Цацаров стана топ обвинителят на републиката

С 18 от 24 гласа той заема поста за следващите седем години
Обновена: 20 дек 2012 21:04 | 20 дек 2012 19:56,
152
Цацаров стана топ обвинителят на републиката
Снимка: БТА

Сотир Цацаров бе избран за главен прокурор на България. От 24 члена на Висшия съдебен съвет кандидатът бе подкрепен от 18 и и така соченият за фаворит Цацаров ще заема поста за следващите седем години.

Дискусиите след обсъждането на кандидатурите скараха членовете на ВСС, които заседаваха приблизително 11 часа за избора на главен прокурор.

Най-силен в думите си беше Калин Калпакчиев. Той разкритикува Цацаров за подаръка, който той е получил от тогавашния министър на вътрешните работи Георги Петканов и за това, че си е позволил да прочете материалите по делото на Мирослава Тодорова, която съди вътрешния министър Цветан Цветанов за клевета. Цацаров е председател на Окръжния съд в Пловдив, а делото срещу Цветанов се гледа от районния съд в града.

Изказването на Калпакчиев предизвика вълна от недоволство сред по-голямата част от членовете. Ясен Тодоров, председател на Етичната комисия към ВСС, разкритикува остро думите на Калпакчиев. Михаил Кожарев пък призова да не се взима под внимание изказването му, тъй като има процедурни нарушения.

Васил Петров заяви, че с изказването си Калпакчиев е опетнил ангелите, които са около него. Анна Караиванова и Камен Ситмилски обаче защитиха колегата си Калпакчиев. Лазар Груев пък призова в типичния си стил решението да се вземе преди настъпването на новия ден.

Останалите кандидати за главен прокурор въобще не бяха предложени за гласуване, тъй като първа за гласуване бе предложена кандидатурата на Цацаров. През ноември ВСС промени правилата за гласуване и реши гласуването да е по реда на постъпване в деловодството и по електронен път. Кандидатурата на Цацаров бе внесена непосредствено след промяната на правилата и така той си осигури отлична стартова позиция.

Правилата на гласуване предизвикаха съмнения за предрешеност на вота, а един от най-яростните критици бе председателят на ВКС Лазар Груев, който бе категоричен, че те поставят кандидатите в неравностойно положение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


152
Още по темата: Сотир Цацаров
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
2
 
23
 
! Отговори
виждащ преди 11 години
Комунизмът си отиде, но милиционеросоциализмът се завърна. Събудете се мили деца!
85
14
 
3
 
! Отговори
бай Спиро демократа. преди 11 години
Прав е хисарското вълче.От 3-мата негодника ,Цацаров е най-малкия.Що му е .Поне е най-малоимотен,с най-малко сметки ,пък си е и мъж.Не мога да търпя прокурор с нагло начервени нокти.
84
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Честито, милиционери.
83
1
 
30
 
! Отговори
Ф-1 преди 11 години
Този за главен прокурор или за главен готвач са го избрали?
82
3
 
33
 
! Отговори
Всички сме зад теб преди 11 години
Не се страхувай от Станишев, пожарникарю! Всички сме зад теб на изборите. За да те изритаме!
81
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ВЪВ ТАЗИ ДЪРЖАВА ТОП ОБВЕНИТЕЛ ЩЕ Е НАРОДА ,ЯСНОООО??? НЯМА ДА ПОЗВОЛИМ НЯКАКВИ ЦАЦИ И ШАРАНИ ДА СЛУЖАТ НА МАФИЯТА А НИЕ ДА СИ ЗАТВАРЯМЕ ОЧИТЕ,ЩЕ ИМА ВОЙНА,ВИЕ ПОГУБВАТЕ ДЕЦАТА НИ НИЕ ЩЕ ПОГУБИМ ВАС,ПОМНЕТЕ МИ ДУМИТЕ,НА ИЗБОРИТЕ ЩЕ ИМА ВОЙНА
80
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И този ВСС като предния.
79
7
 
11
 
! Отговори
NERON преди 11 години
DREME MI NA KYRO ,AZ VE4E NE JIVEA V KENEFA BULGARIA :)))SPASIX SE YRAAAAAAAAAAAAAAA
78
2
 
32
 
! Отговори
Два-три месеца? преди 11 години
Още колко му остава на пожарникаря като мин.председател? Два-три месеца?
77
1
 
13
 
! Отговори
вън преди 11 години
племе
76
3
 
15
 
! Отговори
Бай Вълчо от Хисаря преди 11 години
Не мога да разбера защо сте се овълчили от избора на Цацаров.1. Когато я предложих за свой заместник, не съм правил финансово разследване.Тя никога не е демонстрирала особено висок стандарт,заяви Сарафов./явно шефа и не вижда проблем в изпирането на 480 000 евра от Нагушената Галя2.Другата пък/зам. гл. прокурор/ си докарала 55 000 лв. за 2011г.от заплати и хонорариЕ , сега аз питам :колко е спестил от и получил от талантливи родители и всякакви спонсори вкл.марсианци ГЛАВЕН ПРОКУРОР Цацаров
75
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Протежето назначиха или имотния измамник ако така ви е по лесно.
74
3
 
27
 
! Отговори
нямаме демократично преди 11 години
В България нямаме демократично правораздаване. За сметка на това си имаме режима на пожарникаря!
73
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Борис Велчев Соте ЦицкаровОТ ЧЕРВЕН ТРЪН,ТА НА ЧЕРВЕН ГЛОГ!
72
1
 
23
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
гледайки го тоя,,слушайки коментара му..си мисля че тая гушка не е станала от трушийка ..или с 2 думи пак не уцелихме един читав магистрат..жалко ..мисля че и със свещ да го търсят между всички до един..едва ли ще намерят такъв..всичко мирише около тях
71
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
СЕГА ще видите ,че през 2013 година ---ГРОБ ЩЕ СПЕЧЕЛИ ИЗБОРИТЕ СЪС 101% ГЛАСУВАЛИ ЗА ТЯХ ---А избирателите ще се окажат поне 9 000 000 българи .Все имах надежда нещо да се оправи ,но се свърши .А след 7 години ще е все тази .То тогава България ще е закрита като държава .
70
4
 
9
 
! Отговори
Виртуален Палячо преди 11 години
"Васил Петров заяви, че с изказването си Калпакчиев е опетнил ангелите, които са около него." Освен да не са нагли!
69
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Борисов : "Ще им разбием главите на все още останали тук нормално мислещи българи!", Цветанов: "Точно така! ", Найденов: "Ако остане някой да мърда ми го оставете на мен! С домати или без"
68
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
НЯМА ДА СЕ ОПРАВИ НИКОГА ТАЯ ДЪРЖАВА БОЖЕЕЕЕ.. ПОЗОР
67
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да ни е честит главния прокурор -имотен измамник!