Почивката излиза солено: Токът вдигна цените с 30 лева за ден

На места вече плащаме с 45 лева повече за нощувка
Обновена: 26 сеп 2021 08:42 | 26 сеп 2021 07:30,
113
Почивката излиза солено: Токът вдигна цените с 30 лева за ден
Снимка: БГНЕС

Драстичното поскъпване на тока накара хотелиерите да мислят за нови, по-високи цени на нощувките. Някои от тях вече го направиха и към момента предлагат същата услуга с 30 до 45 лева повече.

Част от собствениците на хотели и къщи за гости още изчакват, надявайки се на помощ от държавата, за да не натоварват потребителите. Други увеличиха цените на услугите и пресметнаха, че разходите им за електричество са се увеличили три път.

Шефът на Института за оценки и анализи в туризма Румен Драганов прогнозира, че средното поскъпване за зимния сезон е с около 15%.

С 30 до 45 лева е поскъпнала нощувката в хотелите с две звезди в Пловдивско. Като причини собствениците им открояват високите цени на тока и отливът на туристи зарад коронавируса. За сравнение – преди пандемията двойна стая е струвала 65 лева, а към момента тя може да се ползва на цена между 105 и 125 лева, сочи справка в популярен сайт за резервации. Според собственици на малки хотели поскъпването се налагало заради по-високата цена на тока, по-голямата инфлация и липсата на туристи месеци наред по време на пандемията, пише „Телеграф“.

Председателят на Съюза на туристическия бизнес в Банско и зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Малин Бистрин коментира, че освен тока, който е три пъти по-скъп, с по-високи цени са и всички основни продукти. Олиото например допреди година било по 1,30 лева, сега гони 3 лв.„Много сме внимателни обаче. Трябва да намерим онзи баланс, при който и туристът да остане удовлетворен, но и нашият бизнес да върви“, коментира той. На този етап хотелиерите в Банско все още изчакват как ще се развие ситуацията и около края на октомври до средата на ноември ще си направят калкулациите. Специално при мен разходите ми за ток са над два пъти и половина по-високи, в момента работим на минимум печалба, каза Бистрин и добави: „Трябва внимателно да повишим цените“.

Записвания и запитвания за Банско вече има, но те са на база старите цени. Новите записвания ще дойдат, когато цените вече са нагоре. Курортният град и тази зима ще разчита основно на българските туристи, а от чуждите - на тези от балканските страни, по-специално на гостите от Турция и Румъния. Бистрин сподели, че заради влизане в червената COVID зона съвсем наскоро анулирали почивките си у нас цял автобус ай ти специалисти от Великобритания и Ирландия, които искали да пренесат в Пирин хоум офиса си за седмица. Към момента цените от еднозвездните до 4-звездните хотели в курорта се движат от 28 до 155 лв. на човек за еднодневна почивка. В цената освен нощувката влизат и всички екстри - ползване на вътрешен отопляем басейн, на парна баня, финландска сауна, фитнес. Хотелите разполагат с детски кът, охраняем паркинг и интернет.

Иван Обрейков, мениджър директор на концесионера на ски зоната „Юлен“, също каза, че засега цените са старите, но в тази променяща се ситуация за началото на сезона вероятно ще има корекция в стойностите за ползване на съоръженията. „Нека да изчакаме още малко докъде ще стигнат нещата и през ноември ще решим как и с колко да увеличим цените на нашите услуги“, потвърди Обрейков.

Още по темата
Цените на нощувките в по-известните хотели в Русе засега не са променени. Хотелиери обаче споделиха, че е възможно още през следващия месец цените да се повишат. Двойна стая в един от най-посещаваните хотели в центъра на Русе струва 120 лева със закуска, а единичната е 75 лева, като цените са такива от години.

Много от хотелите по морето, които все още са отворени, предлагат вече продуктите си на завишени цени против общоприетата практика на традиционните есенни намаления. Увеличението на цените на услугите е заради поскъпването на тока и горивата, което води след себе си скок в издръжката и храните, обясняват хотелиери. Увеличението е средно с 10-15 до 20%. Цените за тези, които искат да работят и не затварят след лeтния сезон, няма как да спадат. Изключително заниженият брой на късните туристи след активния летен сезон дава основание на по-предпазливите да хлопнат кепенците и да изчакат развоя на събитията до следващото лято. Тези, които ще работят, са длъжни да вдигат цените, за да оцелеят в кризата, коментират в бранша.

