Все повече общини остават без работеща аптека през нощта

Фармацевти приготвят лекарства на място
12 авг 2024 10:49, Инна Ангелова
43
Все повече общини остават без работеща аптека през нощта
Снимка: БГНЕС

Във все повече общини в страната няма аптека, която да работи през нощта. Малко са и общините, в които има поне една работеща денонощна аптека. Законопроект, внесен в парламента в края на юли, предлага разкриването на държавни аптеки в засегнатите населени места, данъчни облекчения и поставянето на автомати за лекарства.

"В последните години расте броят на общините, в които няма работеща аптека, като вече са 22. В тях живеят малко хора, но те не бива да бъдат оставяни без достъп до медикаменти” споделя пред "Труд" Петя Георгиева от
Института за пазарна икономика. Тя допълва, че нуждаещите се пътуват до голям град, за да си набавят необходимите лекарства и медикамента или използват трети лица.

"Пазарът е силно регулиран, но част от регулациите могат да бъдат променени. Онлайн търговията и разпределението на медикаменти чрез куриери трябва да бъдат улеснени", допълни Георгиева.

По думите ѝ 173 аптеки са се възползвали от механизма, стимулиращ разкриването на нови такива.

"Намаляването на данъчната ставка само за някои повдига много въпроси и създава неравнопоставеност между участниците на пазара. На много места фармацевти приготвят лекарства на място", посочи още тя.

През 2023 година общините, в които няма нито една аптека, са се увеличили с две и вече са 32. В още 42 общини пък има само една. Общият брой на аптеките през миналата година слабо намалява до 3252 по данни на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ).

Разположението им продължава да е концентрирано в големите общини и големите населени места – в София те са 725, в Пловдив – 219 и във Варна – 181. Общините без аптека са едни от най-малките в страната и в тях достъпът до лекарства остава силно ограничен – това са например Трекляно, Антоново. Тези данни посочват в своя анализ от Института за пазарна икономика (ИПИ).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Имам едно запитване към умствено болните: Защо са ви измислени Отрови - Лекарства, след като за всяка болка си има билка?
19
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Имам едно запитване към умствено болните: - Защо са ви измислени Отрови - Лекарства?
18
1
 
2
 
! Отговори
THE BEST преди 1 месец
Държавата да направи денонощни аптеки и да ги поддържа - да види какво значи...... Нямате и представа.... а опряли до ДЕНОНОЩНИ аптеки - то в дневните няма кой да работи, а ако има има толкова изисквания и регулации - то не е СЕСПА, не е ВЕРФИКАЦИЯ..... и още има.... Интернети, касови апарати и т.н. Да дойдат Кирчо, Кокорчо и Бойко да карат нощни смени и да видят какво е да поддържаш аптека, после да въвеждат регурлации и тем подобни.... И да опрат до ДЕНОНОЩНА АПТЕКА.... Блазя им...
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Защо няма автомати за лекарства? Трябвало консултация с фармацефт - ми то вече има видео връзки какъв е проблемът? Опитваш се да купиш лекарство онлайн - не може - изисква се рецепта, трябва да отидеш в аптека. Отиваш в голяма аптека в столицата и ти казват нямаме го в наличност опитайте другаде или до няколко дни ще ви го доставим - обикаляш няколко аптеки щот си нямаш друга работа и се отказваш - поръчваш го. Ми добре, защо не може онлайн да го поръчаш и да си го вземеш после от аптеката?
16
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В аптеката. - Добър ден. Кончето си водя с мен. Необходими са ми антидепресанти.Аптекарката: - Рецепта имате ли? Клиента: - Само личната ми карта на българин не е ли достатъчна?.... Аптекарката отговаря: - Не!.... Клиента: Аптекарке, нали затова съм дошъл с кончето.... Хайде аптекарке вдигай крак да ти подкова аптеката с моя антидепресант!
15
0
 
3
 
! Отговори
аптекар преди 1 месец
До Сър Пичук - По селата е някаква дивотия, събрани от кол и въже. На село да ми плащат милиони , не отивам за нищо. В градовете по гетата е същата диващина. Докато не си възпитате хората да бъдат нормални , така ще бъде.
14
0
 
