1500 евро на кв. метър стигнаха цените на имотите на юг от Бургас

Много активен е пазарът и в Поморие, Созопол и Ахтопол
17 сеп 2024 08:10, Анисия Иванова
90
1500 евро на кв. метър стигнаха цените на имотите на юг от Бургас
Снимка: БГНЕС, архив

Търсенето на ваканционни имоти и броят на реализираните сделки нарастват, разказаха брокери. На юг от Бургас цените на жилищата варират средно около 1200-1500 евро на кв. метър. Най-голямо е търсенето на апартаменти с две или три спални, а основните купувачи са българи. Доста по-рядко купуват студия – те са една 20-25% от общия брой на сделките. Има търсене и на къщи на юг от Бургас, като цените варират около 1700-2500 евро на кв. метър.

На север от Бургас търсенето е по-различно, коментират брокери. Преобладава търсенето на студия и на по-бюджетни имоти с инвестиционна цел. Най-често цените варират от 900 евро до 1300 евро за кв. метър, но купуват и луксозни имоти на значително по-високи цени.

В община Варна са едни от най-високите цени на ваканционни имоти. Там цените варират от 1600 евро до 2500 евро на квадратен метър. В сравнение със същия период на миналата година цените са нараснали. В централните квартали на Бургас цените достигат 1790 евро на квадратен метър. Цените в най-евтините квартали на града са около 900 евро на квадрат, съобщава "Труд".

В Несебър има трайно поскъпване на жилищата през последните две години, като в момента цените са средно около 1300 евро на кв. метър. По-ниски са цените в Слънчев бряг, Равда и Ахелой. Цените на конкретните имоти варират в широки граници в зависимост от редица фактори, като например на какво разстояние са от морето, дали са в затворен комплекс, който предлага допълнителни удобства, какво е качеството на строителството, има ли тераса с хубава гледка и т.н. Стари жилища в комплекси без поддръжка, които преди години струваха 500-600 евро за квадрат, сега се продават за 1000 евро за кв. метър. А цените на луксозните жилища в някои затворени комплекси надминават 2000 евро и дори 3000 евро на квадрат.

Основната група купувачи на ваканционни имоти са българи, но жилища в курортите купуват  и много чужденци. Най-много сделки има в района на Слънчев бряг, Свети Влас, Несебър, Бяла, Каварна и Балчик. Много активен е пазарът и в Поморие, Созопол и Ахтопол. Банско остава лидер сред планинските курорти.

Най-често купувачите на ваканционни имоти искат да прекарват в тях няколко седмици от годината със семейството си, а през останалото време планират да отдават имота под наем. Нарасна броят на сделките с ваканционни имоти, които са на етап в строеж. Хората искат да инвестират свободните си пари в имот преди влизането ни в еврозоната. Голямото търсене води до покачване на цените на ваканционните имоти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още по темата: Бургасцениимоти
Още от Снимка на деня
Времето утре: Облачно, на места ще превали
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
2
 
6
 
! Отговори
Хи хи преди 2 дни
Благодарим на глупaц,uтe които продаваха 90-те по 5-10 хиляди долара на апартамент! Сега цените са десеторни, наемите са бонус !
45
6
 
10
 
! Отговори
ГЛУПОСТИ.. преди 2 дни
ВЪВ ВЛАГАТА НА МОРЕТО ТРУДНО БИХ ЖИВЯЛ ПРЕЗ ЗИМАТА! ТАМ Е ДОБРЕ САМО ЛЯТОТО!!!!!
44
3
 
7
 
! Отговори
Фанатов преди 2 дни
Друзя цените на имотите в расиюшка скокоживается, така че имате отлична възможност да избягате от сатанисткия запад на сигурно място, стига обаче да сте натрупали достатъчно копейки, защото лихвата там на ипотеката е ужасно скъпа. Съдират им кожите на холопите.
43
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Ако имате възможност да живеете извън големите градове , на морето е прекрасно място за това. Безсмислено е да се купува извън България. То ако имаше смисъл , гърците нямаше да го продават. Не са глупави. Отдаването под наем , ако живееш в София например е почти нерентабилно . Отстрани изглежда лесно, но не е ОК.
42
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Поморие е пълно с ***
41
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Почват да гонят 50% от цените на подобни градчета в Дания. Скоро ще излиза по-евтино, да живеем в Дания, отколкто в България.
40
3
 
