Стъпка напред и след това – нищо в правосъдието

Нели Куцкова: Колегите са много обезкуражени!
10 дек 2015 12:07, Анисия Иванова
9
Стъпка напред и след това – нищо в правосъдието
Снимка: БТА

И стратегията за съдебната реформа, и първите промени - първият път бяха приети с голямо мнозинство. Тази идея за разделяне на ВСС не е на Христо Иванов, обсъжда се от много години, заяви Нели Куцкова, бивш член на ВСС и бивш председател на Съюза на съдиите, пред Bloomberg TV Bulgaria.

Вчера правосъдният министър подаде оставка в НС, а текстът, който го "събори", беше за разпределението на квотите в съдийската колегия в разделения ВСС. Реформаторите настояваха съотношението на членовете, излъчени от съдиите и тези от парламента да остане във варианта от първо четене - шест към пет. Мнозинството на ГЕРБ, ПФ, АБВ, подкрепени от ДПС, БДЦ и "Атака" обаче реши да намали членовете на съдиите.

Още по темата

"Ако решим да сме оптимисти, разделянето на ВСС е добре", коментира Куцкова. "Всяка страна в ЕС има уникална съдебна система, но има установени общи стандарти. Един от тези стандарти е, че в държавите, в които има ВСС, мнозинство задължително трябва да имат съдиите, избрани от съдии. Това не е някаква кастова надменост, а е за да бъдат независими съдиите от други хора", подчерта тя.

"Да, ВСС се раздели, но в съдийската колегия мнозинството от съдии, избрани от съдии, не е налице. Стъпка напред и оттам нататък нищо. Обезсмисля се идеята за разделянето, ако не се спази установеният европейски стандарт", обобщи Куцкова.

На въпрос дали има лобизъм във вчерашните рокади тя съобщи, че вчера преди обяд, заедно с нейни колеги, е била в НС, за да "видят на живо как се случват нещата".

"Направи впечатление, че това, което преди половин година се одобри, сега не се одобрява", каза съдийката и допълни, че през цялото време депутатите в залата непрекъснато са звънели по телефоните си. "Не знам дали това е редно по време на заседание", допълни Куцкова.

Не се знае следващият министър на правосъдието каква позиция ще има и дали ще поддържа тези промени, коментира тя по повод възможността да се въведе явно гласуване във ВСС със Закона за съдебната власт. "Не съм оптимист, промяната в Конституцията може да се окаже удар в празно пространство", каза Куцкова.

"Повечето колеги, с които се видях вчера, бяха много обезкуражени, смятат, че нищо няма да се промени - а ще се затъни съввсем, "в неясни обвързаности в съдебната система". Но аз не мога да говоря от името на цялото съдийско съсловие, защото съм чула мнение на 5-6-15 души. Не видях някой да е доволен, но да запазим малко оптимизъм", настоя тя.

Целият разговор чуйте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
3
 
! Отговори
от "Медиа пул&q преди 8 години
Хубав ден е днес! Няма място за емоционални нападки. Хубав ден е защото мътилката започва да се избистря - тинята се стратифицира (на три слоя с ясна граница между тях:(а) дънната кал - освен "Атака", която е видима за всеки, там са още БСП, АБВ (по-добре късно, отколкото никога да не се види, че са чиста кал), ПФ и ДПС (винаги с техните хитринки); (б) слуз - ГЕРБ и (в) - тънкия слой бистра вода (поне така изглежда засега) - ДСБ и дано целия РБ. Две неща не могат да се скрият истината и Луната.
3
0
 
0
 
! Отговори
Higiena преди 8 години
Zakrivai ministerstva. Stom niama polza ot tiah. Ste ima speteni pari za vajeni magistrali iz planinite.:-)648
2
1
 
13
 
! Отговори
uu преди 8 години
Това, че не се прие позицията на Хр. Иванов, не е най-страшното... Не е страшно, че той подаде оставка...Страшното е другаде: На път да рухне "историческия компромис" не докара т.нар Премиер в залата. Опасността един министър да подаде оставка също не трогна т.нар. Премиер да дойде в залата. Оставката на Хр. Иванов беше занесена на игрището в Бистрица и подписана на коляно.Ето това е страшното : ИЗХРАЧВАНЕТО НА т.нар. Премиер в лицето на РБ...Борисов трябва да си иде, иначе ще тъпчем на място
1
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На никой вече не му дреме за вашите смешни реформи, време е за ЕМИГРАЦИЯ !!!Който иска да е роб да остане.