Никак не е престижно: БГ селата ни нямат канализация

Страната ни в топ 3 по външни тоалетни
29 сеп 2024 16:20, Инна Ангелова
210

България е в топ 3 на държавите с външни тоалетни. Това сочат данни на Евростат за 2023 година. Близо 10% са хората у нас, които нямат вътрешна тоалетна.

Сашка Димитрова живее със семейството си в град Дряново. Допреди години използвали само външна тоалетна.

"Имаме външна тоалетна, има и вътрешна, но външната е от много години. Доскоро повечето хора имаха само външна тоалетна. В моето село няма канализация, има септични ями. Има доста хора, доста села нямат канализация", призна Сашка пред Bulgaria ON AIR.

Тя си спомня как преди години в плевенското село Милковица, където живяла, изграждали външните тоалетни.

"Копаеше се една голяма дупка. Прави се тоалетна и като се напълни, зарива се с пръст и хайде наново, понеже има доста подводни води и се правят наново", допълни тя.

Илия Иванов разказва, че когато строили къщата му в Дряново, в нея нямало вода. За това и тоалетната била външна.

"Тези външните тоалетни са правени от нашите бащи, дядовци, когато е правена къщата. Защото вътре нямаше вода и навън всички тоалетни бяха външни", призна Илия.

България заема второ място в изследване на Евростат на страните в Европа, които нямат вътрешна тоалетна с 9,6%. На първо място в класацията се нарежда Румъния с 15,4 %, а след нас е Литва с 6%. По данни на на Националния статистически институт за миналата година едва 45,6 % от домакинствата в българските села разполагат с външна канализация.

Оказва се, че все още по-голямата част от населението разчита на септични ями.

Вижте повече в репортажа на Димитър Върбанов за Bulgaria ON AIR.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


210
Още от Страната
Ниски нива на маслодайни култури, ще купуваме ли скъпо олио?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
4
 
6
 
! Отговори
Конев преди 4 часа
До СТРАНДЖАТАКолко села имат канализация? Вътрешна тоалетна, ама в септична яма. После защо има фекалии в изворните води...
91
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Евроатлантическо ми е
90
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Да не би като имаш мущорак до кухнята, а сена тече точно под прозореца ти, да е по престижно..
89
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
От както измислиха тоалетната чиния хората започнаха да се разболяват. Тялото на човека е изваяно от природата и нормално, без напъване сpанeто става в клекнало положение. Десният крак затваря клапата от дебелото черво към тънкото и отваря да се изтича сок от сляпото черво - апендикса към дебелото черво. Левият крак отваря лявата клапа за излизане и чрез притискащо налягане на двата крака дебелото черво се изпразва естествено. Така че външните тоалетни на нашите дядовци са здравословни.
88
2
 
4
 
! Отговори
До 77 преди 4 часа
Къде в Германия няма канализация може ли да ни посочиш?
87
2
 
1
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА ЗА 84 преди 4 часа
До АнонименДа има но само един квартар Факултета. В другите всеки е длъжен да има собствена пречиствателна уредба.
86
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Това граждинята немога да ги разбера. Да ходят да *** в съседната стая!!! На 2 метра от където спят!! Отврат!!
85
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Който се интересува, на околовръстното в София продават пластмасови цистерни за септични ями с всички присъединителни отвори.
84
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
То и в София има квартали с външна тоалетна.
83
3
 
12
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 4 часа
Всеки българин на село иска да строи голема къща, но като дойде време да строи тоалетна не му се дават пари... и те така...
82
1
 
15
 
! Отговори
Абе преди 4 часа
То в София, в Бояна нямат още канализация, за селата седнали да говорят!
81
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
И откога да имаш нужник до спалнята си е символ на просперитет...
80
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Губим безценен метан!
79
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Селинджърките и селинджърите имат проблем с канализацията, това е факт, който не може да се пренебрегне, те затова нападат големите градове :)))
78
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Аз мислех, че само руснаците имали външни тоалетни. Поне така твърдеше тук един вероджендър. А то какво се оказа, че май и той е ползвал външна тоалетна преди да стане софиянец.
77
3
 
8
 
! Отговори
тТт преди 4 часа
В много развити и богати държави по целия свят, като например - Австрия, Швейцария, Германия, в къщи извън градската или селска агломерация се използват септични ями под различни форми. Например - Пластмасови Танкери с обем от Един Тон се закопават в земята и разбира се на определен период от време идва Специална Машина, която изпомпва натрупаният Материал! -))) Всички сме виждали прекрасни имения нейде из горите и планините, ами това е "принципа" на Тоалетната в такива домове! -)))
76
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Всички дървета до външни тоалетни изсъхват!
75
6
 
13
 
! Отговори
До 66 преди 4 часа
Виж Русия на картата и после погледни България. Срамно е две педи държава в ЕС да няма канализация в нито едно село. На светлинни години сме от държави като Испания, Германия и Франция. Относно Русия там има 15-20 града с население над милион души и не е лесно да се поддържа такава огромна държава, те не са в ЕС и имат диктатор и мафия за управляващи и въпреки това държавата е по-уредена от нашата. Извода е, че в България направо не е за вярване колко сме зле. Нито пътна инфраструктура нито нищо
74
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
Я ,симуланта Митко Върбанов който се правеше че са го били фирмаджии като работеше за Господари на ефира.Подходящ репортаж за този лъжец . Не знаех че са го наели в Bulgaria ON AIR .Там наемат явно всякакви *** .
73
4
 
6
 
! Отговори
До Деса поетеса преди 5 часа
Ами, къде по-голямо е удоволствието да си седиш в кухнята на масата и в съседната стая някой да си върши работата и да ти пуска води. Или да слушаш комшията отгоре, как пуска водата и с нея трополят разни други нещица надолу по безценната канализация. Вътрешната тоалетна - връхТЪ на сладоледЯ, т.е. на престижа за някои наши индивиди!