Шеф в БЕХ, ректор, ексдиректор - с конфликт на интереси

КПКОНПИ образува и няколко производства срещу длъжностни лица
6
Шеф в БЕХ, ректор, ексдиректор - с конфликт на интереси
Шефът на комисията Сотир Цацаров. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Антикорупционната комисия установи конфликт на интереси по отношение на три длъжностни лица.

Единият е Петър Илиев, член на Съвета на директорите на БЕХ ЕАД и изпълнителен директор на НЕК ЕАД – за това, че е гласувал приемането на годишен финансов отчет за 2017 и 2018 г., както и доклад за дейността на НЕК ЕАД за изпълнение на бизнес-програмата на дружеството.

При одобряване на отчетите биха могли да бъдат изплащани допълнителни финансови възнаграждения на членовете на НЕК ЕАД. По този начин той е предоставил на себе си възможността за получаване на допълнително възнаграждение по договора му за управление на НЕК ЕАД, посочват от комисията.

Конфликт на интереси е установен и при Кольо Динков, досегашен ректор на Университета за хранителни технологии – Пловдив, по сигнал за това, че с докладна записка до председателя на Общото събрание на университета е определил себе си за ръководител на проект по Оперативна програма, за което е получил и възнаграждения.

Третият е Цветомира Дончева, бивш директор на РИОСВ – Шумен, по сигнал за това, че е утвърдила изисквания за провеждане на конкурс за заемане на длъжността директор на РИОСВ, така че на условията да отговаря самата тя.

На днешното заседание комисията е образувала производства за установяване на конфликт на интереси по отношение на кмета на Община Ковачевци - по сигнал, че свързани с него лица ползват общински имоти, с част от които са участвали пред Държавен фонд "Земеделие" и са им изплатени субсидии.

В хода на производството ще бъдат проверени данни и за това, че кметът ръководи търговските дружества на майка си, като използва ресурси на общината. Проверка ще бъде извършена и за твърденията, че кметът използва суми, отделени за снегопочистването в общината, за предоставяне на бонуси на служители по негова преценка.

Производство е образувано и спрямо председател на Общинския съвет – Ковачевци по сигнал, че негови роднини ползват общински имоти за получаване на субсидии от Държавен фонд "Земеделие".

Образувани са още по отношение на председател на Общински съвет – Мирково по сигнал, че е предложил на Общинския съвет да гласува месечно възнаграждение на кмета на общината, което да е процентно съотношение (73%) от възнаграждението на министър, както и свое възнаграждение като председател на Общинския съвет.

Двама общински съветници от Общински съвет - Асеновград - по сигнал, че единият участва в управлението на спортни клубове, финансирани от общината, и е гласувал „за“ тези субсидии, а вторият - за това, че е гласувал месечното възнаграждение на баща си, който е кметски наместник в населено място в същата община.

Директорът на РЗОК - София, по сигнал за това, че съпругът й работи на същото място и е назначен като неин подчинен служител.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То конфликт на интереси има навсякъде,във всяко населено място.А много хора заемали и заемащи длъжности в кооперациите са откровени престъпници.Един пример само.В Казанлък,в ТПК"Бузлуджа"-за хора с увреждания,Председателя има частна фирма а от 25 години е изпълнявал различни длъжности.А машините и сградния фонд са общинска собственост.Първоначално е бил счетоводител,а впоследствие и председател.И въпреки,че вече е пенсионер,продължава да си пълни гушката.Там си е една ОПГ.Не е само там проблема.
4
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен Алкохолик преди 4 години
А да си заместник министър и да караш войници да спят я хотела ти и да *** държавна пара не е ли конфликт на интереси?!?
3
1
 
5
 
! Отговори
Не е майтап преди 4 години
Обявявам конкурс за Директор на Дирекция. Кандидатите могат да бъдат мъже или жени, еднственото условие е да имат моето ЕГН.
2
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Конфликт на интереси има НАВСЯКЪДЕ.
1
5
 
11
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 4 години
Гешев и Цацаров ще им разкажат играта!КЕФ КЕФ КЕФ!!