Средна пенсия от 900 лв., месечната издръжка - в пъти повече

Хората нямат доверие в пенсионната система, посочи експерт
16 авг 2024 18:00, Инна Ангелова
81
Средна пенсия от 900 лв., месечната издръжка - в пъти повече
Снимка: Bulgaria ON AIR

През третото тримесечие на миналата година всеки трети лев в семейния бюджет е бил от пенсии, а доходите на възрастните хора у нас са се увеличили със 120 лева за последните 12 месеца. 30% от доходите на домакинствата са от пенсии.

"Имаме застаряващо население и в повече от половината домакинства живеят пенсионери. Доходите от заплати заемат едва 60%. Статистиката е стресираща, защото пенсиите са нисък доход", коментира доц. Теодора Пенева от Института за икономически изследвания на БАН в "България сутрин".

Тя е против това да се гледа на пенсиите като огромна разходна дупка. Доц. Пенева даде и пример: Средната пенсия е едва 900 лв., а знаем каква е издръжката на живот. Има проблеми с пенсионния дефицит и проблеми с бизнеса, но не трябва да са за сметка на доходите на хората.

Според нея реформите не решават основния проблем, а именно - липсата на  на доверие в пенсионната система и масово хората не внасят осигуровки, защото не виждат смисъл в това.

"Никой не мисли за това как да се покрие минималната издръжка за живот. Минимизирането на разходите не се отразява. Пенсионерите са еднакво бедни. Дори е възможно стоките от потребителската кошница, които купуват, да са по-малко. МРЗ е основният инструмент за излизане от бедност. Половината от обществото изкарва под хиляда и няколко лева", заяви доц. Пенева.

Икономистът Михаил Кръстев отбеляза, че има огромно увеличение на парите, които ще бъдат давани за пенсии. Скоро може да стане всеки втори лев да е от пенсии, обърна внимание той. Кръстев допълни, че механизмът, по който се определя минималната работна заплата, е неадекватен.

"Производителността на труда е обективният измерител с колко расте икономиката и с колко растат доходите. Приближаваме се към икономически нонсенс. Нивото от 1080 лв. на МРЗ от 2025 г. се явява над 70% от средната работна заплата в 6 български области. Няма как да съществува минимална работна заплата, която да е толкова близо до средната. Това не отговаря на реалността", подчерта Кръстев.

По думите му пенсионерите в България не са двойно по-богати, защото по изкуствен начин се повишават разходите и голяма част от допълнителните им пари отиват за покриване на стоки от първа необходимост заради инфлацията.

"МРЗ е изключително неефективен инструмент. Статистиката от НСИ се изкривява много, защото заетостта в София е много по-висока. Различията могат да се преодолеят, ако тя се определя на регионален принцип. София изкривява статистиката за другите региони. Чрез влиянието си върху статистиката определя цялата финансова политика в България", настоя Кръстев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Таван на цените, глупости! Таван на цените не може да има, защото влизаш в една друга система. Всеки интелигентен човек би бил против подобна мярка. Държавата няма право да се намесва в ценообразуването. Ако не ти харесва, марш в русия!
45
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не си спомням някъде да е написано, че пенсията трябва да стига за издръжка. Щом толкова много са недоволните, нека най-накрая минем изцяло на лична вноска. хайде най-накрая да се появи "политик", който да има топки и да направи тази промяна. Нямам нищо против вноската да е на цялата ми заплата и да няма МОД в този случай. Ако не ванся някой.... да няма пенсия. Никакви социални, никакви пенсии за възраст. Време е да се осъзнае, че "солидарността" не работи!
44
1
 
8
 
! Отговори
Увеличаваш данъци преди 1 месец
и цени, теглиш заеми. В същото време някои от Концесионерите в България правят годишни печалби по един МИЛИАРД лева годишно. 600 концесии по 200 милиона чиста печалба средно, смятайте с какви суми е ощетена България. ЕРП-та, фото, перки, мини, злато, води. Неизгодни енергийни договори ощетили държавата от 2020 с 380 милиарда лева. Неизгодно въоръжение. Помощи за Украйна 5 милиарда дадени. 50 милиарда лева обещани. СОС си дигнаха с 300% заплатите и НС. Отново вдигат осигуровки, технически преглед
43
1
 
6
 
! Отговори
Таван на цените преди 1 месец
това е решението. Не може през цялото време да теглят заеми, за да покриват текущи разходи. Срещу фиатните пари не стоят реално произведени стоки и услуги. Не може 90% от храната да е внос разбира се, че това е пътят към фалита на държавата. България е на автопилот, управляна 35 години от политическа мафия и НПО-та. Строителни балони. След кризата 2008 започна безобразно печатане на пари, което доведе до инфлация. Няма как да увеличаваш доходи, когато не ПРОИЗВЕЖДАШ НИЩО.увеличаваш данъци, цени
42
11
 