7
 
! Отговори
Доктор Сърр Пичук преди 1 месец
Аптеките затварят заради безумните държавни изисквания за магистър фармацефти, които да работят в тях, а тези специалисти струват много скъпо. Още по-безумно е изискването те да работят нощни смени в денонощните аптеки при положение, че никой не иска да работи през нощта. Никой няма да открие аптека в малко населено място защото такива фармацефти там няма и няма и да има никога. Трябва да се премахнат тези регулации въведени от ГЕРБ защото скоро аптеки ще има само в София.
13
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ПРОДЪЛЖАВАМЕ ПРОМЯНАТА
12
1
 
4
 
! Отговори
Сър Пичук преди 1 месец
Като се сблъскате с хората от Трекляно, ще разберете защо няма не само аптеки, но и магазини и като цяло няма нищо освен мизерия.
11
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
След майчиното мляко, най-добре е млякото на аптеката. Смесеното хранене е когато майката и бащата кърмят детето подред...... Та дано да не попаднеш на доктор, който работи на този принцип.... първо да си намисли какво ти е и после да удуpдисва всички изследвания според това..... и да ти казва, че виждаш ли ти: Майчиното мляко е отрова за детето, а аптечното е здравословно! Ай сиктиp бе докторе. Ми то мaгарешкото мляко е по - лековито от твойто аптечно мляко. Отивам на село да си лекувам детето!
10
1
 
4
 
! Отговори
Подобни статии преди 1 месец
Доказват, че сме далеч от пазарните икономики. Вместо да се опитаме да печелим от някакъв недостиг, чакаме някой да ни дава всичко наготово и по възможност без пари.
9
1
 
9
 
! Отговори
Бай ви Тодор преди 1 месец
Да ви е честита демокрацията и евроатлантическите ценности
8
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Колко евроатлантическо
7
2
 
5
 
! Отговори
не разбирам преди 1 месец
защо са ви лекарства,нали искат да ви убиват с тях,ще ви сложат чип ако пиете лекарства,бъдете последователни и правете това,което говорите,иначе сте просто едни лицемери или и с конспиративните теории като с християнството,големи християни сте,ама ако трябва да не крадете,да не лъжете и да не убивате вече не сте толкова вярващи,като опре ножа до кокала лекарства търси ганньо,да не се затрие безценния си ген,не щаст ни ци сте нищо повече,не ща ст ни ци с мнооого пари,го ла вода с две думи
6
1
 
2
 
! Отговори
Българ преди 1 месец
Радан Кънев каза че се развиваме добре ;)
5
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
>>> Фармацефтката, смятайки, че трябва да му обясни съдържанието на опаковката - я разкъсва и развива един пpезерватив. "Пpезерватива се изправя и проговаря: "ЕбаБригадирки в колхоза".... Но, г-жо, от това външното, кожата де, си имам много!... този презерватив е за РEЗАЦИ! Дaйте ми нещо, което да ми увеличи вътрешното..... ИНДИГОТО!
4
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пенсионер влиза в аптека. Притеснено се оглежда. Отива до аптекарката, и снижавайки се към нея, й казва тихо: "Довечера имам интимна среща с комунистка. Моля, препоръчайте ми нещо, което да ме направи сигурен". Тя му се усмихва съучастнически и му подава кутийска с кондоми с червени фигурки сърп и чук още от времето на фирмите на Ленин и Сталин. Той гледа недоумяващо. >>>
3
1
 
4
 
! Отговори
Добрич преди 1 месец
Град Добрич, развит преди време град, сега по-скоро развалина. Няма денонощна аптека. Най-близка такава - на 50 км, в град Варна.
2
2
 
6
 
! Отговори
тъп пепеец/дебеец преди 1 месец
Ами да направят държавни аптеки, кой частник ще дава пари за благотворителност!? Пазарна икономика, товарищи!
1
1
 
4
 
! Отговори
ОБЩИНАРИТЕ преди 1 месец
ДА СИ НАПРАВЯТ АПТЕКИ ЗА ДА ВИДЯТ КОЛКО ПАРИ ИМ ТРЯБВАТ-ИНАЧЕ ИЗГЛЕЖДА ФАСУЛСКА РАБОТА