Цацаров стана топ обвинителят на републиката

С 18 от 24 гласа той заема поста за следващите седем години
Обновена: 20 дек 2012 21:04 | 20 дек 2012 19:56,
152
Цацаров стана топ обвинителят на републиката
Снимка: БТА

Сотир Цацаров бе избран за главен прокурор на България. От 24 члена на Висшия съдебен съвет кандидатът бе подкрепен от 18 и и така соченият за фаворит Цацаров ще заема поста за следващите седем години.

Дискусиите след обсъждането на кандидатурите скараха членовете на ВСС, които заседаваха приблизително 11 часа за избора на главен прокурор.

Най-силен в думите си беше Калин Калпакчиев. Той разкритикува Цацаров за подаръка, който той е получил от тогавашния министър на вътрешните работи Георги Петканов и за това, че си е позволил да прочете материалите по делото на Мирослава Тодорова, която съди вътрешния министър Цветан Цветанов за клевета. Цацаров е председател на Окръжния съд в Пловдив, а делото срещу Цветанов се гледа от районния съд в града.

Изказването на Калпакчиев предизвика вълна от недоволство сред по-голямата част от членовете. Ясен Тодоров, председател на Етичната комисия към ВСС, разкритикува остро думите на Калпакчиев. Михаил Кожарев пък призова да не се взима под внимание изказването му, тъй като има процедурни нарушения.

Васил Петров заяви, че с изказването си Калпакчиев е опетнил ангелите, които са около него. Анна Караиванова и Камен Ситмилски обаче защитиха колегата си Калпакчиев. Лазар Груев пък призова в типичния си стил решението да се вземе преди настъпването на новия ден.

Останалите кандидати за главен прокурор въобще не бяха предложени за гласуване, тъй като първа за гласуване бе предложена кандидатурата на Цацаров. През ноември ВСС промени правилата за гласуване и реши гласуването да е по реда на постъпване в деловодството и по електронен път. Кандидатурата на Цацаров бе внесена непосредствено след промяната на правилата и така той си осигури отлична стартова позиция.

Правилата на гласуване предизвикаха съмнения за предрешеност на вота, а един от най-яростните критици бе председателят на ВКС Лазар Груев, който бе категоричен, че те поставят кандидатите в неравностойно положение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


152
Още по темата: Сотир Цацаров
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
1
 
20
 
! Отговори
цъъъсс преди 11 години
от сега да ви кажа / не си губете времето / на изборите 99.8 % за герб гарантирано / стани народе заспал
25
0
 
33
 
! Отговори
ник преди 11 години
България вече е тоталитарна държава!!! И избори няма да помогнат! Престъпниците не ги е страх!
24
2
 
32
 
! Отговори
но комент преди 11 години
Ако накой си мислеше че след изборите ще се отърве от мутрите-да има много здраве!Всичко вече е тяхно-президент, главен прокурор.Тия превзеха държавата до последния селски пъдар, за какво избори говорите?Баг Бойко ще управлява България още 30-40 години,повече и от Тодор Живков.Честита диктатура, българи!Нали искахте"твърда ръка", сега тази така желана твърда ръка ще ви хване за гушата.
23
0
 
10
 
! Отговори
Алов преди 11 години
*** !
22
0
 
29
 
! Отговори
Предадоха се ! преди 11 години
18 шушумиги спасиха още сега Тиквата от затвор след изборите. В т.ч. и Анна Караиванова - бивш депутат от БСП, прокурор преди преврата, зам.министър при Станишев, гл. инспектор предложена то БСП. На нея и предстои пенсиониране, иска да продължи и мина в групата на тиквите. Ба-си ! Може да е за добро. Догодина да изринем мутрите и да остане само тази - Цацаров. Хайде на ябълките от овощната градина в Кърджали !
21
0
 