23
 
! Отговори
Пешо преди 2 дни
Страхотна платена обява. И тъй като прекарвам по 1-2 месеца на къмпинг и обикалям южното ни черноморие истината е че сезона е вече 20-25 дни. А основния контингент са хора, които са с фабричен тен. Както се казва със здраве да си ги ползват.
39
1
 
16
 
! Отговори
Митко преди 2 дни
Точно пък в Поморие не бих инвестирал !
38
1
 
18
 
! Отговори
Козарчето Салил преди 2 дни
3 бона за кв. мятър, май май не са си пили апчетата някой ора ....
37
1
 
22
 
! Отговори
Жомпи преди 2 дни
както се казва да си ги ползват със здраве
36
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
До образа с къстъм условията - къстъм ще е само ножа, с които ще те щавят момко :) Да ти обясня - колкото ти е по-висок дохода, с толкова повече ще ти вдигнат ипотеката, защото знаят, че може да я плащаш :) Тия неща, дето ги пишеш са валидни за белия свят, а не за БГ.
35
4
 
5
 
! Отговори
Фикси преди 2 дни
Морското равнище расте..... Незнам нашите къде им е акъла. Ако сега се задържа при нас то това значи,че отведнъж ще се качи...
34
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Урбаноидът не е човек, а социално насекомо като мравка или оса. Гледа кучета вместо деца. 99% от живота му се върти около думата ипотека. Стои в задръствания по час на ден. На 30+ няма семейство но ходи 5 пъти на почивка, на 5 хоби занимания и задължително колекционира нещо. Ах какъв пълноценен живот! И всичко това в името на едно обективно хубаво нещо - да има безкраен избор на каква работа да изкарва пари.
33
12
 
3
 
! Отговори
до 31 преди 2 дни
Човек с частно банкиране и личен банкер ли си? Очеизвадно не. Ипотеки има и с фиксирана лихва за 15 години, сладък. Но не си дорасъл дотам да носиш такъв приход на банката, че да знаеш :) Иначе казано, за хората с над 8500лв. доход има едни условия, за тези с над 12 000лв. нетен месечен доход има други къстъм условия, които няма да прочетеш в интернет и се договарят лично с частния ти банкер. За хората с над 50 000лв. нетен доход има други условия и така нататък.
32
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Ще струват толкова, ако има някой да даде за тях толкова- за сега- няма- чужди граждани купили имоти на ниски цени сега ги продават- ама нещо не вървят.
31
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Ипотека с фиксирана лихва има за 3 години хубавци. Мечтайте за повече.
30
10
 
5
 
! Отговори
до 28 преди 2 дни
Мда, добре, погасявай, каквото искаш. Готови пари, от които взимам средно 4.5% доходност няма да хвърля на вятъра, за да погася нещо с лихва 1.9% :) А да не говорим, че самият наем ми е около 30% над вноската на ипотеката след данъци. Средно, разбрира се. Имам смислени имоти, на които наемът е 2 пъти по-висок от ипотеката. Всички тези "горници" отиват в друг тип инвестиционни портофейли. Всеки сам управлява финансите си. Обикновено финансови съвети приемам от хора с поне десеторен на моя доход.
29
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
До да припомня само, спокойно :) Ти си вече закопан с този манталитет.
28
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
До 25, умните хора си погасихме ипотеките точно 1 година след като ги теглихме. Вие останалите чакайте :) Ако сте малко умни ще знаете, че следва период, в който по-добре да не дължите пари. Ще ви изцедят и ще ви вземат всичко. Успех!
27
6
 
9
 
! Отговори
да припомня само преди 2 дни
на всичките драскачи,разбирачи,тарикати и всякакъв вид "бизнесмени", че ковчега джоб няма и нищо и никой не са вечни!