Предлагат глоба за Станишев за изгубените документи

Прокуратурата поиска освобождаването му от наказателна отговорност
100
Предлагат глоба за Станишев за изгубените документи
Сергей Станишев. Снимка: архив, БТА

Административно наказание за Сергей Станишев заради изгубените секретни документи предлага Софийската градска прокуратура.

Институцията е внесла в съда предложение за освобождаване от наказателна отговорност на депутата и лидер на БСП и за налагане на административно наказание по чл. 78а НК.

Още по темата
Тъй като Станишев не е осъждан и от деянието не са причинени имуществени вреди, приложението на чл. 78а НК е задължително, разясняват от пресцентъра на СГП. Предвижданото наказание по този член е глоба от хиляда до пет хиляди лева.

Експремиерът е обвинен за това, че в периода 4 ноември 2005 г. - 27 юли 2009 г. е загубил седем документа с класифицирана информация. Става дума за три доклада от ДАНС, два от МВР, един от министъра на отбраната и един от НАТО.

В края на октомври лидерът на БСП изпрати писмо до главния прокурор Сотир Цацаров с молба прокуратурата да вземе отношение по проточилото се следствено дело за загуба на секретни документи.

Според депутата липсата на ясна позиция дава възможност за публични манипулации и спекулации по темата и е важно да има решение по казуса.

Два дни по-късно, обвинител номер 1 внесе в парламента искане за снемане депутатския имунитет на Станишев и за даване на разрешение за възбуждане на наказателно преследване срещу него.

Наскоро Цацаров обеща, че до Нова година разследването срещу експремиера, което беше връщано няколко пъти на прокуратурата, отново ще бъде внесено в съда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
0
 
1
 
! Отговори
kalinkamalinka преди 10 години
Как така мин. председател губи документи? Това ако не беше престъпно , щеше да е голем смех...
80
0
 
2
 
! Отговори
batevale преди 10 години
При работата със секретни документи си има правила !Някога на последните страници на инструкцийте за работа с такива документи имаше извадки от наказателния кодекс и направо си миришеха на барут (или на мухъл за дълго време)..........
79
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Аз мисля че това дело е от особен обществен интерес. Това е тест за корумпираността на Българското правосъдие.
78
1
 
3
 
! Отговори
Ани преди 10 години
Трябва да се потнеме Българското гражданство за уронване престижа на България пред международната общественост.
77
1
 
5
 
! Отговори
недоумявам преди 10 години
Беше време,когато за един такъв загубен лист хора се самоубиваха,или изживяваха такъв ужас и репресия ,че хващаха тежък диабет и си отиваха в мъка.Тук говорим за цели 7 документа класифицирана информация и нищо,потупване по рамото и другарско "обещавам,че вече няма да правя така" Забелязвате ли,че Софийска градска прокуратура предлага админстративно наказание?Ако аз загубя такъв документ,също ли няма да подлежа на санкции?
76
1
 
16
 
! Отговори
MAAFAKA преди 10 години
По-скоро са продадени, а не изгубени. Не се губят току така документи !!! А най-глямата грешка. е че не ги съдим тия *** !!!Просто ги забравяме, докато не дойдат пак на власт !!
75
0
 
3
 
! Отговори
Chonata преди 10 години
Stiga ni zamimavahte s GEI-sergei
74
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Гей.
73
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Разстрел,и след разстрела ,червей :)...нали така учехаа децата тази *** комунярска..
72
1
 
15
 
! Отговори
лъц преди 10 години
не е осъждан -----хаха , та кога ще го осъдите ..... от деянието му не са нанесени имуществени вреди -----жалка история ....,а бе то и ЦЦ не е осъждан ,не знам само какви вреди е нанесъл на катерушките.....
71
1
 
17
 
! Отговори
Пеев, пеевски преди 10 години
Вън чуждия агент и шпионин.
70
1
 
15
 
! Отговори
не вярващ преди 10 години
Има ли все още някой,който вярва,че този украински евреин е "изгубил" ценни документи с класифицирана информация? За подобно нещо неговата партия би хвърлила човека за храна на прасетата в Белене.Ама моля ви господа от софийски съд,как така ще глобявате бедняк като Станишев?Та той миналата год.беше декларирал само 5.000 лв.Залъка от устаста му ли искате да вземете?Моля ви нека само да го порицаем пред строя! Безсрамни корумпирани ***!Това е правосъдната ни система.
69
12
 
2
 
! Отговори
кой? преди 10 години
едно извинение мисля че е достатъчно - какви са тези тежки административни наказания - да не е убил човек!
68
0
 
15
 
! Отговори
лудият мунчо преди 10 години
следващата стъпка,*** български ***, е да ви накарат,да се наредите за директно онождане от такива украински евреи,като съсела,гея, и т.н,но вие стоите някъде под него,той ви се хили нагло насреща и се гаври с вас.И С ОСНОВАНИЕ!!!!
67
0
 
21
 
! Отговори
лудият мунчо преди 10 години
Едно време,по времето на "дивашкия социализъм" във военното училище,където бях курсант,изключиха един курсант в трети курс(от пет),който беше загубил по време на наряд,ЕДИН ПАТРОН!!!Разбирате ли до къде е стИгнало това недоразумение,наречено "държава".Разбирате ли,ЧЕ ВЕЧЕ НЯМА ТАКОВА НЕЩО,КАТО "БЪЛГАРСКА ДЪРЖАВА,ЧЕ ТОВА Е "ТЕРИТОРИЯ НА МАФИЯТА" И ЧЕ ЗА ТОВА СМЕ СИ ВИНОВНИ САМО И ЕДИНСТВЕНО НИЕ!!!НИЕ ВСИЧКИ ОТ 25 ГОДИНИ СЪЩЕСТВУВАМЕ НА ЕДНА ТЕРИТОРИЯ ,НАРЕЧЕНА С ИМЕТО НА БИВШАТА ДЪРЖАВА,"БЪЛГАРИ
66
1
 
20
 
! Отговори
ГРУ преди 10 години
Смях в залата.Не казвам, че трябва да влезе в затвора, но налагането на административна санкция за ЗАГУБА на класифицирани документи обезмисля дейността на Държавната комисия по сигурността на информацията.
65
1
 
20
 
! Отговори
George1 преди 10 години
Хомосъсела е невинен,защо ли не се учудвам.
64
0
 
8
 
! Отговори
Z преди 10 години
До ВасилевВасилев, ако казаното от Вас не е ирония, значи имате сериозен проблем - виждате бялото като черно и черното като бяло. Потърсете помощ, зашото иначе животът Ви ще бъде прахосан като фотографски негатив.
63
1
 
21
 
! Отговори
готин преди 10 години
Някои друг ако го направи това директно заминава за Старозагорският,зандан,и забравят кадее ключат,а тоя *** с едно мъмрене,абе в България всичко е вазможно ние сме страната с неограничените вазможнасти
62
0
 
21
 
! Отговори
**A** преди 10 години
Спи българино, спи!!!Украински съсели , турски хидроинженери и експертен министър продължават да те грабят. Спи спокойно това е само сън.......