26
 
! Отговори
РАЗБИРАТЕЛ преди 11 години
СЛЕД КАТО ЦВЪК КАЗА, ЧЕ ТОЗИ ПОРЪЧКОВИЯ МИЛИЦИОНЕРНИК Е НАЙ-ДАЩНИЯ СЪДИЯ (РАЗБИРАЙ НАЙ-ОТ НАШИТЕ), КАКВО ДРУГ0 СТЕ ОЧАКВАЛИ ??????????????АМА С ТЕЗИ ЦИРКАДЖИЙСКИ ИЗБОРИ ЗА ГЛАВЕН ПОРЪЧКОВЕЦ ПОНЕ ЛЪСНА ИСТИНАТА ЗА СЪДЕБНАТА ВЛАСТВСИЧКИ *** ДО ШИЯ, КРАЛИ, КРАЛИ ДО ОСИРАНЕ ....................
20
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Герберастията се опитва да избегне наказателно преследване след 07.2013 г....а дали ще успее е друга тема!
19
0
 
25
 
! Отговори
Жо преди 11 години
ПРОДУКТЪТ НА комунистите- мутрите вече контролират всички власти в държавата- изпълнителна, законодателна и съдебна. А има ***, които се радват на това!
18
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако това е най-добрият прокурор в държавата, какво да кажем за останалите. Всъщност в България не се избират най-способните, а най-близките до управляващите. Сега изпълняващият длъжността главен прокурор стои много над този господин, но няма партия която да го предложи. Независимостта на съдебната власт е само на хартия. Колко сме назад спрямо останалите европейски държави
17
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
hahahaha samo beteri v taia darjava .
16
0
 
29
 
! Отговори
ЦеЦерон преди 11 години
Да не би да очаквахте друг да стане,а? Циркът си е цирк ама трябва да се мисли и за бъдещето щото то не е розово.
15
0
 
34
 
! Отговори
Грешник преди 11 години
Абе как до тук нито един от 10 не каза нещо добро за Цацаров.Ние ли грешно мислим, ВСС ли грешно съди, те ли са ангелчетата от Прокуратурата и Съда.Толкова ли дълбоко падна морала на тази държава.Да Вие честит "братовчеда" на фамилията ГЕРБ за Главен прокурор
14
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тоя глиган на Цвъки ли е ***?
13
3
 
42
 
! Отговори
Дядо Петър преди 11 години
Независимо от това, Рапонът, Цвъц и главатарите на тяхната банда ще се окажат зад решетките.Защото ще ги съди не съд, а ТРИБУНАЛ.
12
35
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Усещам червения вой в коментарите. Другари вашите избиратели бавно си отиват и не мисля че повече ще управлявате. Почивайте в мир!
11
0
 
47
 
! Отговори
Жо преди 11 години
МУТРИТЕ владееха законодателната и изпълнителната, а сега и съдебната власт.
10
0
 
17
 
! Отговори
NERON преди 11 години
EX TOZI CACAROV JIV DA GO OPALA4E6 JA VIJTE KVA GY6A KATO NA PELIKAN E OTPRAL NEMA DA JA XAPVAL SALATA ,BAJA MEZETA I MRUVKI TREBVA I PARI , AKO RABOTI TAKA KAKTO MY E IMETO JALNA NI MAIKA .MAI E OT EDNA BANDA SUS GYGY6KOVA I TAZI NOVATA KALINKA :)))))DETO JIVEELA SKROMNO SUS DOHODI ZA 2011 4ISTI 80 000 LV :)))))
9
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
БРАВО КАЛИНЕ, БЪДЕЩЕТО Е НА МЛАДИТЕ И ЧЕСТНИТЕ !
8
1
 
55
 
! Отговори
Електорат преди 11 години
С избирането на Цацаров завърши прехода на ГЕБ в превръщането на страната в държава на мутрите.Утре си купувам за 1 млн лева имот. Декларирам го за хиляда лева и за толкова плащам данък. Те това е морала на новия Главен прокурор на Р. България.Българи опомнете се догодина за кого ще гласувате.Аз знам за кого няма да гласувам.Да отрежем лентичката на промяната.
7
0
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Гнусен мазен ***.Тая шия не е от туршия!!!