Стойчо Кацаров: Хора, нямащи достъп до лекарства в страната, умират

Автоматите за лекарства частично ще решат проблема
Обновена: 13 авг 2024 13:06 | 13 авг 2024 13:03, Инна Ангелова
103
Стойчо Кацаров: Хора, нямащи достъп до лекарства в страната, умират
Снимка: Bulgaria ON AIR

В десетки общини в страната няма аптеки или има само една, която не работи през нощта. Законопроект, внесен в парламента в края на юли, предлага разкриването на държавни аптеки в засегнатите населени места, данъчни облекчения и поставянето на автомати за лекарства.

Бившия министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров сподели пред “България сутрин”, че хората, които нямат достъп до лекарства, спират да ги пият, а обикновено това са възрастни хора, трудноподвижни.

По думите му може би някои от хората умират, защото не си пият лекарствата.

"Те са могли да бъдат лекувани, но не са, защото нямат възможност да си закупят предписаните лекарства. На повечето места няма и лекари. Разкриването на държавни аптеки не е правилно, защото щом ги няма там, значи те са губещи. Държавата ще разкрие губещи аптеки, трябва да се правят обществени поръчки, най-вероятно няма да имат всички лекарства", допълни д-р Кацаров за Bulgaria ON AIR.

Той е на мнение, че автоматите са такова решение.

"Не става въпрос за лекарства, които не се отпускат с рецепта, а автомати, които работят с лекарства с рецепта. Ако се премахнат ограниченията върху това нещо, е много по-лесно и прагматично решение. Сегашното развитие на информационните технологии позволява да се доставят лекарства в такива отдалечени места чрез куриери. Няма пречка и лекарство да бъде доставено по този начин, защото веригата е лесно проследима", поясни бившият здравен министър.

Кацаров поясни, че автоматите са въпрос на частна инвестиция. Въпреки това, е решение, което може да помогне на хората, за да спестят време.

"Достатъчно е държавата да не пречи на предприемчивите хора да организират такъв тип снабдяване с лекарства. Има потребност от тази грижа. Колкото и да се развиват технологиите, някой трябва да обслужва болния на леглото физически. Засега роботи не могат да го правят", категоричен е Кацаров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А тези хора за кого гласуваха?
28
2
 
5
 
! Отговори
ЩО ВЕ ? преди 1 месец
Да ''благодарим'' на Огнян Донев и Любо Пъпката , за ПРЕ-СКЪПИТЕ лекарства от ''ФАРМАХИМ'' .Служителите им са със залати над 6 -8 000 лева , и с все ПО-НОВИ коли , нищо че едно лекарство в Гърция или Турция е например 1.40 лева , разликата на същото в Бг е ''само 11.86 лева ... Колко са разликата в %-тите ?Тази фирма е затворила цикъла , производство, складове и магазини ... ТЕ ОПРЕДЕЛЯТ ЦЕНИТЕ СИ , А НЗОК пък е в ръцете им , и корупцията е на лице !
27
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 28: ти защо не заминеш за Париж? Да си изповядваш евро - ценностите? Аз искам да живея в България, Словакия, Чехия, Унгария... Ти какво правиш тук?
26
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Е с въвеждане на е-рецепти хората не могат да купуват лекарства нормално и да носят на болни хора. Дори в Швейцария са единствено с хартиени рецепти, но Бг е по папа от папата. Ами Бг е многомилионна.:))
25
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пълно е с охранени толупи в болниците , които ползват безплатно здравеопазване. Военни, полицаии и всякакви пропутисти.
24
2
 
1
 
! Отговори
до До 20 преди 1 месец
потропва ли амортесьора.
23
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Много русоффилистик се изходил по-надолу,ама заминавайте за Мацква като не ви харесва в Европа бе русоффилистици ссмотани кво правите тука още.Айде влака и за Мацква.
22
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Колкото повече се вдигат заплатите на служителите на здравето и служителите в МВР и в МОК , толкова ПО-ЗЛЕ СТАВАТ НЕЩАТА !!!
21
2
 
3
 
! Отговори
Още "конспираци преди 1 месец
Това за липсата на лекарства по аптеките го имаше в един "конспиративен" план още през 2020г. Една от точките. Поредната "конспирация", която стана факт.
20
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да са ни живи и здрви , кадрите и наследството от герб !
19
2
 
4
 
! Отговори
Помним те преди 1 месец
И теб те помним "загрижения". Много беше "загрижен" за нас по време на пландемията. Искаше на всички да "помогнеш.
18
2
 
7
 
! Отговори
ъ преди 1 месец
Това е положението в просперираща България, член на НАТО и ЕС. Всъщност, подобно е положението и в другите проспериращи членове на НАТО и ЕС. Хората измират от сранни болести, още по-сранни лекарства или липсата на лекарства. Както и от намушквания с нож, огнестрелни рани, предозиране с наркотици, срутване на жилищни сгради... Свобода, демокрация и просперитет.
17
6
 
2
 
! Отговори
до 1 преди 1 месец
Извинете хлопа ли ви дъската?
16
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
БорбЪтЪ беше да сме в ЕС, за да благоденстваме. Е, охолен живот. Платено здравеопазване и всичко точ в точ. Кво се вайкате? Мечтаехте като на запад и вече е като там. Както каза един приятел в Канада-какво е забранено в Канада? На първо място е забранено да се разболяваш.
15
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
в северна корея нямат марли ,йод, спринцовки и ток в болниците пък не протестират ядат си корените и се кланят на ким в тъмницата щото пак няма ток
14
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Путинопоклонниците последни издихания.
13
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Евроатлантизъм се лее отвсякъде
12
1
 
11
 
! Отговори
лекар преди 1 месец
Нали направихте електронни рецепти.Разказвам действителен случай.Написах електронна рецепта за внука ми. Беше приета от НЗИС. Отидох в аптеката-няма я! Повъртях се още половин час пак я няма. Отидох да платя сметки-платих и няма и секунди след това получих съобщения,че съм платил сметките.Ето онази система за плащане на сметки е добре работеща система,а тази за електронните рецепти е пример за зле,зле и много зле работеща или въобще неработеща! И ще закопае много хора!
11
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Така е при капитализЪмЪ !
10
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Евразийската култура напира. Така иска народът. 2 800 човешки единици дава Русия всеки ден на "бойното поле" в Украйна.