Средната работна заплата расте в цялата страна

Тя е сериозен индикатор в икономиката
10 сеп 2024 19:36, Инна Ангелова
129
Средната работна заплата расте в цялата страна
Снимка: Pixabay

През първото полугодие икономиката нарасна с 2%. Моторът на растежът е потреблението, но то е силно подкрепено от инвестициите. Ръстът при тях е между 4% и 6%. Това е много положителна новина на фона на нестабилната политическа ситуация.

Трябва да посочим, че в миналите периоди ръстът на инвестициите беше изключително слаб. Сега сме свидетели на някаква компенсация. Това каза д-р Емил Калчев - главен икономист на ОББ, в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Вероника Денизова.

"Бизнесът не може дълго време да седи без инвестиции. Ако погледнете ръста на средната работна заплата, той е над 19% през май, над 18% през юни и т.н. Тези ръстове в средносрочна перспектива заплашват конкурентоспособността на българската икономика. Трябва да споменем и един допълнителен фактор – относително ниската цена на кредитите, включително и корпоративния кредит."

“Ръстът на заплатите е сериозен индикатор във всяка икономика“, коментира гостът. От една страна, това стимулира потреблението. От друга страна, насърчава спестяванията и потребителското и ипотечно кредитиране. Работната заплата е база за всички тези четири неща. Проблемът е, че бизнесът е притиснат между невъзможността да увеличава цените с темп близък до ръста на работната заплата, а в същото време трябва да плаща тези заплати, за да продължи да съществува.

Рано или късно този процес ще трябва да се отрегулира. В България има опасност от по-бавно намаляване на инфлацията, а това е важно за приемът ни в Еврозоната. Средната хармонизирана инфлация (4,3%) е по-висока от средната в Еврозоната (3%).

"Очакваното намаление на лихвите на Европейската централна банка този месец би забавило инфлацията в Еврозоната. Според събеседника общата картината в Еврозоната е малко по-добра от очакваното.

Цялата статия може да четете на Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още от Страната
Има търсене на луксозни имоти под наем, плащат от 1200 евро нагоре
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
100
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Откакто има политическа криза в България заплатите се вдигат доста по-бързо, отколкото преди това. Предлагам да продължаваме да държим в шах политиците още 5-6 години и като нищо ще отлепим от дъното на ЕС по заплати хахаха
99
10
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
През 2017-а започнах работа на заплата чисто 1750 лв. През 2018-а ме повишиха и ми вдигнаха заплатата с около 200 лева. Днес на същата позиция (тази от 2018-а) чисто взимам 3400 лева. При мен увеличението е 100%. Естествено като се приспадне инфлацията няма да е толкова, но увеличение има и то не само при мен. Не го виждат само русофили, които явно не са чували за математика по време на целия си живот и не могат да смятат.
98
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До еее - В компанията, в която работя 50% от хората са завърнали се млади от чужбина. В предишните 2 компании същата работа. Имаме и чужденци, избягали от Холандия, Испания, дори от Южна Америка и дошли тук да бачкат. В предишните имахме даже швейцарци, но хайде те бяха женени за българки, така че да не ги броим. Та не знам в кое село на България живеете (не те обиждам, няма лошо), но от 2-3 години повече хора се връщат в България, отколкото бягат и то млади. Лично познавам поне 100 такива!!!
97
0
 
5
 
! Отговори
бай Онзи преди 1 седмица
Само , че ценичките отново водят с една обиколка ! Но за това никой не обелва и дума ! Щото ще се развали добрият имидж на е вроатлантизма ...
96
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Кой ги измисля тия смешки бе?
95
0
 
7
 
! Отговори
еее преди 1 седмица
С това ниско заплащане много от фирмите в бъдеще ще изчезнат заради липса на персонал, сега изпускат младите и те бягат.Още малко да се пенсионира поколението отродено 1970-80г и резултата ще го видим.
94
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Платени статии, мерси. Грабеж, разруха, погром.
93
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Е с прассе, тикква и харварджия измамник, как няма да растат?
92
0
 
6
 
! Отговори
Велик преди 1 седмица
До 91. Няма как една мафия да се самосмачка. Не е известен такъв прецедент в историята на човечеството!
91
1
 
