нарича се политическа икономия или политикономия и се учи защото важи все още! Когато продаваш само изходния продукт цената е ниска защото не е облагороден напр. опакован итн.! Учете и печелете само на суров
15
0
 
12
 
! Отговори
Пипо преди 1 месец
Хех, а тука в магазина са 2.50 - 3 лв. На това му се вика Българщина. Търговеца чорбаджи Марко ако не прави поне х3 печалба не става от леглото.
14
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това е резултат от забраната да се продава селскостопанска продукция от производители без регистрация
13
1
 
9
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 месец
е па нали смо в ес-"Най-демократичната општнос на Землята" ?..Што ривем?
12
0
 
10
 
! Отговори
пенсионер-ветеран преди 1 месец
като дете какви праскови - ядах, невероятни, продаващи по сергийте и казвам невероятни, защото Родината на Прасковата е Китай и съм имал щастието или нещастието да ям Китайска Праскова в Китай и тия дето БКП гледаше - бяха в 1000ди пъти по-добри от Автентичните в Китайската си Родина! А сега, сега - някаква Пластмаса - още от преди 10 години се отказах и повече - не купувам!!
11
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 4Малоум, ти хващал ли си някога да вършиш такава работа.Опорката - познавам хора, дето правят нещо и им се получава.Хвани се тиОбработи 20-30 дкр със овощки и после като дойде прекупвача, ако нямаш пазар, и ти каже 70 ст за кг и то читава продукция, какво правиш.Био земеделието се прави с устойчиви култури или продукти - мед, бадеми, лешник, орек и т.н. Прасковата е сезонен, бързо-развалящ се продукт, ако до 4-5 дена не си я продал я хвърляш.Ама нали познаваме IT-та дето могат.
10
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Колко евроатлантическо
9
1
 
10
 
! Отговори
Ебалсъм яи Държавата преди 1 месец
и ЕСССР, където малкото Останали Местни СелскоСтопански Производители не може дори да си продадат продукцията на Хората, а трябва да си Купиме от Немски, Австрийски или Френски ХиперМаркет - Пласмаса Внос от Ебеем си КЪде!
8
0
 
11
 
! Отговори
1346 преди 1 месец
До АнонименЗвънни на личния лекар, ако не е в отпуск, да ти смени хапчетата с нещо по-силно! Като ви знам какви сте съвременните ИТ специалисти, ме е срам да се нарека инженер :-)))
7
0
 
15
 
! Отговори
Ббб преди 1 месец
Вдичко, всичко, всичко като земеделска продукция ще изкупуват евтино, за да се откажат производители. Със дубсидии и лесните пари те насочват където искат. Жито, рспица, слънчоглеь, това е. Другото от Лидъла за стинки..
6
0
 
10
 
! Отговори
090 преди 1 месец
До Ддд --- 2.50 - 3 лв в Кауфла
5
1
 
12
 
! Отговори
ВАЖНОТО Е ДА ИМА преди 1 месец
ДЕТСКИ ЗА ЧХАВЕТАТА и ОБЕЗЩЕТЕНИЯ ЗА БЕЗРАБОТИЦА НА ДЪРТИТЕ ИНДИЙЦИ
4
21
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Айде пак започнаха... Производителите да дойдат в 2024та и да станат функционално грамотни! Имам не един или двама познати производители на плодове- от био продукция пресни плодове, през сладка, алкохол и сушени плодове. Ама то трябва и акъл. Неслучайно най-кадърните земеделци у нас са програмистите- хем крависи брандове, хем функционални сайтове, хем прекрасни продукти. Странно, но факт- половината био ферми са на ИТ спецове.
3
0
 
19
 
! Отговори
Нане преди 1 месец
В колонията да не си работник на частник и производител, гризеш дръвцето от всякъде... ===)))
2
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да не ги дават хората, по магазините са навнесли гръцки по 3-4-5 лева, а българските за стотинки. Да ги пуснат на пазара най-много по левче тогава, ама надали........