Магистрати върнаха в ареста обвинени в точене на ДДС

Третата от групата за измами със сухо мляко остава под домашен арест
10 дек 2013 13:32,
5
Магистрати върнаха в ареста обвинени в точене на ДДС
Снимка: архив, Булфото

Обрат в съда. Пловдивският апелативен съд постанови мярка „задържане под стража” за двама души от Пловдив, обвинени за източването на над 2 милиона лева ДДС по схема за продажба на сухо мляко, за които са подозира, че са участвали в  източването на общо 10 милиона лева ДДС и прането на 30 милиона лева. Това се случи, след като преди 10 дни Окръжният съд постанови само парична гаранция от 5000 лева за трима от обвиняемите. 

В съдебната зала подсъдимите не се явиха. Адвокатът на единия от обвиняемите представи документи, че соченият за мозък на операцията - Бехчет, е в болница, защото страда от диабет, а за другите двама също имаше уважителни причини.

Пловдивският апелативен съд постанови да бъдат задържани двама от обвиняемите Бехчет и Нюргюл, защото има реална опасност да извършат престъпление и да окажат въздействие върху свидетели. Третата обвиняема - Стефка Павлова, е с мярка „домашен арест”, защото трябва да се грижи за двете си деца  на възраст 4 и 11 години.

Според прокуратурата милионите левове са източени чрез две пловдивски фирми, регистрирани на клошар от Монтанско. Разследват се още 25 фирми, свързани помежду си, като две от тях са офшорни и са регистрирани на Сейшелските острови. 

Още по темата
„Не говорим за организирана престъпна група в настоящия етап, ние сме в ранен стадий на производство, но е факт, че липсва сухо мляко за над 10 милиона лева в посочените складове”, заяви пред журналисти прокурор Мариана Белчева от Апелативна прокуратура-Пловдив.  

Защитата смята, че всичко е пиар акция на полицията, защото информацията за аферата е изнесена от главния секретар на МВР с участието на апелативния и окръжния прокурор на Пловдив. На специална пресконференция главният секретар Светлозар Лазаров обяви, че подсъдимите са били учудени при задържането им, защото имали „чадъри” от структури на МВР и НАП.

„Когато има доказателства, се дават в съда, съдът решава и това е цивилизованият подход, а не се помпа общественото мнение, за да се благодари на властта, че са в ареста”, твърди адвокат Илко Димитров. 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
1
 
! Отговори
Млекаря преди 10 години
С 30 милиона ще си купят и Народното Събрание да смени закона. И цялата съдебна система, та и за милиционерите ще има да се почерпят за акцията. Повече от 3 години условна с 5 изпитателен срок няма да получат.Справка: енергийният бос Христо Ковачки с 16 милиона ДДС измами - оневинен.
3
0
 
0
 
! Отговори
vesko02 преди 10 години
Офертата е непродуктивна засега.
2
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
АМИ АКО ИСКАТЕ ДА ЗНАЕТЕ МНОГО ОТ ИСТИНИТЕ, КЛАСИЧЕСКИТЕ СХЕМИ И КОЙ ДЕФАКТО Е "МОЗЪКА" ПОПИТАЙТЕ ЗАЩО СЪКРАТИХА ДИРЕКЦИЯ "ИНСПЕКТОРАТ" В ЦУ НА НАП В КРАЯ НА 2010 ГОДИНА, КЪДЕТО ТОЧНО С ТОВА СЕ ЗАНИМАВАХА ТЕЗИ ХОРА И ТО С УСПЕХ, А ПОНЕЖЕ ИМАХА УСПЕХ - ЗАКРИВАНЕ НА СТРУКТУРАТА ЗА ДА НЕ СЕ МЕША ПРИ "НАЩЕ ОРА" ПРИ ТОЧЕНЕТО...???!!!АЙ ДА ВИ Е ЧЕСТИТО СЕГА, защото служителите знаеха кой-чадър, кой дъжд...КАК СЕ РАБОТИ ПРИ ТАКИВА СИТУАЦИИ....
1
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
такива ги има в цяла българия и почти всички ги знаят кой са, но са на видни комунисти и парите отиват на едно място