Милиардерът Павел Дуров - противник на Путин, борец за свобода или престъпник?

Собственикът на Telegram бе арестуван във Франция
Обновена: 25 авг 2024 15:11 | 25 авг 2024 15:10, Александър Попов
126
Милиардерът Павел Дуров - противник на Путин, борец за свобода или престъпник?
Снимка: Getty Images

Собственикът на Telegram Павел Дуров бе арестуван снощи от френската полиция и още днес ще бъде изправен пред съда. Дуров е обект на френско разследване. Става въпрос за използването на криптираната му платформа за пране на пари, трафик на наркотици и споделяне на педофилско съдържание. Павел Дуров, който не дава много интервюта, е ръководител на една от най-широко използваните системи за съобщения на планетата.

Кой е 39-годишният милиардер Павел Дуров?

Той е роден на 10 октомври 1984 г. в Ленинград, Русия. По-голямата част от детството си обаче прекарва в Торино, Италия, където работи баща му. През 2006 г. завършва филологическия факултет на Санктпетербургския държавен университет. Същата година създава социалната мрежа „ВКонтакте“, руският аналог на Facebook.

Няколко години по-късно обаче за компютърния учен започват сериозните проблеми. Въпреки че се обявява за противник на Владимир Путин, през 2011 г. властите в Кремъл го молят да блокира пет общности във „ВКонтакте“ след оспорване на резултатите от последните парламентарни избори. Той отказва да го направи, което води до разследвания и обиски от страна на властите.

Още по темата
През 2013 г. кандидатства за гражданство на карибската държава Сейнт Китс и Невис, което получава година по-късно.

На 1 април 2014 г. той шеговито обявява пред борда на директорите на „ВКонтакте“, че подава оставка. Но бордът потвърждава решението, въпреки че три дни по-късно Павел Дуров оттегля оставката си. Без резултат.

След това той продава акциите си в социалната мрежа за 300 млн. долара и заедно с брат си математик създава приложението за криптирани съобщения Telegram, именно в отговор на натиска от страна на руските власти.

„Предпочитам да съм свободен, отколкото да изпълнявам заповеди от когото и да било“, каза той пред американския журналист Тъкър Карлсън.

Приложението се отличава с това, че предлага криптирани комуникации от край до край, а централата му се намира в Дубай. То се ангажира никога да не разкрива информация за своите потребители.

Вследствие на това той напуска Русия в неизвестна посока и заявява, че заминаването му е „без връщане“, като смята, че страната е несъвместима с модела на икономическо развитие на стартиращите предприятия.

„Мисля, че се справяме добре с Telegram, с 900 милиона потребители, които вероятно ще надхвърлят един милиард активни месечни потребители в рамките на една година“, каза той.

В емирството Telegram избягва правилата за модериране в момент, когато и Европейският съюз, и Съединените щати оказват натиск върху големите платформи да премахват незаконно съдържание.

Двойно предимство. Властите в няколко държави отбелязват многобройни злоупотреби с платформата, която се използва за пране на пари, трафик на наркотици и споделяне на педофилско съдържание. Твърди се, че Дуров е съучастник в тези престъпления поради липсата на модериране.

Френската служба за борба срещу насилието над непълнолетни, издаде заповед за ареста му. Това едва ли е изненадващо за човек, който описва себе си като либертарианец.