5
 
! Отговори
Държавата България преди 1 месец
Факт е , че държавната администрация е най ощетена и взема ниски заплати. Най тлъстите и безумни заплати вземат разни неграмотници като айти , продавачки, метачки и подобни. В сивия сектор сигурно се въртят стотици милиарди левове. И нямало пари !?! Никой не ви вярва. А между другото колкото и да увеличавате МРЗ , толкова повече цените ще стават високи и няма да можете да си купите нищо много скоро.
41
2
 
4
 
! Отговори
Махмут преди 1 месец
Абе раздавайте парите , за какво ги стискате ? На Луната няма да ви пуснат, на Марс - хич. Няма къде да ги харчите.
40
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Спокойно иде Маемюнската шарка и тя е по вирулентна от Ковид цирка ще ви стигнат и хартисат и пенсиите и заплатите вмм и безполезници.
39
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
-Ханджи, я напълни две паници боб, едната за мен, другата занес на магарето в обора.-казал Настрадин ходжа.-Че де се е видяло магаре да яде боб-учудил се Хитър Петър.-Аа, мойто яде, чоджум, то е бамбашка магаре. Даа, всичко било на майтап, кой кого ще излъже.-Магарето дори не помириса боба-рекъл ханджията.-Магарешка работа, то кат неще, ний да не сме магарета, буюрум побратиме, да хапнем-поканил Настрадин ходжа Петър.- За хатър и печена кокошка бих ял-отвърнал Хитър Петър и станали приятели.
38
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А КОЛКО Е СРЕДНАТА ПЕНСИЯ И СРЕДНАТА ЗАПЛАТА В СВЕТА. ДОКОГА ЩЕ МАНИПУЛИРАТЕ ХОРАТА. СРЕДНА ПЕНСИЯ И СРЕДНА ЗАПЛАТА НЕ ПОЛУЧАВА НИКОЙ В СВЕТА. ПОДОБНО ПОНЯТИЕ НЕ СЪЩЕСТВУВА.
37
6
 
6
 
! Отговори
масон преди 1 месец
Печатайте левове както печатат евро и долари на калпак или на корем. Хвърляйте парите от хеликоптера на тълпата долу както правят в Америка и във Европейския съюз. Защо се стискате , няма да ги носите на небето тези пари ?!
36
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Половината от обществото(заетите)изкарват под 1000 лева на месец,към тях прибавяме и около 1.9 милиона пенсионери които също вземат по малко от 1000 лева и картинката става страшна-бедни сме като църковни мишки!
35
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 30 На сина ти му правят впечатление пенсионерите, щото само те вървят пеша или ползват градски транспорт. Всички други са с коли.
34
21
 
4
 
! Отговори
пенсионер преди 1 месец
съм,но ненавиждам пенсионерите.Хленчат,мързелуват,возят се без пари,и считат,че целия свят им е длъжен.Пенсионирах се преди 2г.,но продължавам да работя-от сутрин до вечер,всеки ден.Особено жените-пенсионерки са ужасни.Не съм женомразец,обичам жените и считам,че без тях няма живот.Но пенсионерките са нещо ужасно.И тези пенсии са им много на мързеливците.
33
2
 
5
 
! Отговори
Тез пък преди 1 месец
Месечната заплата 1500евро. Всичко в пъти по-скъпо. Това е новина. Пенсиите идват от заплати, които не са на минимална. Разровете повече!
32
5
 
15
 
! Отговори
Няма да стане така преди 1 месец
Плосък данък има в бананови републики като Грузия и Армения. С малко свръхбогати, които това ги устройва и масата свръх бедна, която няма думата. Явно и ние сме такава държава. Европейска бяла държава с плосък няма. Това обаче, всички анализатори ниго спестяват, защото са платени. Необлагаем минимум, ако работиш за 1000 лв и нагоре прогресивен. Те и досега се плащат от данъци, но ще става и по-зле. Ама айтита не искали? Всеки като заплаче, и държавата дава назад. Затова сме на този хал.
31
1
 
11
 
! Отговори
Лош преди 1 месец
То пък едни доходи от заплата та мани се...
30
4
 
11
 
! Отговори
До 27 преди 1 месец
Държавната администрация и публичният сектор бяха около 800 хил. души преди около година. Какви 100 хил. бълнуваш. Гонят милион. Нито осигуровки внасят, нито нищо. Радев увеличи числеността им още повече.
29
0
 
10
 
! Отговори
5000 лева заплата преди 1 месец
900лв.Много пари.Напраео да се чудиш ко да ги правиш
28
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 30 - Имало много пенсионери, ако не са били те, и теб, и синковеца ти нямаше да ви има. Не са виновни пенсионерите, че младите бягат по чужбина и ги зарязват тук. Ако можеха, може би и те биха избягали, ама не могат. Седят на едните мижави пенсии болшинството и някак издеянват, засега. И изясни на сина си, че баща му също ще стане пенсионер.
27
2
 
14
 
! Отговори
Ддд преди 1 месец
Но едно агенции като НСИ, ни обясняват, че доходите изпреварвали инфлацията с 20%. Тези хора ако получават по 10 бона заплата, едни пенсионери около милион и половина, живеят с по 500-700 лв. на месец!