Мутафчиев: Финансовият министър бяга като дявол от тамян от културния сектор

Ако не ни чуят, започваме да затваряме културни институти, предупреди той
6 дек 2023 12:56, Стела Стоянова
37
Мутафчиев: Финансовият министър бяга като дявол от тамян от културния сектор
Снимка БГНЕС

"От 1 ноември до днес не сме имали разговори с министъра на културата и министъра на финансите, на които да се договорим за повече средства за култура.

Министърът на финансите бяга като дявол от тамян от нашия сектор и не иска да говори за средства, защото смята, че ние искаме пари за заплати, което не е вярно. Искаме пари и за заплати, но не ги искаме от бюджета. Ние работим, за да си изкарваме заплатите и не чакаме на държавата. Но държавата, по закон, е длъжна да осигури средствата, които са необходими, за да може да функционира един културен институт - и театър, и музей, и галерия - държавни и общински културни институти. Така че държавата да си влезе в ролята, а нашият министър, ако обича, да бъде така добър да спре да бъде пиар на правителството и да се върне в ролята си на адвокат на сектора и в частност на нашата гилдия, от която произхожда".

Това каза пред БНР по повод днешния протест пред Министерството на културата председателят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев. Министърът на културата беше директор на Пловдивския театър и познава проблемите, подчерта той:

“Той каза “да, ще направим всичко възможно, да”. Но това “всичко възможно” се вижда, че е не защото ние поискахме 50% увеличение на бюджета на Министерство на културата, за да може да се увеличат разходните стандарти, с които да можем да спазим и браншовото споразумение, подписано между синдикати и работодатели за увеличаване на началната стартова заплата в нашия сектор, но, както виждаме, министърът на финансите подхвърли едни 50 милиона, с които се опитва да запуши устата на театралите. Но това няма как да стане, защото ние уважаваме колегите си в другите сектори, работим заедно с тях и ние сме в едно тесто замесени. Няма как да се съгласим на тези подхвърлени 50 милиона, които да запушат нашите усти, а ще продължим да се борим за увеличение на средствата за сектора".

На последното заседание на парламентарната комисия по култура миналата седмица бюджетът за култура беше отхвърлен. Според Мутафчиев това е знак, че депутатите са на страната на артистите и смятат, че бюджетът е малък.

"Резултатите от нашата работа се виждат след 10 години. Нашата работа е нещо, което е инвестиция в бъдещето, бъдещето на поколения наред”, подчерта той.

Културните дейци не очакват среща с министъра си днес.

“Министърът няма да разговаря с нас, защото той по това време ще бъде на Министерски съвет. Най-вероятно ще изпрати контактна група, която да поиска среща с нас и ние, като представители на синдикатите, ще се качим и ще представим конкретни условия, искания, както и срокове за изпълнение. И ако това не бъде спазено, започваме да искаме персонални оставки, след което затваряме абсолютно всички културни институти в България”.

Първите оставки, които ще бъдат поискани, са на хората, които ще преговарят днес и ще поемат ангажимент да спазват конкретното споразумение.

“Това е само, при положение че има среща с нас. Ако няма среща пред Министерството на културата, отиваме пред Народното събрание и Министерския съвет, където ще има заседание на МС, като се надяваме министър-председателят Денков да покани протестиращите да се срещнем с него”.

Мутафчиев се надява, ако исканията на културните дейци не бъдат удовлетворени заедно с останалите синдикати в сектора, да се стигне до общо решение за затваряне на “абсолютно всички културни институти в рамките на седмица”. Това означава да няма театрални представления и репетиции, да няма музикални събития, да не работят галерии, читалища, библиотеки, концертни зали, театрални зали...

В момента Министерството на културата има недостиг на средства, които не могат да покрият вече направени разходи на културните институти и много хора не могат да си получат средствата, които са вече изработени заради това, че няма пари, допълни Мутафчиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Тези трябва да започнат да правят смислени филми за да се издържат сами.
14
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Култура, колко да е кулутра като от години само за пари ревете, във филмите театралничите, в театъра сте като циркаджии, музика не правите, некви чалга *** с джуки и цици ви отвяват по всички класации. Я по-добре хванете да правите нещо друго, в крайна сметка данъкоплатеца не е длъженда ви издържа, културата не е самоцел, като не ставате чао.
13
1
 
2
 
! Отговори
Шебек преди 5 месеца
*** при Коцьо бе, до сега никой не е върнал... За пример Мангъров....
12
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Високи заплати само за младите артисти, поне 2-3 хиляди, сега тия старите са като сухо дърво, култура няма да родат да си се пенсионират и да дадат път и бюджет.
11
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Тиквата отново е активирал лакеите си да плюват Правителството, в което той самият участва, макар и Задкулисно. С други думи Банкяският интригант, похотливец, крадец и лъжец, отново протестира сам срещу себе си. Както през 2020-та.
10
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
За да направят стачка, артистите трябва да блокират участията си в шоупрограмите.
9
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
В САЩ НЯМА министерство за културата, но има министерство за ветераните от войните, въпреки че охициално не били водели войни последните десетилетия. Нека някой знаещ за Великобритания да напише дали там има съптветно министерство. Аз не намерих сведения. Намерих обаче, че във великобритания думата "министър" не съответства на н нашата, а е по-ниско ниво служител. Пиша това, защото оттам идва пренебержението към културата Там и всички "изкуства" наблягат на лошото, виждаме перманентен Хелуин.
8
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
А такаааа. Цъкайте минус чета на коментар 5. Страната на кючеците, брадясалите шма тки приличащи и говорещи като пакистанци. Хе хе хе кеф. Засегнахте ли се ми ш ки? Хе хе хе
7
2
 
15
 
! Отговори
АЗ преди 5 месеца
Мутафчиев , що не рева на Баце кога беше на власт...?! Не смееше , нали ? Гиди некадърно артисче такова ! Ролята на Ачо от ,,Дунав мост" ти е най-успешна !
6
0
 
10
 
! Отговори
Момо преди 5 месеца
Този къде видя да се вдига бюджет за една година с 50%?
5
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Мутафчиев е прав. А България отделя 0.2% от бюджета за култура. Такава държава в континентална Европа не съществува. Пример Албания, Тъподония, Сърби Я отделят по 2%-5% за култура. Пускайте бради и плющете кючек и да не забравяте английски думи да вкарват да приличат на пакита. А ама то вече си го знаете. Хе хе
4
0
 
7
 
! Отговори
няма в бюджета , преди 5 месеца
ако има да ги даде за друго . кеца пенсия не му трябва , че е милйонер . бояна е черна дупка . пари за звезди да дойдат , а филмите ни без цензура и глупашки . хахаха
3
3
 
12
 
! Отговори
Отврат преди 5 месеца
По всички сайтове - само гнусни герберасти, които хем са чест от Сглобката, хем не спират да плюват Правителството.
2
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Културата е като Украйна.И да даваш ефект никакъв.
1
3
 
15
 
! Отговори
Любо преди 5 месеца
Това е най-некадърният артист и най-противната личност!