Средната работна заплата расте в цялата страна

Тя е сериозен индикатор в икономиката
10 сеп 2024 19:36, Инна Ангелова
129
Средната работна заплата расте в цялата страна
Снимка: Pixabay

През първото полугодие икономиката нарасна с 2%. Моторът на растежът е потреблението, но то е силно подкрепено от инвестициите. Ръстът при тях е между 4% и 6%. Това е много положителна новина на фона на нестабилната политическа ситуация.

Трябва да посочим, че в миналите периоди ръстът на инвестициите беше изключително слаб. Сега сме свидетели на някаква компенсация. Това каза д-р Емил Калчев - главен икономист на ОББ, в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Вероника Денизова.

"Бизнесът не може дълго време да седи без инвестиции. Ако погледнете ръста на средната работна заплата, той е над 19% през май, над 18% през юни и т.н. Тези ръстове в средносрочна перспектива заплашват конкурентоспособността на българската икономика. Трябва да споменем и един допълнителен фактор – относително ниската цена на кредитите, включително и корпоративния кредит."

“Ръстът на заплатите е сериозен индикатор във всяка икономика“, коментира гостът. От една страна, това стимулира потреблението. От друга страна, насърчава спестяванията и потребителското и ипотечно кредитиране. Работната заплата е база за всички тези четири неща. Проблемът е, че бизнесът е притиснат между невъзможността да увеличава цените с темп близък до ръста на работната заплата, а в същото време трябва да плаща тези заплати, за да продължи да съществува.

Рано или късно този процес ще трябва да се отрегулира. В България има опасност от по-бавно намаляване на инфлацията, а това е важно за приемът ни в Еврозоната. Средната хармонизирана инфлация (4,3%) е по-висока от средната в Еврозоната (3%).

"Очакваното намаление на лихвите на Европейската централна банка този месец би забавило инфлацията в Еврозоната. Според събеседника общата картината в Еврозоната е малко по-добра от очакваното.

Цялата статия може да четете на Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още от Страната
Има търсене на луксозни имоти под наем, плащат от 1200 евро нагоре
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Да средната заплата расте. Нали вдигнаха заплатите на военните, на МВР, на служби разни, депутатите отделно на всеки три месеца. Дайте господа средна заплата в държавният сектор, средната в МВР и средната в часпрома. Утре чакаме да прочетем, че и средната пенсия расте, да расте но зависи колко са се пенсионирали от тези които взимат големите заплати и взимат гоулеми пенсии.Мъка със заблуда.
59
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Никаква заплата не расте! Хората буквално ровят в кофите от глад.
58
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
ако един бизнес не може да плща достойно на служителите си по-добре да затваря, значи не изкарва достатъчно или прибира за себе си всичко
57
0
 
3
 
! Отговори
Angelov, Valve Corp преди 1 седмица
Аз ли ? Интересува ви заплатата ми ли? Преди 15 години започнах работа със заплата от 440 BGN и след данъците бяха към 380 BGN , което е към 200 Евро и близо десет години нещата при едни кабинети бяха две по 10 % увеличение плюс 1% стаж на година и за тия десет години малко над минималната работна за учител с висше образование и научно степен магистър! В същото време МОН докато беше МОНМ сключва такъв лобизъм, че глава ще ви заболи и прави реформи превръщащи работата в опасна за живота!
56
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
само на хартия и на държавните търтeи отразяват увеличенията до сега
55
1
 
2
 
! Отговори
Дръжки преди 1 седмица
Забогатяхме ! Слава на Америка
54
0
 
7
 
! Отговори
Пловдив преди 1 седмица
Какви са тези идиотско статии,какъв ръст,та ние нямаме икономика,цените безбожно високи(хранителните стоки).
53
0
 
2
 
! Отговори
Angelov, Valve Corp преди 1 седмица
Това не значи , че съответните компании нямат собствености и не развиват бизнес в тая държава , но данъка печалба се плаща в друга държава и друго данъчно облагане! Плащат само местните данъци и такси и сметки върху недвижимости, такса смет, вода, ток, и т.н Но всичко другоооооо....осигуровки, данък печалба, трудови данъци са към друга суверенна държава. Особености на корпоративното право....
52
0
 
0
 
! Отговори
Пенис преди 1 седмица
Колко е средния размер?
51
0
 
0
 
! Отговори
Angelov, Valve Corp преди 1 седмица
Шефе не е строго секретно! Какво е корпоративният термин седалище? Държавата, щата и т.н. , където една компания си плаща данъците!
50
1
 
1
 
! Отговори
До47 преди 1 седмица
Кое му е лошото на материала,това предимно са хора на възраст и по точно от малките градчета където местните дерибеи"капиталисти"кръв повръщат но пари не дават!
49
1
 
6
 
! Отговори
Един там преди 1 седмица
Тук знаем че повече които пишат са милионери... Другите са глупави хора работещи за 1500лв.
48
1
 
0
 
! Отговори
Angelov, Valve Corp преди 1 седмица
Нали знаете приказката за читавия световно уважаван екипаж дето напуска кораба ? Не я знаете ... Е аз я знам.... Ти да видиш колегиалност ....как и Blizzard не са вече със седалище в САЩ!
47
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Средната заплата не е фактор,тя е следствие от сбор,стига сте лъгали народа,ЕС много ясно написа,че България е най-бедната държава членка на ЕС.
46
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
до 45 : на повечето и 1000 са им много. Лош мат'рял
45
2
 
3
 
! Отговори
Фаянсаджия преди 1 седмица
Моите синове са в айти сектора! Всеки месец ме изтръскват!
44
0
 
13
 
! Отговори
До41 преди 1 седмица
Стига бе,една трета от българите вземат до хиляда лева или около милион,и според теб всичко те са неуки,млади кадри или студенти?
43
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
някой махленски мъдрец каза ли вече изтъркалният лаф за свинското със зеле?
42
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
ЕС принуди България минималната заплата да е процент от средната. И ако средната расте, трябва и минималната да расте. Ако не е ЕС, българските политици никога няма да се сетят да вдигнат минималната заплата.
41
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
реално заплтите се вдигат само в държавния сектор, останалите го дyхаме