Трейлъри

Пришълците срещу Хищника
Ужаси
Aliens vs. Predator: Requiem
Година: 2007
Производство: САЩ
Времетраене: 86 минути
Актьори: Джони Люис, Ариел Гейд, Джон Ортиз, Стивън Паскуел, Рейко Ейлсуърт
Режисьор: Колин Страус


В „Пришълците срещу хищникът 2” (AVP 2), иконичните създания от един от най-страшните филми в историята на киното, водят най-ожесточената си битка, тук на Земята.

През 1979 г. излиза филмът на Ридли Скот и Twentieth Century Fox, “Пришълецът”, приветстван от публика и критици като плодотворна творба в жанра научна фантастика. Той е успешно начало и за заснемането на други три саги: “Пришълците” на Джеймс Камерън, “Пришълецът 3” на Дейвид Финчър и “Пришълецът: Завръщането” на Жан-Пиер Жьоне.

През 1987, “Фокс” представя още едно извънземно създание, “Хищникът” на режисьора Джон Мактиърнан и продуцента Джон Дейвис, невидим извънземен войн, който излива яда си, вилнеейки в джунглата. “Хищника 2”, който излиза три години по-късно, връща ада, но този път в градската среда на Лос Анджелис. В същото време „Пришълците срещу Хищникът 2”, въвежда увлекателен елемент, нов за поредицата като избира малко американско градче за сцена на екшъна.

Над реализацията на продукцията работят режисьорите Колин и Грег Строс, чието студио за визуални ефекти, ‘Hydraulx’ е известно с филми като „300”, „Х-Мен: Последният сблъсък” и „Фантастичната четворка”.

Не случайно именно братята Строс дебютират като режисьори с този филм. „Колин и Грег съпреживяват Пришълците и Хищниците”, отбелязва продуцентът Джон Дейвис. „Те са гледали цялата поредица, познават едноименния комикс и видеоигрите излезли след филмите. Братята познават добре тези герои”.

За режисьорите, идеята да развият сюжета на фона на малко амриканско градче увеличава залозите и прави историята още по-страшна. „Какво ужасява повече – заплаха на милиони мили от вас, или нещо, което се случва в задния ви двор”, обяснява Грег Строс. „Сцените са много първични. Никой не е в безопасност в този филм!”.

„Създанията буквално се разхождат по нашите улици”, прибавя Джон Дейвис. „Идеята бе да поставим историята където и да е в САЩ - в приятно градче, което неочаквано се превръща в бойното поле на едно епично сражение”.

Градчето под обсада е Гънисън, разположено в планините на централно Колорадо. Филмът се развива в познат пейзаж - тъмни канали, влажни и мрачни улици, бетонната джунгла на градската електроцентрала и болницата Уард - града се превръща в поле на битки отвъд най-лошите кошмари на обитателите му.

„Докато пишех сценария постоянно мислех за поведението на обикновените хора в извънредни положения”, споделя Шейн Салерно. „Замислих се за неща като урагани и пожари, когато обикновени хора - огнеборци, полицейски офицери, учители - стават герои”.

„Ние искахме да изследваме крайностите, до които хора биха стигнали, за да защитят семействата си”, обяснява Колин Строс. „За какава кауза ще се борят и за какво биха дали живота си?”.

Друг елемент, нов за дългогодишния франчайз е Хищника-Пришълец. Дебюта на това същество, заедно с неговия вид, става обект на много спекулации и концепцията и дизайна на създанието са дълго пазени в тайна. Създанието не е наистина хибрид между Хищник и Пришълец. То е Пришълец, който използва тялото на Хищник, за да се размножава, приемайки някои характеристики на тялото на домакина. То притежава скелета на Пришълеца, киселинната му кръв, подобна на скорпион опашка, вътрешен език и поразителна уста.

По-значително, ДНК-то на Хищника е променило метода на размножаване на Пришълеца. Изоставяйки традиционното снасяне на яйца, Хищника-Пришълец има система за още по-агресивно и ефективно възпроизвеждане.

Единственото нещо, което застава на пътя на яростната атака на Пришълците и Хищниците-Пришълци са самите Хищници. За разлика от Хищниците от предишни филми, версията на Хищника в този епизод е по-изчистена. Неговото единствено предназначение е да изтрие Пришълците от лицето на Земята.

В известен смисъл, Хищникът става нещо като еко-войн. „Той не иска да предизвика катаклизъм, който би разстроил баланса на планетата”, отбелязва Дейвис. „Това придава на героя определено достойнство”. Но това не е по-добрият Хищник; всъщност, той е най-безмилостният от тези видове. За разлика от предшествениците на Чистителя, той не следва кода на ловците на Хищника - да преследваш само въоръжена плячка; в „Пришълците срещу Хищникът 2” много невинни стават жертва на неговото безжалостно преследване на Пришълците, които завладяват Гънисън.

Хищникът се различава физически от предишни екранни превъплъщения. „Той има много различен жизнен опит от ловците хищници”, казва Грег Строс. „Това същество е по-подло и хитро. Дизайнерът Aлек Гилис, работил и над други епизоди на поредицата дава подробности : „Нашата идея бе, че този Хищник е ветеран с белези, който използва мозъка си повече от мускулите си”.

Ролята на хищника като „чистач” изисква арсенал, който надминава този на неговите предшественици ловци. Той носи две бомби за имплозия, всяка от които може да унищожи космически кораб. Oръжието представлява кутия с разсейващ се флуид, който за секунди може да превърне всеки Пришълец в прах и броня, направена от парчета от опашката на Пришълец, с много остри назъбени ръбове.

гледано: 3801   Още трейлъри
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
23 гласа

Топ трейлъри

Анимация
След 1 час започват