МС: Освобождаването на главния прокурор е само една стъпка от съдебната реформа

От ГЕРБ също приветстваха решението на ВСС
12 юни 2023 22:00, Красимир Ангелов
82
МС: Освобождаването на главния прокурор е само една стъпка от съдебната реформа
Снимка: БГНЕС

Освобождаването на главния прокурор от ВСС е само една стъпка от съдебната реформа, поета като ангажимент от парламентарното мнозинство, което подкрепя кабинета "Денков-Габриел".

Това се казва в позиция на правителството, изпратена до БТА от пресслужбата на Министерския съвет, във връзка с гласуването във Висшия съдебен съвет за освобождаването от поста на главния прокурор Иван Гешев.

"Очакваме Народното събрание и останалите институции да продължат да следват посоката към цялостна съдебна реформа в полза на българското общество, така, както е заложено и в управленската програма на правителството", посочват още от Министерския съвет.

Още по темата
От ГЕРБ също реагираха със задоволство след решението.

"Освобождаването на главния прокурор от Висшият съдебен съвет е стъпка по пътя на съдебната реформа, в името на обществения интерес за справедливост и законност", се посочва в позиция на ГЕРБ, публикувана във фейсбук страницата на партията.

Парламентарната група на ГЕРБ-СДС ще продължи последователно да работи за успешната ѝ реализация, така, както обещахме пред българските граждани и евроатлантическите партньори, допълват от ГЕРБ.

По-рано днес Пленумът на Висшия съдебен съвет гласува да освободи предсрочно от длъжност главния прокурор Иван Гешев по предложение, направено от четирима членове на Прокурорската колегия заради изказване, което накърнява престижа на съдебната власт. Това стана с подкрепата на 16 членове на съвета, против гласуваха четирима.

Гласуването се проведе в отсъствието на главния прокурор.

От тук нататък следва президентът Румен Радев да издаде указ, с който да освободи от длъжност обвинител №1.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
0
 
0
 
! Отговори
1234 преди 11 месеца
Някой зане ли какво искат да правят с конституцията? До сега е излязла информация за: да няма гл. прокурор, да няма вицепрезидент, да няма служебно правителство, да се премахне изискването да нямаш двойно гражданство за министър, министър-председател, президент, не знам дали го има за депутат. Нещо друго? Защото горното ме ужасява. Тези хора не просто трябва да си ходят, трябва да са в затвора за държавна измяна.
58
0
 
2
 
! Отговори
BB преди 11 месеца
До кико Иванчо не само служеше ами и пълнеше чекмеджета наравно с тиквата
57
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
болшевиките пости да ядът- вече задминаваме франко и хитлер
56
0
 
1
 
! Отговори
кико преди 11 месеца
Иване,служеше на Тиквата,покриваше го,а той е обикновен уличен разбойник.По уличен обичай,ти заби ножа в гърба.Преди 1г Б.Рашков го закопча,но ти,подвластен на разбойника,го спаси.Сега,като тръгна срещу него,те повалиха.Много ми се искаше да сринеш банкянския крадец,и дръндарския хидроинжинер,заедно с дебелия измамник.
55
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Гешев трудно ще наложи ценности,които сам не притежава .Но и онези,които са играли в един отбор с него,ще им коства много повече да се спасят,отколкото в момента предполагат.Делян Пеевски каза да се слезе от розовите облаци.Това важи я пълна сила и за него.. Двама се карат,третия печели..Кой ще е той.Дай,боже да бъде българският народ.Дай,боже.Амин.
54
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
да овладеете прокуратурата като в сащ да гоните политически противници ,тия номера в америка , за обикновения човек прокурора не от значение , а политическите съдии са от квотите
53
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Мдаа... следващата стъпка е ГЕРБ и ДПС да се споразумеят за нов техен човек на поста, и ПП и ДСБ да им помогнат в избора. Таква реформа ни очаква!
52
0
 
