Helpbook: Търговци масово подменят етикети за срок на годност с цел печалба

В платформата постъпиха сигнали от различни градове
13 авг 2024 19:30, Анисия Иванова
53
Helpbook: Търговци масово подменят етикети за срок на годност с цел печалба
Снимка: Helpbook

Изключително важен е факторът срок на годност при храните, така че да се консумират в най-доброто си качество, вкус и свежест. Никак не е безопасно използването на продукти след срока им на годност, защото могат да съдържат вредни бактерии, които да предизвикат от леки неразположения, до нужда от спешни интервенции в болничните заведения.

Важно е да сме наясно какво точно означава информацията от етикетите. “Най-добър до” – означава, че продуктът е най-свеж и вкусен до посочената дата. След тази дата храната все още може да бъде годна за консумация, но може да започне да губи вкус, консистенция или хранителни стойности. “Годен до” – означава, че продуктът не е безопасен за консумация след посочената дата и може да се стигне до хранително отравяне.

Въпреки солените глоби, масово търговците си позволяват да подменят етикети с цел печалба, като рискуват здравето на клиентите си, както е видно от изпратените сигнали в платформата на Helpbook.info.

Наш потребител пазарувал в голяма търговска верига, но бил крайно разочарован от видяното: „Опитах се да избера няколко вида от сирената от тяхната витрина с малки разфасовки. След като дълго време преглеждах парчетата, установих, че нито едно сирене, от нито един вид, не изглеждаше да е добро за консумация. Съмнявам се, че се касае за препакетиране и преетикетиране на непродадена стока, тъй като няма как продукт, който уж е в срок на годност до 11.08.2024 г., да е с плътна плесен още на 06.08.2024 г. И тук не говорим за повредена опаковка, което понякога става причина продуктът да е негоден за консумация далеч преди крайната дата. Прилагам няколко снимки, които определено не показват всичките негодни сирена, но дават представа за ситуацията. Моля за проверка по случая и благодаря предварително!“

Клиент на друга голяма хранителна верига ни изпрати снимки на напитки с изтекъл срок на годност, на които е подменен етикетът: "Оригиналната дата е през 2023 години, тази на етика е 10.01.2025“, пише той.

Не е тайна, че често готвените ястия от топлите витрини в търговските вериги се приготвят с продукти с изтекъл срок на годност или такъв към края си. Закупено пилешко месо от обект във Варна се оказало развалено и с много тежка миризма.

От БАБХ непрекъснато се правят проверки, но очевидно порочната практика продължава.

С останалите сигнали можете да се запознаете в платформата на Helpbook.info, където можете да подадете оплакване към отговорните институции, които да предприемат действия по решаване на проблема и да бъдете уведомени писмено за предприетите мерки.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Туй хелпбук е най-безполезното нещо на света
29
0
 
19
 
! Отговори
кайзер созе преди 1 месец
От както Милки Груп Био купи марката Саяна, всичко с тази марка стана ***. Тези от Милки Груп са най-големите вносители на палмова мазнина. Всичките им продукти са с най-ниско качество и вредни.
28
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ще ви кажа как в Америка по магазините работят, за да са добри продуктите. Примерно в Традер Джо. В магазина има безплатни женски и мъжки тоалетни. В магазина постоянно ходят работещи и ако намерят някой зеленчук, домати, чушки, плодове и всички видове продукти млека, сирене и всякакви други продукти извън своята дата .... ги изхвърлят... От ХолФудМаркет си купувам Чисто и Свято Българско Кисело мляко с двете Български Бактерии живеещи в стомаха на Българска Овца, пасяща Зелена Българска Трева!
27
1
 
19
 
! Отговори
Да така се случи преди 1 месец
. . . няма как продукт, който уж е в срок на годност до 11.08.2024 г., да е с плътна плесен още на 06.08.2024 г. . . . Точно това ни се случи тази година във Варна през април в една голяма верига! Казаха ни, че персонала го е пропуснал. След като им донесохме още две такива опаковки казаха, че ще санкционират персонала! Е, да персонала прави това, което му кажат! Опаковките ги прибраха, защото искахме да информираме полицията за измама, били още неплатени! Мошеници и лъжци останаха в България.
26
0
 
21
 
! Отговори
тез пък преди 1 месец
Това се прави от 30 години. Сега ли го разбраха?
25
4
 
10
 
! Отговори
Не Знам преди 1 месец
но Това Лято - 2 пъти си Купих Развалено, а в Срок още под над 20 дена Прясно Мляко, понеже разбирате ли е евтино - по 4 лева бутилката и така 8 лева - в Канала! разбира се, ефекта е, че просто спрях и Прясно Мляко да купувам - живея на ФотоСинтеза от Хубавото Слънце, което имаме това Лято!!
24
5
 
