Средна пенсия от 900 лв., месечната издръжка - в пъти повече

Хората нямат доверие в пенсионната система, посочи експерт
16 авг 2024 18:00, Инна Ангелова
81
Средна пенсия от 900 лв., месечната издръжка - в пъти повече
Снимка: Bulgaria ON AIR

През третото тримесечие на миналата година всеки трети лев в семейния бюджет е бил от пенсии, а доходите на възрастните хора у нас са се увеличили със 120 лева за последните 12 месеца. 30% от доходите на домакинствата са от пенсии.

"Имаме застаряващо население и в повече от половината домакинства живеят пенсионери. Доходите от заплати заемат едва 60%. Статистиката е стресираща, защото пенсиите са нисък доход", коментира доц. Теодора Пенева от Института за икономически изследвания на БАН в "България сутрин".

Тя е против това да се гледа на пенсиите като огромна разходна дупка. Доц. Пенева даде и пример: Средната пенсия е едва 900 лв., а знаем каква е издръжката на живот. Има проблеми с пенсионния дефицит и проблеми с бизнеса, но не трябва да са за сметка на доходите на хората.

Според нея реформите не решават основния проблем, а именно - липсата на  на доверие в пенсионната система и масово хората не внасят осигуровки, защото не виждат смисъл в това.

"Никой не мисли за това как да се покрие минималната издръжка за живот. Минимизирането на разходите не се отразява. Пенсионерите са еднакво бедни. Дори е възможно стоките от потребителската кошница, които купуват, да са по-малко. МРЗ е основният инструмент за излизане от бедност. Половината от обществото изкарва под хиляда и няколко лева", заяви доц. Пенева.

Икономистът Михаил Кръстев отбеляза, че има огромно увеличение на парите, които ще бъдат давани за пенсии. Скоро може да стане всеки втори лев да е от пенсии, обърна внимание той. Кръстев допълни, че механизмът, по който се определя минималната работна заплата, е неадекватен.

"Производителността на труда е обективният измерител с колко расте икономиката и с колко растат доходите. Приближаваме се към икономически нонсенс. Нивото от 1080 лв. на МРЗ от 2025 г. се явява над 70% от средната работна заплата в 6 български области. Няма как да съществува минимална работна заплата, която да е толкова близо до средната. Това не отговаря на реалността", подчерта Кръстев.

По думите му пенсионерите в България не са двойно по-богати, защото по изкуствен начин се повишават разходите и голяма част от допълнителните им пари отиват за покриване на стоки от първа необходимост заради инфлацията.

"МРЗ е изключително неефективен инструмент. Статистиката от НСИ се изкривява много, защото заетостта в София е много по-висока. Различията могат да се преодолеят, ако тя се определя на регионален принцип. София изкривява статистиката за другите региони. Чрез влиянието си върху статистиката определя цялата финансова политика в България", настоя Кръстев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
2
 
6
 
! Отговори
.... преди 1 месец
Всички не и управници да пукнат и децата и същи амин.
25
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Към момента на двама плащащи осигуровки се пада един пенсионер, което е поносимо, но ако го нямаше това гигантско укриване на доходи.
24
7
 
14
 
! Отговори
Сан Диего преди 1 месец
Проблемът са милионите частни фирмички. Как се осигуряват ? На какви доходи ? Лъжат ви че са бедни пък не спряха да ходят по Малдивите . Магазините се пръскат от скъпи стоки и всичко се продава. Бедни били българите ама друг път !?
23
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Минималната работна заплата през 2024 трябваше да е над 1300 лева, за да се изпълни директивата на ЕК за размера й. Това означава и много повече пари за осигуровки - за пенсии, за здравеопазване и т.н.
22
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
България стана пенсионерска държава. Дори и на 10 годишния ми син му е направило впечатление и ме пита "Защо има толкова много пенсионерки?".
21
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Трябва в България да се въведе обърната прогресивно подоходна скала на облагане на доходите с силно облагаем минимум. Примерно за 2024 трябваше първите 1000 лева от доходите да се облагат с 40% данък. Сумите от доходите между 1000 и 2000 лева с 30%, между 2000 и 5000 лева с 20% и над 5000 лева с 10% данък. Това е заради укриването на доходи.
20
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Средната пенсия вероятно се изчислява като общ сбор на всички пари за пенсии, разделени на брой пенсионери. Но това изобщо не е реално. Вече България има 7 пенсионера с по 4000 лева пенсии на месец. С пенсия 3400 лева са 4607 човека. Вероятно това е фактора, с който се изчислява повишаване на средната пенсия. България има около 1500 бедни пенсионера. Над 400 хил. души с пълен трудов стаж получават 523,04 лв. Това е картинката. Изобщо не могат да ни излъжат. Опитват се да излъжат само ЕС.
19
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Проблемът не е в държавната администрация, която е около 100 хиляди човек и със заплати по-ниски от средните. Проблемът е в частния сектор и масовото укриване на доходи в него. В частният сектор са милиони, а не 100 хиляди.
18
1
 