Ние сме членове на Асоциацията на индустриалния капитал и изчакваме решение на правителството дали ще подпомогне хотелите, каза председателят на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм Сийка Кацарова. Разчитаме да получим подкрепа от 70 лева на мегават, не желаем да вдигаме цените, защото основните ни клиенти са българи и искаме да ги запазим, обясни тя. По думите й въпросът с подпомагането ще се разглежда от Тристранката. Тя също обясни, че разходите на СПА хотелите за ток са вече поне два пъти по-високи. Браншът предлага също така планираните 60 милиона лева помощ да отидат за стимулиране на ваксинирането, като хората над 60 години да получат ваучери за почивка, ако се имунизират.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
слабо правителство, силни измамници
39
1
 
20
 
! Отговори
Az преди 2 години
Едно време 2004та квартирите в китен и созопола бяха по 8лв. Слезнеш от рейса пък бабите чакат, викат ела при мене.
38
5
 
34
 
! Отговори
Жичко преди 2 години
В тия хотели на пружина ли се топлят стаите? Тия за два-три дена ми обясняват, че ще изхарча толкова ток, колкото ми е месечната сметка вкъщи?!Драги ми смехурко,....
37
5
 
10
 
! Отговори
Кире- ТриВОЛТА.... преди 2 години
Даде на късо....изобщо не фигурира в списъците на Харвард...хахахааа
36
3
 
45
 
! Отговори
Хмм преди 2 години
В Гърция заради отлива на туристи такива кампании направиха, такива отстъпки. Само защото бях отишъл на място без резервация ми дадоха 15% отстъпка. А тука ще ми дадат още 30% надценка... трябва да съм или много глупав или да не ми пука или обслужването да е супер за да отида на наш курорт
35
4
 
29
 
! Отговори
. преди 2 години
Ха! Аз давам макс 30-40 лв на ден, те ми казват, че ще увеличават с 30!!!! Да си почиват самички тогава!
34
9
 
27
 
! Отговори
стадо стадоооо преди 2 години
скочиха цените на ток , вода , олио,,,,,, а протести няма . ето ви показател че протестите срещу Борисов са били спонтанни :)
33
0
 
17
 
! Отговори
Totenkopf преди 2 години
Ми да вдигат, докато има *** ще има и касапи.
32
5
 
43
 
! Отговори
Хмм преди 2 години
Къв е тоя ток че да вдигат цените с 30%??? А най-ме кефир извинението с отлива на туристи заради короната. По цял свят намалят цените за да могат да привлекат хора, само тука разбирането е на обратно. Ама както се казва... българска му работа. Вместо да мислят като бизнес те продължават като старите м у т ренски номера
31
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дрън-дрън. Сутрешни фейк локуми.
30
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хаха то едни анимационни герои то едно чудо :) Кво точно да ви обясня за печалба от оборот бе спрелтаци? Защо да се хабя точно? Хората са го измислили отдавна, ама те великите бизнес гурута правещи тънки кръчмарски сметки, наричащи другите стотинкаджии няма как да ги чаткат тези неща :) То тия неща като малко по-ниски цени, добавена стойност и реклама са за плебеите, не-стотинкаджиите разбират само от увеличение на цената :) Как така ще правят пари от оборот тия балъци не мога да разбера :))))
29
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ВИЕ СЕ ПОДИГРАВАТЕ НАРОДА ЕДВА СВЪРЗВА ДВАТА КРАЯ ВИЕ ПОЧИВКИ ЛУКСОВЕ ХОТЕЛИ НЯМАТЕ СЪВЕСТ
28
8
 
19
 
! Отговори
ХХХ преди 2 години
Ами няма да почивате бе !? Ще почиват чужденци , пенсионери ала бала ...които не работят извънредно и не са умрели от глад ! Съдбата на българина е да работи ....както каза вожда РАБОТА, РАБОТА И РАБОТА........преди време пак той ви каза ПАРИ НЯМА , НЯМА И ДА ИМА ! Мисля че Буци съвсем коректно ви каза за какво става дума вие за почивки си мислете :)
27
2
 
12
 
! Отговори
dmx преди 2 години
Най-големите баровци дращят рано сутрин в нета, в това нямам никакви съмнения
26
4
 
6
 
! Отговори
Искате качество?! преди 2 години
Искате осигурен безплатен паркинг?!В хотел 5* е това.
25
3
 
32
 
! Отговори
Да бе! преди 2 години
Как двама възрастни и две деца ще изхарчат за престоя си 35-40 лв ток? Било и в цената да е включено готвене на ток, подгрев на басейни т.н. 40 лв ток за 4-5 дни е нереално.
24
2
 
9
 
! Отговори
морски преди 2 години
Оттук нататък - много работа с все по-малка печалба през Лятото !!
23
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Банско е отврат - крави по улиците, лош въздух, спекулативни цени.Отдавна ходя в Австрия на ски!
22
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен30 що да ти е тежка зимата пък на теб? Досега си плащал 200 лв. за ток, сега ще плащаш 300. Значи можеш да дадеш 200 лв. за ядене и пиене от газАрлък, обаче не можеш да дадеш 100 лв. за ток. Ми тежка ще ти е зимата, кат не си прайш сметката...
21
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ko? Че аз ша ми узгоря 30 лв. повече ток ли ве? Аман от търгаши. Вдигнете им тока още, те да вдигат цени и сами ще се фалират. Тока искам с 300% да се вдигне. Аре да ви видим.... направете 100 лв. нощувката и после ревете че няма хора и ще фалирате. Да, ще фалирате, щот *** алчен за пари.