4
 
! Отговори
Всеки българин преди 1 седмица
може тайно да обезвреди един мафиот или един корумпиран
90
3
 
12
 
! Отговори
Със защита на труда преди 1 седмица
ИЗВЕСТНО ЛИ ВИ Е КАК НАРАСТВАТ ДОХОДИ ? НЕ КОГАТО ДЪРЖАВАТА ПЕЧАТА ПАРИ И ПРИЧИНЯВА ИНФЛАЦИЯ ! А КОГАТО СЕ ЛИКВИДИРАТ МАФИИТЕ И ВРЪЗКАТА ИМ С КОРУМПИРАНИ ПОЛИТИЦИ И БЮРОКРАТИ ! КОГАТО НЯМА МУТРИ ДА ИЗНУДВАТ И ДА ФАЛИРАТ БИЗНЕСИТЕ ! ТОГАВА БЪЛГАРИТЕ ЩЕ ПОВЯРВАТ ЧЕ БЪЛГАРИЯ НЕ Е МАЩЕХА, А МАЙКА ЗА ТЯХ И ЩЕ РАБОТЯТ ! ТОГАВА И 4те МИЛИОНА БЪЛГАРИ МОЖЕ ДА СЕ ВЪРНАТ ОТ ЧУЖБИНА ! ТОГАВА И ЧУЖДЕСТРАННИ ИНВЕСТИТОРИ МОЖЕ ДА ДОЙДАТ В БЪЛГАРИЯ ! НО ПЪРВО ТРЯБВА ДА БЪДАТ СМАЧКАНИ МАФИИТЕ И КОРУПЦИЯТА !
89
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
ЦЕНИТЕ РАСТАТ ПОВЕЧЕ
88
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен 83 Самата истина. Народа трябва да определя заплатите на депутатите , щом той народа ги избира, а не самите те. Те злоупотребяват с доверието на народа.
87
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Растем и пак ще растем, но заедно с теб! Приятел с теб съм днес и утре, и до край! Въпрос на мъжка чест, не на игра.
86
0
 
2
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 1 седмица
Ха ха ха
85
1
 
2
 
! Отговори
Angelov, Valve Corp преди 1 седмица
Чисто зло друг път ...цялата тая свинщина в момента само преди 30 години шанса да се случи е -10 процента...
84
2
 
5
 
! Отговори
Angelov, Valve Corp преди 1 седмица
Жилища за 9 милиона човека, а не гробища за 1,5 милиона .... Ще излезе че на тия гадни "комунисти" им излизат парите както и да погледнеш и спазването на международното и национално право и това всичко постигнато по думите на един *** "всичко построено ние не може и да го боядисаме" ....Вашите пари ви не излизат и ще излезе кой е "комуниста" накрая, ама няма да са хората управлявали до 1990....
83
4
 
18
 
! Отговори
Мен преди 1 седмица
И в този сайт само поръчкови статии,за зомбиране на изморения бълхарин от живота.Да му набива колко е богат и колко му е добре живота.Трябва да пишете само за София там са заплатите,те затова и държавата няма да се оправи защото Софиянци са добре прибират всеки месец по една шапка пари и си кротуват в кочура коптор.
82
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
На депутатите нараства по няколко пъти през годината. Те са заложили да получава по 5-6 мин. заплати, всичко им е безплатно от комисии също яко гушат, но за другите не е така. Нали народа им е работодател защо те си определят заплата, отпуск и всичко, трябват референдуми. Това е супер наглост, реално те никаква работа не вършат за народа, а народа им плаща пре щедро.
81
3
 
5
 
! Отговори
Angelov, Valve Corp преди 1 седмица
Сега ще ви кажа моята теория и хипотеза за цялата тая омраза към миналото, анатемосването на социалистическия режим до 1990 като "част от империята на злото","комунисти", "диктатура", "само зло" ...ми просто е! Едни хора искат да си скрият престъпленията срещу суверенна държава и народ и тлъстите банкови сметки от тях и от 45 годишния труд превърнал се в изгоден Форд Нокс за ограбване... Алоууу - 100 язовира, напоителни системи, пътна инфраструктура, 3000 км комуникационни трасета , ООН, Антарк