Батерия с атомна енергия държи телефона ни жив 50 години

Разработката е на китайски учени
Обновена: 16 яну 2024 13:47 | 16 яну 2024 13:47, Нели Христова
50
Батерия с атомна енергия държи телефона ни жив 50 години

Първата минибатерия с атомна енергия е разработена от китайска компания. Тя може да поддържа телефона ви работещ 50 години, без да има нужда от презареждане, а на всичко отгоре е и безопасна за природата.

Betavolt Technology обяви, че успешно е миниатюризирала радионуклеидни батерии с атомна енергия, като размерите са 15х15х5 милиметра. Използва атомен изотоп, който генерира 100 микровата енергия с напрежение от 3 волта в процеса на полуразпад.

В момента чудото е в етап на пилотна разработка, но плановете на Betavolt са за масово производство. Според компанията батерията може да се използва в телефони, дронове, космическа апаратура, изкуствен интелект, медицинска апаратура, свръхчувствителни сензори и микророботи. Идеята на фирмата, която е базирана в Пекин, дошла от пейсмейкърите и сателитите.

Betavolt планира да разработи технологията си и до 2025 г. да има батерия, която е с мощност от 1 ват, пишат от "24 часа".

Тази технология ще е революция в електрониката, като ще направи излишни всички зарядни устройства, както и външните батерии. Просто защото не деградира заради липсата на цикли за презареждане при сегашните литиевойонни батерии.

Технологията на BV100 с безкрайна енергия ще позволи на дроновете да летят постоянно, както и електромобилите да пътуват на огромни разстояния. Без презареждане.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
1
 
! Отговори
Баба Вуна преди 3 месеца
нема страшно, ако срамните буби стоят на храста ..
40
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
и решава проблема с пренаселването защото първо тея които я ползват стават стерилни и второ си отиват след 3-4 години:)))
39
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Е друго сие да манифестирате и да ви вали радиоактивен дъжд да карате с оловен бензин да горите отпадъци вие за една батерия се притеснявате а водата в орана не е ли проблем
38
2
 
6
 
! Отговори
Toni Ivanov преди 4 месеца
Батерия с атомна енергия държи телефона ни жив 50 години,а облъчения му притежател е отдавна под земята...😀
37
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Изотоп на какво? Какъв е екрана - олово ли?
36
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Бравооооооо! То не стига че е 5G но и допълнителна Батериийна Радиация в джоба! Телефона с 5 Гига радиация в джоба ти около тялото спира функцията на капилярите в тялото, понеже капилярите са много малки, а молекулите огромни и на атомно ниво избухват атомни бомби за да се предвижват молекулите през капилярите в двете посоки - от вените до лимфата и от лимфата до вените. Винаги телефона ми е изключен цялостно когато е в джоба ми. Включвам го когато искам да звънна някъде!
35
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 32 - Пробвал ли си, да я заредиш?
34
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Оле хораа, това защо не е по телефони!!! Ще е мега гига полезно!
33
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Да ги ползват в космоса само. Не искам източник на радиация в джоба си.
32
6
 
2
 
! Отговори
Ти да видиш.. преди 4 месеца
А от руснаците само разрушения и война. Никакво съзидание. Пр-им-ати.
31
1
 
1
 
! Отговори
11 преди 4 месеца
До ЕВРИКА ------ Аве то убаво, ама тая сграда и тя ще гърми още по-яко ...
30
2
 
5
 
! Отговори
ЕВРИКА преди 4 месеца
МНОГО ОТДАВНА СЕ ЧУДЕХ КОГА ЩЕ КОМБИНИРАТ РАДИОАКТИВЕН ИЗТОЧНИК С ФОТОВОЛТАИЧНА КЛЕТКА. ИДЕАЛЕН КАДИДАТ ЗА РАДИОИЗТОЧНИК Е БЕТА-РАДИОАКТИВНИЯТ. И ВОАЛАА - АКО Е В СЪСТОЯНИЕ ДА ГЕНЕРИРА МОЩНОСТ 1МЕГАВАТ/КУБ МЕТЪР, ПОЛУЧАВАТЕ СЛЪНЦЕ В КУТИЙКА!!! ПРЕДСТАВЕТЕ СИ СГРАДА 20х20х20 МЕТРА ДАВАЩА 8000 МЕГАВАТА МОЩНОСТ - ЧЕТИРИ ПЪТИ АЕЦ КОЗЛОДУЙ И ТО БЕЗ НИКАКВИ РЕАКТОРИ,ТУРБОГРУПИ И ГЕНЕРАТОРИ,КОНДЕНЗАТОРИ,ТРЪБОПРОВОДИ,ДОВЕЖДАЩИ И ОТВЕЖДАЩИ КАНАЛИ, ЯЗОВИРИ,НАПОРНИ ТРЪБОПРОВОДИ ИЛИ ПАРНИ КОТЛИ И Т.Н...
29
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
И аз на първия телефон купувах батерии,но сега-нъцки.Свърши батерията-купуваш нов телефон.Парата прави борбата.
28
1
 
8
 
! Отговори
11 преди 4 месеца
Сигурно много яко гърми тва нещо.
27
2
 
1
 
! Отговори
popa ot razgrad преди 4 месеца
тази история много ми прилича на историите от "Незнайко в слънчевия град"...утопия...
26
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
И аз четох за някаква европейска фирма, която е напреднала в разработката на такива батерии за широка употреба. Даже споменаваха 100 години постоянна работа. Единственият проблем за мен, е че тези, от които зависят нещата в тоя свят, никак не са ОК да има свободна безкрайна енергия, и каквото и да е друго, за което хората не бачкат и не плащат. От години подобни изобретения нарочно се изкупуват и замразяват. Дано китайците излезнат пердета и успеят поне в това.
25
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Звучи супер. Само да чуем и рисковете. Всеки да има със себе си ядрена батерия и какво прави като гръмне. 50 години или повече трови след себе си и колко яко гърми? Сега ми хрумна гениалната идея да се измисли домашен АЕЦ, щом фотоволтаик може, защо не и мини АЕЦ?. Ще го сложа на мястото на котела с дърва в гаража. Все пак да оставим на учените, да се надяваме, че ще съумеят да го направят безопасно.
24
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Като видите коментарите, веднага се разбира защо Китай е 1 век напред от БГ !
23
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Статията е преписана с много съкращения и липсва съществена информация. Потърсете по-подробно в нета. Технологията е избрана нарочно, защото няма радиация. Също така планира се серийното производство да е с клетки 1W което вече си е сериозно. Също фирмата разработва и батерии с други изотопи с подобрени качества. Дано да влезе в серийно производство, щото колко други гениални идеи изчезнаха по знайни или незнайни причини.
22
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Да, слабичка изглежда, ако не греша равнява се на 30ма т.е. колкото да захрани слаб светодиод, но по други сайтове коментират, че плановете са за 1W за серийното производство, което вече прави 300ма и при три паралелно свързани - и ето ти една сериозна мощност. А и предполагам, че може да се направи и комбинация с обикновена батерия, която непрекъснато да се зарежда от ядрената и да дава достатъчна мощност, на телефона, при необходимост. Браво на хората! Дано да влезе в серийно производство!