2
 
! Отговори
До 23 преди 1 месец
Точно обратното е на това което искаш. Публичният сектор почти изцяло се осигурява както частния сектор като осигуровки от работодател и нает. Тези, на които държава пое на 100% осигуровките и им намали заплатите, всъщност са прецакани и т най-много от всички искат сами да си плащат техния дял от осигуровките като останалите. Като се махне плоският данък и се вуведе прогресивен данълк с необлагаем минимум, защо ли мниго хора ще започнат да се осигиряват на този минимум и останалото в плик.
17
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 21 га..н..ь..о. работника,не може да плаща по-малка осигуровка,всичко се прави,от тъй наречените български работодатели,даже без знанието на работника,ги водят на 4 часов работен ден,и работника при съкращение,това в работна сила за регистрация,и там разбира,че е бил осигуряван на 4 часа,и не получава обещетение,служителката казва вие се оправяйте с него.
16
3
 
6
 
! Отговори
От 21 преди 1 месец
5323,04 лева беше минималната пенсия до 30 юни 2024, а от 1 юли 2024 скочи на 580,57 лева без никакво разумно основание. Защо някой, който се е осигурявал на реалните си доходи, ще получава колкото някой укривал доходи и пенсията му трябва да е наполовина на пенсията на първия?
15
1
 
17
 
! Отговори
До 21 преди 1 месец
Държавната администрация и публичният сектор трябва да се редуцират на 50 процента и да започнат да си внасят осигуровките. Трябва да се премахне плоският данък, да се върне прогресивният данък и да има необлагаем минимум.
14
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Втората стъпка е яко дигане на минималната заплата, точно заради тези области, където средната заплата е близка до минималната. Явно няма друг начин да се накарат дебеловратите бизнесмени демократи да плащат по-нормални заплати. Като за начло може да се изпълни дитективата на ЕС минималната заплата да не е по-ниска от 50% от средната заплата, но не за минал период, както е сега. При 2296 лева средна заплата през второто тримесеие на 2024, минималната трябва да е над 1150 лева, а не 933 лева.
13
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Като първа стъпка трябва всеки пенсионер да получава пенсия според осигуровките, които е плащал. Укривал доходи и не плащал осигуровки - да си получава 100-200 лева, колкото му се полагат, а не сегашните 523,04 лева.
12
1
 
13
 
! Отговори
Нема пари, действай преди 1 месец
В България масово не се осигуряват хора на реалните пари. Това държавата го знае, но не гони много много работодателите, а си затваря очите. И работниците си мълчат, защото предпочитат парите сега, отколкото осигуровки. Ако имахме държава и пенсионни фондове щяха да си гонят правата. Но като знам какви некадърници се разпореждат с парите от вторият стълб. Инвестират с нашите пари и каквото стане. Иначе са все на печалба. Докато дойде време да се пенсионираш. А и с тази демография е мечта.
11
2
 
4
 
! Отговори
пенсионер-ветеран преди 1 месец
900 лева - ей има Свърх Богати Набори, не са като мене с по 1 ядене на 48 часа!
10
3
 
26
 
! Отговори
Старец преди 1 месец
Продължава гаврата с българския пенсионер - едва свързва месеца с мизерна храна ( за такава стигат мизерните 600 лв.) . Но пък бг. дупетата си повиши заплатата и не му пука дали хляба е 1 лв. или 10 лв. Проклинаме дупетатите - да пукнат в адски мъки дано !
9
11
 
6
 
! Отговори
До 11 преди 1 месец
Ако оставят хората сами да преценят какво да правят, вместо да им взимат насила парите за пенсионно осигуряване, ще имат много по-висока пенсия. Пенсия не трябва да съществува и хората не трябва да плащат пенсионни, здравни и други осигуровки. Вместо да ти вземат примерно 600 лева осигуровки, можеш ти сам да прецениш какво да правиш тези 600 лв повече на месец. Ако искаш ги инвестираш, ако искаш ги изяждаш, изпиваш, плащаш лизинг за автомобил.
8
3
 
18
 
! Отговори
Вълкът на ББР преди 1 месец
тази Статия ясно показва ТРАГЕДИЯТА НА БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД-- Имаме близо 1.5 мил хора на жалка пенсия поне 1 милион работещи на МРЗ- и още поне 1.5 мил неработещи нищо и нерегистрирани-- Бомбата Цъка и не бих се учудил ако един прекрасен "демократичен" Ден няма пари и за пенсии- Ние сме Държавата на Парадоксите и може да очакваме всичко-
7
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ха ха ха! МИЛИОН И ПОЛОВИНА БГ ПЕНСИОНЕРИ ПОЛУЧАВАТ ОКОЛО 600 ЛВ МЕСЕЧНО. ПОЛУЧАВА СЕ КАТО ЗЕЛЕ СЪС СВИНСКО.:))