2
 
! Отговори
ъъъ преди 11 месеца
За да го има Тиквунии,за да го има Доган ефенди,трябва да има много,ама много изкукал народ-избиратели.
51
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Какво стана сега? Главният прокурор по някаква причина реши да си върши работата и изведнъж мафията и "борците срещу мафията" направиха правитество и го махнаха. И това било само първата стъпка. Егати. А хората сме глупави и понеже ни научиха да се мразим на база изток срещу запад, нас това не ни интересува. Важно е нашият отбор да печели. Ама да питам, кой е нашият отбор?
50
3
 
0
 
! Отговори
Честито, преди 11 месеца
Сбогом Гешев, здравей Пешев! Лъснаха им голите звездички, звездички! Да идва Коцето и да приключваме той фарс наречен еврочленство.
49
0
 
3
 
! Отговори
анализатор преди 11 месеца
Банкянския гербарастки крадлив павиан, е в ступор от страх.Той ще приключи живота си в затвора.Това повелява логиката на живота.Има достатъчно време Гешев да се разправи с него.
48
2
 
1
 
! Отговори
Готованов преди 11 месеца
От вчера командването на палубата на крейсера мацква бе поето от генерал майор Горячев. Ще бъде на ротационен принцип с другите генарали които отидоха там по рано. Вече има и предложение кораба да се прекръсти на Летящия холандец от карибски пирати. Уря друзя!
47
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Вчера на един малолетен убиец уточниха смешна присъда. В нашия град след убийство от катастрофа, ивършено от синчето на местен богаташ, изкараха, че всичко друго е виновно, само не и синчето. Из страната е пълно с почернени семейства НЕ конкретно заради Гешев.
46
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Това ли е новата реформа в съдебната система? Отстраняване на всеки к им пречи. Оправете си първо батака в НС. Нима е възможно да фигурират народни представители с обвинени в корупция и/ или нарушава и конституцията, са се крият като мишоци в парламента? Гешев ги започна, а вие поръчково по- най бързия и мафиотски начин го елиминирахме.
45
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Натиснаха ентер явно. Но и той си постла донякъде сам. Платени са явно всички и протести, и съдии, и прокурори, и политици. Реzzидента е фигурант. ДС си управлява от 33+45 години. Образованието, моралните ценности вече са изкоренени с това и желанието да мислиш, да се развиваш и усъвършенстваш умствено е заместено с това как да изглеждаш и лошото е, че има едно поколение в, което 80 процента са к... Ви и батки.
44
2
 
9
 
! Отговори
Бай Дрън преди 11 месеца
Никой в България не иска освобождаването на главния прокурор, освен шепа мошеници. Провокират ни. Лошо.
43
3
 
18
 
! Отговори
Наблюдател преди 11 месеца
Няколко стотин килограма тротил в сараите на Доган, Пеевски и Бойко и реформата ще направи няколко стъпки напред ....
42
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Глупости на търкалета. Копират от Румъния. Политическата атака, която доведе до отстраняването на Лаура Кьовеши беше, че уронвала престижа на Румъния. Всъщност Кьовеши осъжда политици за корупция. След това открива, че има къртици в екипа и започва да им иска да се явят на детектор на лъжата. Изтича запис как ги призовава да си признаят. Те отказват понеже са корумпирани, а Кьовеши им праща мейл, че са "престъпници", "клеветници" и "страхливци". А Гешев каза истината, при което дори им се извини
41
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Правилното заглавие е: Оценяваме подаръка за рождения ден на баце, че му се разхлопа сърцето последните дни
40
0
 
7
 
! Отговори
До право преди 11 месеца
Точно така е. Да не забравяме, че самият Пеевски е бил следоватвл в НСлС, точно както Пепи Еврото - авера му. Сега остава и последния обявен за издирване да цъфне и заговори пред корумпираните *** за корупция. Ха ха ха.