Опасни играчки за Хелоуин заливат пазара ни

В САЩ пръскат 15 млн. за костюми и маски
14 окт 2024 09:38, Инна Ангелова
9
Опасни играчки за Хелоуин заливат пазара ни
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Наближава Хелоуин (Halloween), американският празник, който през последните години не подмина Европа и страната ни. Маски, тикви и най-различни артикули, тематични за празника обаче крият риск от отравяне с химикали.

В навечерието на празника регулаторите не само в България, но и целия ЕС започнаха да изтеглят опасните играчки, съобщиха от платформата “Ние, потребителите”. Европейската система SafetyGate също обяви в седмичния си бюлетин десетки детски играчки, основно със страна на произход Китай, при които лабораторните тестове са измерили високи стойности на фталати и други химични съединения.

От “Ние, потребителите” припомниха, че фталати над нормата в стоки за употреба е нарушение на Регламента REACH, който действа на територията на целия Европейски съюз и се отнася до оценката на безопасност и регистрацията на химикалите.

От регулатора апелират родителите да бъдат особено внимателни при избора на играчки, маски и костюми, особено когато са евтини или не притежават нужните сертификати за безопасност. С повишено внимание да се купуват стоки от онлайн платформи, съветват експерти. Опасните стоки, закупени чрез онлайн търговия, може да не отговарят на стандартите за безопасност и често съдържат вредни химикали или дефектни компоненти. Липсата на строг контрол и проверки на продуктите в много онлайн платформи увеличава риска за здравето на потребителите.

В SafetyGate са подадени сигнали за бебешки играчки, които са с много дребни частици и крият риск от задушаване и задавяне на детето, топки за игра - също произведени в Китай, както и различни парти артикули.

Европейската комисия изиска информация от популярна китайска платформа за електронна търговия относно действията, които компанията предприема, за да спре продажбата на незаконни и потенциално опасни продукти на платформата си.  Други искания от страна на ЕК се отнасят до измамни интерфейси, които позволяват манипулиране на потребителското поведение, защита на непълнолетни, прозрачност на системите за препоръчване на продукти или дори възможност за проследяване на продавачите на тези платформи.

В същото време в родната на празника САЩ вече се подготвят за празнуване.  Миналата година американците изхарчиха рекордни суми.

Хелоуин се празнува всяка година на 31 октомври и от години подготовката за празника се свързва с харчене на значителни суми пари за костюми, декорации, лакомства и други изделия. По неофициални данни в световен мащаб се харчат над 15 млрд. долара.

Разходите за костюми и маски са изчислени над 4 млрд. долара, 3,6 млрд. долара, 3,9 млрд. долара е сумата за декорации, а към 400 000 000 долара са изкупените картички и други, по-дребни артикули.

Канадците харчат над 1 млрд. канадски долара (около 750 милиона щатски долара) за Хелоуин всяка година. Разходите за Хелоуин в Обединеното кралство възлизат на около 700 милиона британски лири (приблизително 850 милиона долара). Разходите за Хелоуин в Австралия са около 430 милиона австралийски долара или 280 милиона щатски долара.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още по темата: маскикостюмиХелоуин
Още от Видео прогноза
Слънчево ще е днес, остава топло
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Досега не съм виждал някой в БГ да празнува Хелоуин, но щом казвате Днес :))
8
0
 
2
 
! Отговори
VladTepes преди 1 час
Крайно време е Хелоуин да стане професионален празник на всички служители с полицейски правомощия и интелект по-нисък от този на тиквите.
7
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
'Наближава Хелоуин (Halloween)' -- само не разбрах ко е туй. яде ли се, пие ли се ??
6
5
 
1
 
! Отговори
УНИЖАВАМ русофили преди 1 час
Генът на днешна България: славяни, прабългари, турци, евреи, арменци. Като не празнувате Хелоуин, какво празнуват децата ви?!?!? рамзан-байрам или там каквото беше?!?! Тя пък Коледа какъв християнски празник е... и Св. Валентин също. ГАХАХАХАХАХАХХАХАХА.
5
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Страхотен празник и децата много го харесват. Стига сте скимтяли, лицемерни българи прости
4
1
 
4
 
! Отговори
Британски учЕн преди 2 часа
Аз не давам и стотинка, по традиция си обличам хитлеристката униформа и запасвам репликата на Лугер Р08. Това е единственият ден в годината, през който мога да се разхождам облечен като хитлерист без да има криминални последици.
3
1
 
9
 
! Отговори
На родителите, които преди 2 часа
и тази година ще пуснат децата си сами, да просят от врата на врата, вас не ви ли е страх, че ще попаднат на някой педофил? Стига с тези чужди моди, в навечерието на голям български празник не може да има такова безобразие и за него да се говори повече.
2
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Това не е наш празник!Престанете да популизирате католическите празници!Имаме си наши -православни.Да не говорим,че този Хелоин е отвратителен!
1
2
 
11
 
! Отговори
Емигранта преди 2 часа
А какво е Хелл-О-Ин? Влизане в Ада? Католически празник май. Не ,че нещо но има и православни ;) Католиците празнуват ли Георгьовден със Заблеяло ми Агънце.