Зарков: Брутално е Гешев и Сарафов да се обвиняват в престъпления

ВСС да намери развръзка на проблема
16 май 2023 09:51, Стела Стоянова
51
Зарков: Брутално е Гешев и Сарафов да се обвиняват в престъпления
Снимка БГНЕС

Случващото се в прокуратурата е неприлично, но съвсем не неочаквано. Дълго бавени въпроси сега получават възможно най-бруталния отговор. Видяхме главният прокурор и заместникът му да се обвиняват взаимно в извършване на углавни престъпления.

Това коментира правосъдният министър Крум Зарков пред Нова телевизия по повод вчерашните публични изяви на главния прокурор Иван Гешев и заместника му Борислав Сарафов. Гешев отказа да подаде оставка и обвини Сарафов в извършване на преврат в прокуратурата. А заместникът му отвърна, че се страхува за живота си, защото знаел как действа Гешев.

"В понеделник чухме как се използва определено дело, независимо в какъв контекст. Има дела, които се ползват по политически причини. И това не е започнало от Иван Гешев, но е крайно време да спре", каза министърът на правосъдието.

Още по темата

Според него, ако в спешен порядък 240-те депутати приемат механизма за разследване на главния прокурор, който се предлага от служебното правителство и ПП-ДБ, то той може да се приложи веднага още по отношение на Гешев и Сарафов.

Въпросният механизъм предвижда разследването да се извърша от съдия, който ще бъде назначаван за прокурор във Върховната касационна прокуратура.

Има начин да се излезе от ситуацията и той е ВСС да си свърши работата и да се намери развръзка на проблема. ВСС е единственият компетентен орган, който да се произнесе по различните искания, заяви Зарков. Поведението на съдебния съвет обаче е абсолютно непредсказуемо, въпреки че са длъжни да разгледат исканията, добави правосъдният министър. Той нарече ВСС "единственият конституционен арбитър".

Зарков коментира и факта, че ръководеното от него Министерство на правосъдието осигури охрана на шефа на НСлС Борислав Сарафов, след като той заяви, че се опасява за живота си: „Никога не съм отказвал защита на магистрат, когато е поискал такава”.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
0
 
! Отговори
Шервенапрадня преди 1 година
Брутално е ти да си министър на каквото и било изпартелик нааакккакан
42
0
 
1
 
! Отговори
Фитьо преди 1 година
Слава на всички!
41
0
 
2
 
! Отговори
Един Българин преди 1 година
Изключително неприятна, отблъскваща муцуна има този "министър"!
40
0
 
6
 
! Отговори
Зарков, за да се преди 1 година
разбере колко си кадърен и реален, колко ти е мила България, колко отговаряш за поата министър на правосъдието внеси искане за разглеждане законността на ДПС, отговаря ли тя на Конституционните изисквания, която партията към която принадлежиш я узакони с цел разделяне на нацията и съществуване на БКП/БСП и имат ли връзка помежду си ГЕРБ+ДПС+БСП тази прословута хартиена коалиция творение на БКП в сянка ?
39
0
 
9
 
! Отговори
eдин преди 1 година
За мен това е показателно че прокурора следствието изобщо правосъдието - използват същите методи като бандитите.На практика те почти не се отличават от бандитите.Че то ако началник на следствието се страхува от прокурора ами то какво да кажем за обикновенния човек?Как е възможно полицейски началник да се страхува от друг и да иска защита.За какъв морал изобщо говорим?
38
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ОТ ВЧЕРА БЪЛГАРИЯ ИМА НЕЗАВИСИМ ГЛАВЕН ПРОКУРОР И НАСТАНА ПАНИКА!!!!!!!!!!!!!
37
0
 
12
 
! Отговори
МЪКА И СМЕХ преди 1 година
Брутално е и да си министър на правосъдието без ден стаж!
36
0
 
4
 
! Отговори
киро преди 1 година
Абе и двамата друм, какво ги маете? Няма да си играем тук на абстрактен хуманизъм!
35
2
 
4
 
! Отговори
Емигрант преди 1 година
Ако разсърди човек нормално и вземе за верни думите на Гешев, ще излезе, че Гешев наистина се бори с корупцията но САМ в прокуратурата ! Атентатът е бил за сплашване, защото е отказано прекратяването на делото "Барселонагейт", тогава познайте кой има НАЙ-ГОЛЯМ интерес от това дело и кой иска ПРЕКРАТЯВАНЕ, аз казвам - ТИКВАТА ! Кой има най-голям "АВТОРИТЕТ" в заплахите, типични за МАФИОТ ? Ще познаете ли ?
34
1
 
6
 
! Отговори
Емигрант преди 1 година
Ти защо назначи охрана на Сарафов бе *** ? Сарафов е мишка интриганстка и интересчийска ! Зарков, спомни си какви ги наговори Сарафов веднага след имитиращите бомба-атентат на Гешев и какво направи след това, няма друг такъв измамник-ЛИЦЕМЕР в прокуратурата !
33
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо Зарков не реагира така, когато Гешев подаде сигнал, че е смъртно заплашен? От записите, които изнесе, дори се чу, за колко е оценена главата му.
32
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А от досегашните"закачки"в медийното пространство между лица,служители в държавни органи, става ясно,че не само не са ги затаили,ами и дори са ги дирижирали,като са ги оставяли години наред без последствия чрез "натиск'(мека сила)към подчинените им служители.
31
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зарков си "присвои" провосъдното министерство и националната служба за охрана. Шаш!
30
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И какви са доказателствата, че Гешев иска да убие Сарафов? Само твърдението на Сарафов , че го "познава добре". Може би Сарафов клевети Гешев, а клевета е криминализирана в нашето законодателство.
29
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хе, тогава и на заместника на Сарафов трябва да се даде охрана. Защото над балкона му се разхожда дрон?!
28
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Когато гражданин стане волно или неволно свидетел на извършено престъпление(дори да е само съмнение за такова)е длъжен да уведми държавен орган.И когато този държавен орган,бъде сезиран или се самосезира трябва да извърши проверка по сигнала или след като се е самосезирал по публикувано от медия.Причината това да не се случва е,че държавнияорган си мисли,чеТОЙ,определя,кое е престъпление и кое не.За съжаление,това схващане е в противоречие сНК.Там е оказано кое е престъпление а не по усмотрение
27
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички трябва да си ходят. Ако има нередни неща няма как всички около главния прокурор да не знаят :)) Абсолютно всички трябва да бъдат сменени и рестартирана цялата система. Иначе омагьосан кръг
26
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички са в кал, до ушите.
25
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Остава впечатлението, че министър Зарков взе страната на Сарафов, в тази "епична" битка между магистрати. Защото, когато главна прокуратура в лицето на Гешев, даде пресконференция, на която изтекоха записи и обяви, че има заплаха за самия него, министърът на МВР Демерджиев се изсмя и го нарече"филм", "сериал", а Зарков не назначи допълнителна охрана на Гешев. Всеки, дори най-слабият сигнал, трябва да се разследва.
24
0
 
3
 
! Отговори
Майора преди 1 година
Абе Крумчо колко пъти трябва да ти се набива в главата , че предлаганата от вас реформа е противоконституционна и че не може съдия да стане прокурор , да разследва и после пак да се върне на съарото си място! Но явно наследника на ген. Кацамунски си знае своето и като сиха не се предава! Няма да стане вашето , послушен главен прокурор който да спре делата срещу олигарсите които ви подкрепят! Няма о да станеш главен прокурор колкото и да ри се иска!