6
 
! Отговори
Толкова ли е тудно? преди 1 месец
Един изкуствен интелект с налята база данни на всички хранителни магазини в България, който не се контролира от агенцията по безопасност на храните, може на случаен принцип да разпорежда проверка на магазините. Служителите имат половин час след получаване на имейла да се придвижат до магазина и да стартират проверката. Стартиралата проверка се обявява пубично и след приключването и, доброволци могат да извършват проверка на проверката. Служителите се наказват за неконстатирани нередности...
23
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На назе на село сичко ние у срок и качествено, оти си имаме овци, крави и кокошки. А вий у градо гледате кучета, мачки, папагале и хамстере и сакате да ви е качествени и евтино. Епа нема да е!
22
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На кой му дреме за корупцията, качество и годност на храните, здравеопазване, инфраструктура, социална среда, правораздаване, важно е, че апартаментите ни са на цените колкото в Атина и имаме усещане, че сме богати
21
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
По времето на Соца мама правеше всяка седмица домашно Кисело Мляко в къщи. Баба ми печеше хляб в джамала. Дядо копаше на откраднатите му земи в ТКЗС. Мама правеше супи от боб, леща.... като дойдеше пролетта малко агнешко... Имаше специални капачки за буркани и в тях правеше мама кисело зеле, чушки домати.... Майка и татко постоянно работеха по време на Соца.... пет дена за да изхранват комунистите, а в събота и неделя правеха храна за да израстна аз .... от малко детенце на голям мъж.
20
6
 
7
 
! Отговори
запознат преди 1 месец
Е то няма как да живееш в града и да ядеш качествени продукти. Аз съм си взел овче сиренце директно от производителя, качеството е топ. И тук не говоря за някоя мандра, а за човек дето го оправи отзаде по сайваната с мухите и всичко както си требе. Доматенце от бабата и т.н. Просто цената не е ниска, овче сиренце - 18лв. свежо, като узрее се губи още, кашкавал краве 26лв. домати 5 и т.н. Просто тези хора ги съсипа не държавата, а *** дето все иска да му е евтино. И няма голяма продукция.
19
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Купувайте сирене само в заводска опаковка и срок на годност от тях Тия разтеглените сирена , кашкавал , с написан от магазина срок на годност са опасни
18
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всяка седмица от града отивам на село и една баба си купувам яйца и всеки ден си пия на сурово по едно две яйца. Белтъка на суровото яйце събира от тежките атоми и недобрите молекули и ги изхвърля през дупдупдупето, а жълтъка ми придава живот....
17
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Най - доброто сирене съм ял когато бях малък. Спомням си моят дядо го правеше в малко каченце. Все още горе в планината тракторите по времето на Соца не можеха да орат. Дойдоха 1966г горе в планината с трактори... взеха на селяните земите... и от тогава мухлясалото сирене, което ядем по магазините не е онова овче сирене със вкус от детските години...
16
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нали имаме контролни органи и чиновници, които смучат пари там- Агенцията по безопасност на храните е една от тях, която трябва да санкционира и налага глоби! Алооо!? Колко още хора на държавна хранилка трябва да хрантутим, за да се осъзнаят и да почнат да проверяват и глобяват!?
15
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тоз пък видял 2023г срок на продукт коригиран на 2025. Да плачеш ли да се смееш ли. То ясно че тия дето го произвеждат го правят некачествено и не издържа фабричният си срок, тия дето го продават и те увеличават и като го купи тоя дет много плаче че изтекъл като го отвори в къщи и пише да се консумира до ден след отваряне а той го изяжда за 3 дни и накрая нико му няма. И кво излиза че туй от 2023 е направено 1982г продадено е 2024 и е изядено 2025 и пак е годно. ХАХА
14
1
 
18
 
! Отговори
Безсрочно преди 1 месец
Контролирайте си търговците ! Оставили сте ги да си правят гаргара на гърба на хората.
13
0
 
5
 
! Отговори
щерка на сдс преди 1 месец
за банани не стигат парите ама чичко паричковците дето ми бъркат по дупките ми дават тоалетна хартия да се позабърша като ми доставят дневната доза протеин.
12
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До А Добрутрю,сватя! - Абе, скачахме уж за хубави банани, ама пак ни минаха, фуражни ни внасят! Добре че поне т.хартията горе-долу бива! Да не сме Ептен капо!
11
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Както в книжарниците има стари гниги за четене, така и по магазините има стари стоки за ядене - непродадени още от соца!