Никак не е престижно: БГ селата ни нямат канализация

Страната ни в топ 3 по външни тоалетни
29 сеп 2024 16:20, Инна Ангелова
194

България е в топ 3 на държавите с външни тоалетни. Това сочат данни на Евростат за 2023 година. Близо 10% са хората у нас, които нямат вътрешна тоалетна.

Сашка Димитрова живее със семейството си в град Дряново. Допреди години използвали само външна тоалетна.

"Имаме външна тоалетна, има и вътрешна, но външната е от много години. Доскоро повечето хора имаха само външна тоалетна. В моето село няма канализация, има септични ями. Има доста хора, доста села нямат канализация", призна Сашка пред Bulgaria ON AIR.

Тя си спомня как преди години в плевенското село Милковица, където живяла, изграждали външните тоалетни.

"Копаеше се една голяма дупка. Прави се тоалетна и като се напълни, зарива се с пръст и хайде наново, понеже има доста подводни води и се правят наново", допълни тя.

Илия Иванов разказва, че когато строили къщата му в Дряново, в нея нямало вода. За това и тоалетната била външна.

"Тези външните тоалетни са правени от нашите бащи, дядовци, когато е правена къщата. Защото вътре нямаше вода и навън всички тоалетни бяха външни", призна Илия.

България заема второ място в изследване на Евростат на страните в Европа, които нямат вътрешна тоалетна с 9,6%. На първо място в класацията се нарежда Румъния с 15,4 %, а след нас е Литва с 6%. По данни на на Националния статистически институт за миналата година едва 45,6 % от домакинствата в българските села разполагат с външна канализация.

Оказва се, че все още по-голямата част от населението разчита на септични ями.

Вижте повече в репортажа на Димитър Върбанов за Bulgaria ON AIR.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


194
Още от Страната
Ниски нива на маслодайни култури, ще купуваме ли скъпо олио?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
137
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Да бъдем реалисти - повечето "елитни" квартали на София също нямат канализация.
136
0
 
6
 
! Отговори
Бг селата преди 1 час
Нямат и нжда от канализация. Скоро няма да има кой да се радва на разкоша от нея. Да сте чули какъв им е демографският прираст? Вярно е, че деца раждат деца, но дори и те го правят в Гърция, Италия, Испания и Германия. У нас, дори и тази опция е отпаднала. А кому трябва да сме благодарни за това, всеки да си философства за себе си.
135
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
СранетоБратя е поезия! СеретеБратя и сестри! Предпазва от деменция, амнезия.... Затуй, с пречистени съзнание - СЕРИсериСЕРИ!
134
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Отчайваща мизерия и нищета безкрай, no с радост карат скъпи пърдeлcки леки коли. Но някой казват: Време на разцвет и рай!
133
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
До Анонимен 129 - Същото, като лятото. То, в тия външни тоалетни не се виси с часове, като във вътрешните, работите там си стават по-бързо.
132
0
 
3
 
! Отговори
1 преди 2 часа
В нашето село има канализация но обслужва малка част от къщите, всички други са със септични ями и мога да кажа че почти не се сещам къща в която да няма вътрешна тоалетна!
131
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Е,от укро пропагандата да четат.Да видят как се излагаха с тези укро пропаганди тук в България.Уж сме член на НАТО и ЕС,а дори в най-богаташките квартало на София като Банкя са още на септични ями...
130
0
 
21
 
! Отговори
хахаха преди 2 часа
Най-голямото българско село София няма канализация в една четвърт от кварталите си , ама инак брокерите надуват ли надуват балона а селяците мятат пачки септичните ями...
129
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Лошо. Румънците ни водят с 5%. Особено на фона на абсолютната бройка на населението, нямат стигане дори и цяла София да си изнесе тоалетните навън. Ще се наложи да се примирим със сребърния медал.
128
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Лятото добре, ама зимата на минусови температури какво правим?
127
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
В две съседни тоалетни кабини в парламента, между партийните заседания седнали двама на тоалетни чинии с резаниПишоци - СериГeй и Доган. СеpиГей изведнъж пита: - Догане, това което правим в момента... е ръчен или интелектуален труд? - Знаеш ли Сергей... май, че е умствена работа? - Защо мислиш така? - Ако сранeтo беше физическа работа щяхме да наемем хора извън партийните си задължения...
126
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Срам и позор. Сега как ще си оправим престижа пред чужденците?
125
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
До до 102 - Чуе се, чуе се, и комшиите се чуят у нас. И не, не са картонени стените, тухлени са, ама не помага.
124
9
 
1
 
! Отговори
до 102 преди 2 часа
Тоя пък. Сградата ти да не е с картонени стени? Освен в банята ти никъде другаде няма да се чуе като се изрежеш.
123
1
 
1
 
! Отговори
Васко преди 2 часа
До Наско - Имаш мнооого големи очаквания от селата по света . Ако искаш живот сред природата и имаш мнооого излишни пари си купи ранчо в щата Аризона от 1000 хектара и си живей на воля. Само не знам как ще го поддържаш, трябва да си наемеш слуги .
122
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Реално външната тоалетна е най-правилното нещо, дори и клекналата поза е добра за тялото. Европейците все се опитват да ни изкарат някакви неандерталци, на българина е мъдър и си е изкарал мърсотията извън къщата.
121
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
До Анонимен 120 - Едва ли това е причината, корените на вишната са близко до повърхността.
120
2
 
1
 
! Отговори
Eko Toi преди 2 часа
Га идети кифтета ни ривети
119
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
А до нашата външна тоалетна на вилата растеше вишна, тоалетната направо беше подпряна на дървото, толкова близо. Леле, какви големи и вкусни плодове раждаше, не е истина! Съвсем сериозно. Казвали са ми, че в Англия разхвърляли човешки изпражнения по нивите, не знам дали да вярвам или не.
118
2
 
9
 
! Отговори
Наско преди 2 часа
И аз гледам да си купя селска къща до София за да ходя през уикенда на природа, а те ми искат по 100 000 евро за селска къща на 40г. със септична яма и в село с разбита инфраструктура. Като питам как са пътищата в селото ми казват "Еми има асфалт, някакъв". Като питам дали е безопасно в това село и отговарят "е колко даже безопасно , българско село е все пак" . И си казвам, че направо звучи като страхотна оферта, как да сме извадя 100 000 евро за това преживяване ...... *** *** е тая д-ва