Стойчо Кацаров: Хора, нямащи достъп до лекарства в страната, умират

Автоматите за лекарства частично ще решат проблема
Обновена: 13 авг 2024 13:06 | 13 авг 2024 13:03, Инна Ангелова
103
Стойчо Кацаров: Хора, нямащи достъп до лекарства в страната, умират
Снимка: Bulgaria ON AIR

В десетки общини в страната няма аптеки или има само една, която не работи през нощта. Законопроект, внесен в парламента в края на юли, предлага разкриването на държавни аптеки в засегнатите населени места, данъчни облекчения и поставянето на автомати за лекарства.

Бившия министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров сподели пред “България сутрин”, че хората, които нямат достъп до лекарства, спират да ги пият, а обикновено това са възрастни хора, трудноподвижни.

По думите му може би някои от хората умират, защото не си пият лекарствата.

"Те са могли да бъдат лекувани, но не са, защото нямат възможност да си закупят предписаните лекарства. На повечето места няма и лекари. Разкриването на държавни аптеки не е правилно, защото щом ги няма там, значи те са губещи. Държавата ще разкрие губещи аптеки, трябва да се правят обществени поръчки, най-вероятно няма да имат всички лекарства", допълни д-р Кацаров за Bulgaria ON AIR.

Той е на мнение, че автоматите са такова решение.

"Не става въпрос за лекарства, които не се отпускат с рецепта, а автомати, които работят с лекарства с рецепта. Ако се премахнат ограниченията върху това нещо, е много по-лесно и прагматично решение. Сегашното развитие на информационните технологии позволява да се доставят лекарства в такива отдалечени места чрез куриери. Няма пречка и лекарство да бъде доставено по този начин, защото веригата е лесно проследима", поясни бившият здравен министър.

Кацаров поясни, че автоматите са въпрос на частна инвестиция. Въпреки това, е решение, което може да помогне на хората, за да спестят време.

"Достатъчно е държавата да не пречи на предприемчивите хора да организират такъв тип снабдяване с лекарства. Има потребност от тази грижа. Колкото и да се развиват технологиите, някой трябва да обслужва болния на леглото физически. Засега роботи не могат да го правят", категоричен е Кацаров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 55.:/.Е добре де , каква е ФАЙДАТА от електр. рецепти ?/, е вижда се, в статията, всичко е на лице.:))
68
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До До43..Сори , извинявам се !Явно не съм те разбрал .
67
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Дори и в момента има автомати за пратки на куриерските фирми. Отваря се кутията само с код. Какъв е проблемът да има онлайн аптеки, където с видео връзка да се консултираш с фармацефт - хем той си получава заплатата, хем си работи от вкъщи, хем и пациента е доволен. Дават ти код и си отиваш да си получиш лекарството. Но не, защо да е лесно, като може да е трудно!
66
4
 
10
 
! Отговори
Е нали преди 1 месец
за окраинците има, защо трябва да има за българите?
65
4
 
11
 
! Отговори
Кръчматъ преди 1 месец
Е, па тъй си е при Демократичния НеоЛиберализъм с Пазарнъ Икономикъ. Просто Бизнес, нищо лично!!!! Нъли ревахте колко лош бил Соцъ, хайде, сега съ наслаждавайте на Капитализмъ до оргазъм!!! -))))))
64
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ми така е ДофторУбиец.... като започнахте да давате ИНСУЛИН на така наречените болни от ДИАБЕТ и им спряхте функционирането на производството на жлезата произвеждаща в организма на човека инсулин..... и сега без хапчета ИНСУЛИН ке измрат! Абе тъпчо Доктор ..... едно време когато хората не са КОНСУМИРАЛИ въобще ЗАХАРНИ ИЗДЕЛИЯ В ИЗОБИЛИЯ .... въобще не са били болни ве паразитчоПАРИЧНО СМОТАН!
63
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ми така е ДофторУбиец.... като започнахте да давате ИНСУЛИН на така наречените болни от ДИАБЕТ и им спряхте функционирането на производството на жлезата произвеждаща в организма на човека инсулин..... и сега без хапчета ИНСУЛИН ке измрат! Абе тъпчо Доктор ..... едно време когато хората не са КОНСУМИРАЛИ въобще ЗАХАРНИ ИЗДЕЛИЯ В ИЗОБИЛИЯ .... въобще не са били болни ве *** ПАРИЧНО СМОТАН!
62
2
 
17
 
! Отговори
ХАХАХАХАХАААА преди 1 месец
35 години демокрация и евроатлантически ценности
61
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Колко евроатлантическо
60
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Путинизъм и радевизъм в действие.
59
2
 
5
 
! Отговори
До43 преди 1 месец
Моето момче и БЕЛ зная какво е,и кой трябва да лежи в затвора а не да ни продава прескъпи лекарства зная!п.п.Фармахим отдавна не съществува като юридическо субект,всичко построено по време на комунизма и сега заграбено от въпросните лица,сега се е укропнено и трансформирано на"Софарма"и нейните производни"Софарма Трейдинг"и сие!
58
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Този не беше ли осъден за престъпления като министър, защо изобщо някой го кани?
57
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Важното е ,че укрите са добре в 5 зв. хотели Безплатен олинклузив,Безплатни здравни,детски ,транспорт и по 1200лв на калпак на месец !!! - трай блей страхливо овче стадо -яж трева като няма аптеки,но глава не надигай
56
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Българин60 виновни сме си ние не политиците такива си ги избираме това ни представят. Докато в тази държава егоизма е на първо място и нормалната реплика е мен не ме засяга това другите да се оправят ще е все така , че и по зле
55
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
При социализма ни растрелваха на кльона и станахме 9 мильона!
54
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Петър Стоянович:---''По времето на СОЦА , нямахме банани "!Ами сега , измислений ''професоре'' , имаме ЦЕЛОГОДИШНО , бананЕ ,... и НИЩО ДРУГО !!
53
2
 
7
 
! Отговори
Българин преди 1 месец
Виновни са политиците, от некъде ни идват кофти политици, а требе да ни дойдат едни отговорни политици да работят да ни осигуряват нормален живот, да си имаме дом, работа, достойно заплащане, достъпно и качествено здравеопазване, сигурност и безопастност, функциониращи държавни институции, социален пакет - мед-обслужване, пенсии и грижа за възрастните и децата, ей така искам аз, да си живеем леко и приятно, нали. Ние имаме право на щастлив живот, това ни се полага, нали? Защото го заслужаме!
52
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Защо НЗОК подписва договори с ''ФАРМАХИМ'' , след като тази фирма е с НАЙ-ВИСОКИ ЦЕНИ НА ЛЕКАРСТВАТА , ЗАЩО НЕ СКЛЮЧИ ДОГОВОРИ С ТУРСКИТЕ И ГРЪЦКИТЕ ПРОИЗВОДИТЕЛИ ???
51
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да турат искуственио да пише рецептите!
50
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До до 40..Е добре де , каква е ФАЙДАТА от електр. рецепти ?