През 2021 г. Павел Дуров става френски гражданин, а името му е променено с указ на Пол дю Рув. По това време състоянието му се оценява на 15 милиарда долара. Той твърди, че не консумира алкохол, кофеин, лекарства, месо, млечни продукти и глутен. Твърди също, че не притежава големи активи като имоти, яхти и др.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още по темата: Павел Дуров
Още от Технологии
Изкуствен интелект възстанови образа на Христос
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен 73Хайде обясни подробно, гений. Не можеш, нали? Напълно криптирани са съобщенията.
66
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Правилно действат французите, към тия никакво доверие. Бой по манерките.
65
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Eстествено, че е противник на Путин. България е пълна с вманиачени и опорочени хора, които си мислят, че всички са като тях и нямат никакви идеали. Въпросът е, че телеграм се използва от ислямски терористи, а той не прави нищо. Може би арестът е свързан с последния атентат във Франция пред синагогата.
64
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Само ще кажа че това със 100% криптиранетоне абсолютен фейк, който беше създаден и разпространен с помоща на кремълските боотове, кой разбрал, разбрал, кой не) да си мисли че фейка телеграм е 100% сигурен
63
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
милиардерът Дуров не е противник на путин, а негов съюзник и спонсор! - - да бе затва наскоро каза че Майдана в Украйна е на 100% автентичен и че той лично е следял да няма цензура тогава във Вконтакте където украинците на практика организират всичко
62
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
ся чибуражкити къде ще си комуникират тайно-тайно като гнусни *** каквито са? Отвориш един канал в телеграм то все едно камък вдигаш пълен с хлбарки и изчадия изкачат всякаква папплач барабар с руските орррки. Всъшност това е голям удар, тия са толкова некадърни че не могат едно приложение да направят като хората *** и блатото недъгаво
61
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Дуров мисли останалите за дуураци, а истината е, че той най-големия дуурак, и не иде реч за свобода на словото, а за отказа му да съдейства за спиране и разследване на престъпления
60
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Запознат - милиардерът Дуров не е противник на путин, а негов съюзник и спонсор! Тези лакърдии са хибриден маркетингов трик за печелене на публика!
59
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Противник на Путин, па всички в Кремле пошзват телеграм;) айде малко по-сериозно
58
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Да ти *** на свободата на словото,или бъди доносник или ще те тикнем в затвора доживот.Сега наред е Мъск
57
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Измислици разни, само и само да могат да контролират съдържанието на платформата както на тях им е угодно и да няма свобода на словота, в това е цялата работа.
56
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Мадуров, спазвай закона, ***!
55
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Къв е тоя засмян милиардер? Противник на Путин или не? О, каква дилема.
54
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Под "модериране" разбирайте цензуриране. Под "педофилско съдържание", разбирайте техните педофили не бива да се показват. Да се готви Мъск да бъде "модериран", че и в Х има много "дезинформация" и "крайно-дясна пропаганда".....
53
7
 
4
 
! Отговори
Пацифист преди 3 седмици
Отнася се за всички социални мрежи и сайтове! Свобода на словото ? Терористична и престъпна (педофилия,убийства,наркотици) пропаганда ? Подкрепям френските и ЕС служби в борбата с отровата в мрежите.
52
1
 
1
 
! Отговори
Контрола е важен! преди 3 седмици
Някой социални инжинери от службите зомбират арабски лабилни сихопати и тийнове е ЕС ,чрез социани мрежи. Има технология ,която буквално превзема личността и я прави като зомби и то през екрана и говорителя на устройството ефекта се подслива и с медикаменти от нов добър плиятел на "жертвата". В момента има тренд в мрежите , които нямат модератори за танцуващи араби с ножове в ръка готови да колят . Кой и защо не спира тази пропаганда. Генти набелязват араби и ги използват за черен ПР .
51
0
 
5
 
! Отговори
Историк преди 3 седмици
Никой не вярва, че Дуров отказва да се занимава с отстраняване на терористично и престъпно съдържание на руските бандити защото му пука за "гласа на независимостта".
50
6
 
19
 
! Отговори
Изтрезняване преди 3 седмици
Павел Дуров докато беше в Русия :"Предпочитам да съм свободен, отколкото да изпълнявам заповеди". Интересно сега по свободен ли е във Франция ? И дали няма да изпълнява заповеди ? Между другото в Русия не е бил арестуван и не са му заповядвали. Той спокойно си влизаше и излизаше от страната. Дуров получи френски паспорт и изпълни мечтата си. Да бъде "свободен" :))
49
7
 
16
 
! Отговори
Атлантическа ценност преди 3 седмици
Иначе Свободата на словото е неприкосновена....
48
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Сега ще го натискат да клекне и телеграм да стане като американския уоцап, с достъп до всички служби да четат и без никаква защита.

Спонсорирани публикации