Конгресът на САЩ преодоля ветото на Тръмп върху бюджета за отбрана

Сенатът, контролиран от републиканците, прие бюджет от 740 млрд. долара
2 яну 2021 12:05, Петя Славова
13
Конгресът на САЩ преодоля ветото на Тръмп върху бюджета за отбрана
Снимка: БГНЕС

Конгресът на САЩ нанесе снощи безпрецедентно унизително поражение на президента Доналд Тръмп, като преодоля с голямо мнозинство ветото му върху бюджета за отбрана за 2021 финансова година, започнала на 1 октомври м.г, съобщиха световните агенции.

Още по темата

Сенатът, контролиран от републиканците, прие с над две трети от гласовете (81 срещу 13 гласа) бюджета в размер на 740 милиарда долара въпреки "възраженията на президента", предаде БТА.
След като Камарата на представителите, контролирана от демократите, стори същото в понеделник, текстът вече е окончателно приет.

Заседанието в Сената се състоя необичайно в деня на Нова година и два дни преди новият състав на Конгреса да положи клетва в неделя. През четиригодишния мандат на републиканеца Тръмп, който изтича на 20 януари, Конгресът не е успявал на осем пъти да отхвърли негово вето. Този път - и за първи път - това стана с гласовете както на сенатори демократи, така и на републиканци, предадоха АП и Ройтерс.

ТАСС отбеляза, че одобреният бюджет за отбрана предвижда разширяване на санкциите за компании, свързани с изграждането на газопроводите "Северен поток-2" и "Турски поток". Предвиждат се рестрикции спрямо Турция заради закупуването на руските зенитноракетни комплекси "С-400" и отпускането на Украйна на 250 млн. долара военна помощ.

В четвъртък държавната газова и петролна компания на Азербайджан "Сокар" съобщи, че за пръв път започва да доставя природен газ за Италия, Гърция и България по Трансадриатическия газопровод, припомни ДПА. Навлизането на Азербайджан на европейския пазар представлява конкуренция на Русия, която е основен доставчик на газ за Европа, посочи германската агенция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Уф! Отървахме се от тоя клоун. Да му мисли Кървавият Пигмей......
11
2
 
4
 
! Отговори
ha преди 3 години
А на 6 януари Тръмп разчита на същия този конгрес да му помогне да запази поста си. Ами няма как да стане...
10
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Толкоз малко са отделили за Украйна като за прикритие,че за един мандат едва да си върнат обещания милиард за сваления Главен прокурор на Републиката по настояване тогаз на тогавашния представител на демократите за република с отчет за срок от един презокеански полет на представителния самолет летял от часова зона + към часова зона - но за време на отговор със звънене за нула време,коет републиканците за демокрация не забелязали по техните ширини и откъде демократи за република раздават милиард.
9
0
 
1
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Компютрите ги правят в Китай, по хубавите в Япония. Иначе, за уискито и лимузините си прав. Олигархията на путина си иска капитализЪма.
8
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Байдън яко ще нарита Жужу.
7
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 1Защото ще почнат да им свирят газоветее от глад след 2 години:) Да не говорим, че ако запада си затвори всичко към тях и потъват. Това да не ти е Германия, че да може да прави каквото иска.
6
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сммешника си отива и все повече се излага. Показа, че изобщо не може да води най силната държава. Изобщо неразбира нито световния ред, нито икономиката. Една балалайка популист.
5
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ГосТняма да има с какво да си купуват западни коли , компютри , козметика и уйски -все неща на падъчния капитализъм..
4
4
 
6
 
! Отговори
мдаа преди 3 години
бай Тромпет се държи така сякаш Володя го стиска за топките. Има нещо гнило в президенството и САЩ и нашия се държи така
3
7
 
11
 
! Отговори
Тръмп Велики преди 3 години
дано вече разбрахте, че сте заобиколен с Предатели, за съжаление твърде късно, 4 години по-късно го разбирате! за това ви организираха и Преврат с фалшифицирани избори!!
2
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е тоя е много странен наистина.Ходи при войниците по казармите събира ги на митинги -" "сега ще ви повиша заплатите,в края на годината никога не сте получавали по-големи заплати и бонуси" и ония се радват.След тва освен че нищо не увеличава напротив дори слага вето над разходите а в тия разходи са включени заплати.Джо Байдън е деменция ок а тоя ?Шизофрения?
1
7
 
9
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Не ги разбирам руснаците, що не оставят трансатлантиците само на азърбайджански и шистов хамерикански демократичен газ и не си ползват ресурсите и продават само на Китай....